Üçüncü Antarktika Seferi 25 Ocak'ta Başlayacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3’ncü Antarktika Bilim Seferi’nin hava şartları uygun olursa 25 Ocak 2019 tarihinde başlayacağını açıkladı. Sefere çıkacak heyete, zorlu koşullarda yaşayabilmeleri için Antalya’da eğitim verildi. Detaylar haberimizde..

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3’ncü Antarktika Bilim Seferi’nin hava şartları uygun olursa 25 Ocak 2019 tarihinde başlayacağını açıkladı. Sefere çıkacak heyete, zorlu koşullarda yaşayabilmeleri için Antalya’da eğitim verildi. 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinesinde gerçekleşecek Antarktika Bilim Seferi için çalışmalar hızlandı.

Bu kapsamda, sefer katılımcılarıyla ikili iş birlikleri dahiline kıtaya gidecek bilim insanlarına Antalya'da bulunan Sahil Güvenlik Okul Komutanlığında temel ilkyardım, yangınla mücadele, gemide yaşam ve süratli bot kullanma gibi konularda teorik ve uygulamalı dersler verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika'ya bilim seferi yapacak heyetin eğitim ve çalışmalarını yakından takip etti. Bakan Varank, eğitim sırasında Türk Antarktika Bilim Seferi lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy ile telefonla görüşerek sefer ve söz konusu eğitimlere ilişkin bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla hayata geçirilen Antarktika'ya Türk Bilim Üssü kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Varank, "Hava şartları müsaade ederse 25 Ocak 2019'da 3’ncü seferimizi yapacağız. Bu sefere 11 Türk bilim insanı ve 4 yabancı araştırmacı katılacak. Buraya gidecek heyetimiz orada ilk defa geçici Türk Bilim Üssü kurma çalışmalarını gerçekleştirecek. Bunun yanında, 8 Türk bilim insanı bölgede bulunan diğer yabancı araştırma üslerinde ve bölgedeki araştırma gemilerinde bilimsel faaliyetlerine devam edecek. Biliyorsunuz burada gözlemci statüsündeyiz, konumumuzu danışman ülke yapabilmemiz için birtakım şartları yerine getirmemiz gerekiyor. 3. seferimiz de bu şartlardan birisi. İnşallah bu şartları yerine getirdikten sonra Antarktika'da danışman ülke konumuna geçeceğiz ve oradaki kalıcı üssümüzü kuracağız." dedi.

undefined

Türk Antarktika Bilim Seferi lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, eğitimler hakkında bilgi verirken, her ülkenin Antarktika araştırmacıları için farklı eğitimler verdiğine işaret etti ve "Kore bu eğitimi 2 haftada veriyor ya da bazı diğer ülkeler 1 günde veriyor. Bu eğitimin uluslararası camiada ve bilim programları tarafından uygulanabilirliğini araştırarak Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi olarak ideal bir Türkiye programı oluşturduk." diye konuştu.

Özsoy, Antarktika'ya ulaşımda yolculuğun yüzde 80'inin denizde geçtiğini belirterek "Gemide yaşam, hızlı bot kullanma, gemide örf ve adetler, gemi içerisindeki hiyerarşi, teknik terimler, acil durumlarda hangi kıyafetlerin giyileceği gibi farklı hususları kapsayan bir eğitim oldu.” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor