Duygusal Zekaya Sahip Çalışanlar Daha Yüksek Verimlilik Sağlıyor

Sodexo tarafından hazırlanan ‘İşyeri Trendleri Raporu’nun yeni sayısı yayınlandı. İş yaşamında ‘duygusal zeka’nın öneminin incelendiği raporda, duygusal zekâsı yüksek çalışanların daha çok tercih edildiğine ve daha kolay yükseldiğine dikkat çekiliyor. Detaylar haberimizde..

Sodexo tarafından hazırlanan ‘İşyeri Trendleri Raporu’nun yeni sayısı yayınlandı. İş yaşamında ‘duygusal zeka’nın öneminin incelendiği raporda, duygusal zekâsı yüksek çalışanların daha çok tercih edildiğine ve daha kolay yükseldiğine dikkat çekiliyor. 

Duygusal zekanın organizasyonlar ve günümüzün önde gelen liderleri için temel bir beceri haline geldiğinin belirtildiği raporda, bu gücün her zamankinden daha önemli olduğunun altı çiziliyor. “Duyguları etkili bir şekilde yönetme kapasitesi” olarak tanımlanan duygusal zekâ, Dünya Ekonomik Forumu, 2020 için en iyi 10 yetkinlikten biri olarak tanımlıyor.

Duygusal Zekaya Sahip Çalışanlar Daha Yüksek Verimlilik Sağlıyor

Değişen dünya ile birlikte iş yaşamında çalışanlardan beklentilerin de farklılaştığını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi CEO’su Ahmet Zeytinoğlu, “İş yaşamında artık IQ’dan çok duygusal zekâ (EQ) ön plana çıkıyor. Çünkü farkındalığı yüksek, sosyal bilinç sahibi, ilişki yönetimine hâkim isimler iş yaşamında daha başarılı olurken şirketleri de başarıya taşıyor. Daha yüksek duygusal zekaya sahip çalışanlar daha yüksek verimlilik ve daha fazla müşteri memnuniyeti sağlıyor” dedi.

İş Odaklı Yöneticiler ‘Kötü Patron’ Olarak Yorumlanıyor

Raporda, iş dünyasıyla birlikte liderlerin de değiştiğine dikkat çekiliyor. Çalışmaya göre artık az sabırlı, çalışanlarına bağlılık ve saygı duymayan, iş odaklı yöneticileri çalışanları ‘kötü patron’ olarak yorumlanıyor. Çalışanlarına bağ kuramayan, duygusal zekâsı düşük isimlerin de hedeflerine ulaşmasının ve başarılı olmasının güçleştiğinin altı çiziliyor. Duygusal zekâsı yüksek liderlerin yönetiminde çağa ayak uyduran şirketler, ekiplerini motive ve değerli hissettirmek için doğru psikolojik ve fiziksel şartları oluşturuyor.

İşyeri Trendleri Raporu’ndan öne çıkan başlıklar:

  • Duygusal zekâ işe alımlarda büyük rol oynuyor. 2011 yılında gerçekleştirilen Career Builder anketinin sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 59’u yüksek IQ’lu bir çalışan yerine duygusal zekâsı yüksek bir çalışanı tercih ediyor.
  • Çalışanların yüzde 71’i işverenlerin duygusal zekaya, IQ’dan daha fazla önem verdiğine inanıyor.
  • Şirketler duygusal zekâları yüksek idareciler tarafından yönetiliyor. Yöneticilerin yüzde 74’ü duygusal zekâsı yüksek isimler.
  • Satış temsilcilerinin işe alım süreçlerinde duygusal zekaya önem veren bir şirketin bu çalışmayla birlikte yüzde 63 oranında daha başarılı olduğu ortaya çıktı.
  • Şirketler, çalışanlarına duygusal zekâ gelişimi anlamında eğitimler de düzenliyor. Bu çalışmalar kapsamında yüzde 70 oranında olumlu sonuç alınabiliyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 1.701 kişi okudu.
Kategori: Araştırma / Rapor
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor