Savunma Sanayii Odaklı Milli Mikroişlemci 'Çakıl' Geliyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın Gebze'deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'ne yaptığı ziyaretinde BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Detaylar haberimizde..

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Gebze'deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret ederek yeni teknolojiler üzerine yürütülen çalışmaları inceledi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın Gebze'deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'ne yaptığı ziyaretinde BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Milli Mikroişlemci "Çakıl" Bakanlık Tarafından Onaylandı

Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı'nda çalışma hayatına yeni başlayan gençlerden milli mikroişlemci "Çakıl" hakkında bilgi alan Bakan Varank sonra şunları kaydetti; "Bu projeyle silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından 'Çakıl' onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl'ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak."

BİLGEM'de mikroçip tasarımı konusunda gençlere eğitim vereceklerini dile getiren Varank, "Burada yetişecek gençler, 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir parçası olacak." dedi.

"Milli Teknoloji Hamlesi" ile amaçlarının platformdan alt ana sistemlere, çip teknolojisinden gelişmiş yazılım algoritmalarına kadar teknolojik derinlik sağlamak olduğunu vurgulayan Bakan Varank, "BİLGEM'de stratejik bağımsızlığımız açısından kritik öneme sahip teknolojiler geliştiriliyor. Burası geniş bir test altyapısına sahip. Milli Savaş Uçağı'nın gerçek zamanlı işletim sistemi, SİHA'lar ve savaş uçaklarımızın kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörü, gelişmiş haberleşme istihbarat donanımları, milli kripto sistemleri, hava radar sistemlerinin tamamı Ar-Ge mühendislerimiz tarafından burada geliştirilmekte." dedi.

Bakan Varank Kriptolu Telefon ile Görüntülü ve Sesli Görüşme Gerçekleştirdi

Kripto Cihazları Laboratuvarı'nı da ziyaret eden Bakan Varank, BİLGEM'de üretilen kriptolu bir telefonla görüntülü ve sesli görüşme gerçekleştirdi. Türkiye'nin milli kripto sistemi bulunan 10 ülkeden biri olduğunun bilgisini veren Varank, "Gurur duyduk. Milli güvenliğin en temel ayaklarından biri burası." ifadesini kullandı ve buradaki bazı sistemlerin ticarileştirilerek dost ülkelere satılabileceğini belirtti.

"Büyük Veri Depolamak, Mimari ve Analitik Çözümler Sunuyor"

Bakan Varank, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı'nı gezerek deniz savunma sistemleri kapsamında yürütülen Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN) Projeleri hakkında da bilgi aldı. Ziyaret esnasında ayrıca Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı yetkilileri tarafından Bakan Varank ve beraberindeki ziyaret heyetine Milli Güvenli Veri Depolama Sistemi ile ilgili sunum yapıldı.

Proje kapsamında tasarlanan "Safir Büyük Veri"nin kurulumu ve kullanımının kolay olduğunu ifade eden Bakan Varank "Büyük veri depolamak, mimari ve analitik çözümler sunuyor. Bu çözümler, finans, eğitim, sınır güvenliği, kaçakçılık gibi kritik alanlarda beklenmeyen, milli güvenliğe ve milli politikalara tehdit oluşturabilecek durumların tespiti için analitik uygulamalar içeriyor." dedi.

Yüksek Güçlü Lazer Projesi Sayesinde Havadan Gelen Tehditler Bertaraf Edilecek

Bakan Varank, Haberleşme İstihbaratı Laboratuvarı ve MOPA Lazer Laboratuvarı'nı da ziyaret ederek Yüksek Güçlü Lazer Projesi hakkında bilgi aldı ve sinyal istihbaratıyla ilgili cihazları inceledi.

Yüksek Güçlü Lazer Projesi ile lazer silahlarının yol haritasını oluşturacaklarını dile getiren Bakan Varank, "Bu projenin çıktısı, 20 kilovat (4x5 kilovat) lazer kaynağı, adaptif odaklayıcı ve hedef takip sisteminin, gemi ve kara platformlarına adaptasyonu ile top, havan roket ve güdümlü füzelere karşı Hava Savunma Lazer Sistemi Geliştirilmesi olacak. Havadan gelen tehditler, lazerle bertaraf edilecek." dedi

Bakan Varank, Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'na gerçekleştirdiği ziyaretinde ise milli kimlik kartları için geliştirilen temaslı ve temassız çiplerle, milli akıllı bombalarda kullanılan dedektör çiplerinin geliştirme ve üretim süreçleri hakkında bilgi aldı.

Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü terörle mücadele faaliyetlerinde kullanılmak üzere tasarlanan, mayın ve el yapımı patlayıcıların yerini tespit etmeye yarayan dedektörleri test eden Bakan Varank, Katot ve Mikrodalga Vakum Tüp Araştırma Laboratuvarı bünyesinde üretilen katot prototipini de inceledi.

Katotun, yüksek frekanslarda çok yüksek güçlerin elde edilmesi için vazgeçilmez bir cihaz olduğunu ifade eden Bakan Varank, "Katot, TWT tüplerinin en önemli ve kritik bileşeni. Geliştirme altyapımız yardımıyla kendi teknik bilgimizi kullanarak ilk yerli ve milli katot burada üretildi. Bu katot kullanılarak, ilk yerli ve milli TWT tüpü üretilecek, daha sonra da TWTA adı verilen güç yükselteci elde edilecek." dedi.

Bakan Varank’ın BİLGEM’e gerçekleştirdiği ziyarette kendisine Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar eşlik etti.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor