Seyahat Teknolojisi Devi Amadeus, 2019'u Start-Up Yılı İlan Etti!

Seyahat teknolojisi alanında yüzde 44 pazar payı ve 34 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük firması olan Amadeus, 2019'u Türkiye'de start up yılı ilan etti. Detaylar haberimizde..

Seyahat teknolojisi alanında yüzde 44 pazar payı ve 34 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük firması olan Amadeus, 2019'u Türkiye'de start up yılı ilan etti. Amadeus'un Orta ve Güney Avrupa'dan Sorumlu Online Ticari Satış Direktörü Eric Willems, seyahat teknolojisi alanında faaliyet gösteren start up'lara yatırım yapacaklarını belirterek, tüm dünyaya Türkiye'den yazılım ihracatını artıracaklarını ifade etti.

Seyahat sektöründe biletlemeden rezervasyona, yolculuklardan havalimanlarına kadar çok geniş bir alanda baştan uca teknoloji desteği sağlayan Amadeus, 190 ülkede 19 bin çalışanla faaliyet gösteriyor. Bu yılı gelirde yüzde 7 büyüme ile tamamlaması beklenen şirketin piyasa değeri ise 34 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

2019’u Start Up Yılı İlan Etti

Şirketin Türkiye'deki faaliyetlerini ve önümüzdeki yıla yönelik beklentilerini değerlendiren Amadeus'un Orta ve Güney Avrupa'dan Sorumlu Online Ticari Satış Direktörü Eric Willems, 2019'u start up yılı ilan ettiklerini söyledi. Türkiye'de çoğunluğu yazılım geliştirme ekibi olan 400 kişi ile faaliyet gösterdiklerini anlatan Willems, Türkiye'den çıkan yazılımları dünyanın hemen her yerine ihraç ettiklerini belirtti.

Örneğin Türkiye'de 2013 yılında satın aldıkları bir start up aracılığı ile yazılan sadakat programının 36 havayolu tarafından kullanıldığını ifade eden Willems, "Bu yazılımı Türkiye'den dünyaya satıyoruz ve çok büyük havayolları kullanıyor. Aynı zamanda Amadeus'un Türkiye'ye bakışını göstermesi açısından da önemli. 2013'te yaptığımız bir doğrudan yatırım giderek büyüdü ve ihracatta önemli bir seviyeye geldi. Yine aynı şekilde daha önce kurumsal bir rezervasyon uygulamasında beraber çalıştığımız bir start up vardı. İzmir’de üniversite öğrencilerinin başlattığı bir çalışmaydı. Bu çalışma şu an 6 farklı ülkede satılıyor" dedi.

Türkiye'nin start up'lar konusunda Avrupa'da İsrail'den sonra potansiyeli en yüksek ikinci ülke olduğunu anlatan Willems, yeni stratejilerini bu start up'lar üzerine kurduklarını kaydetti. Willems, şunları anlattı: "Türkiye'de çok gelişmiş finansal teknoloji şirketleri var ve biz de bunun seyahat teknolojisi tarafındaki gelişimine öncülük edip desteklemek istiyoruz. Seyahat sektöründe kişiselleştirme çok önemli. İnsanlar kendilerini tanıyan ve onlara seçenek sunabilecek platformlarla daha çok ilgileniyor. Sektörde en önemli trendin artık kişiselleştirme olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de de bu anlamda önemli start up'lar olduğuna ve yenilerinin de geleceğine inanıyoruz."

Türkiye'nin Unicorn'u Turizm Sektöründen Çıkabilir

Türkiye'deki start up'ları büyütmek, finansal veya teknolojik destek vermek ya da satın almak üzerine bir strateji oluşturduklarını belirten Willems, "Onların ürününü alıp yurtdışına satabiliriz, danışmanlık verebiliriz, sistemlerini genişletebiliriz. Ellerindeki ürünleri geliştirmek istiyorlar ve biz bu konuda onlara yardımcı olacağız. Belirli bir süreç sonunda satın da alabiliriz. Her türlü fırsata açığız. Nisan 2019'da ABD'li bir şirket aracılığı ile Türkiye'de büyük bir start up toplantısı yapacağız. Belirli bir hedefimiz yok ama benim tahminim Türkiye'den en az 7-8 tane start up'a yatırım yapacağımız yönünde" diye konuştu.

Amadeus'un kendisinin de çok büyük bir AR-GE departmanı olduğunu ve bu departmanın devamlı yeni fikirler ürettiğini anlatan Willems, "Ancak hepsinin bizden çıkmasına imkan yok. Start up'lara da bir şans vermeliyiz. Hatta Türkiye'nin unicorn'u turizm sektöründen çıkabilir. Her gün yeni bir uygulama çıkıyor ve bu şirketler bugünü yarını değil 5-6 sene sonrayı düşünüyor. Amadeus dijital dönüşümünü start up'larla destekleyecek." ifadelerini kullandı.

Toplantı ve Konferans Turiziminde Büyük Artış Bekleniyor

Amadeus Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Amadeus Türkiye Ülke Müdürü Mahir Yanık da şirketin 2018 yılını önceki seneye göre büyüme ile kapatacağını söyledi. Bu sene yaşanan finansal dalgalanmanın yurtdışına yapılan uçuşları azaltmasına karşın yurtdışından gelişlerde büyük bir artış yaşandığına işaret eden Yanık, "Bu sene uçuş tarafında biraz üzerine koyduk. Otel rezervasyonları tarafı da iyi gitti. Dünyada yüzde 44 olan pazar payımız Türkiye'de bunun biraz daha üzerinde. 2019'da da büyümeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'de devam eden hızlı tren yatırımlarının yanında yeni İstanbul Havalimanı'nın büyük bir potansiyel vaat ettiğini belirten Yanık, ayrıca toplantı ve konferans turizminde de önemli bir artış beklediklerinin altını çizdi. Yanık, söz konusu artışın 2020'de de devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Amadeus hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.amadeus.com/en web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi start up'larımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.217 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Ekosistemi, Uluslararası, Yatırım
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor