Güneydoğu Anadolu'dan 8 Milyar Dolarlık İhracat!

2018 yılı faaliyetlerini değerlendirmek ve 2019 yılı bölge eylem planlarını istişare etmek üzere 1. Genişletilmiş Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Programı gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

2018 yılı faaliyetlerini değerlendirmek ve 2019 yılı bölge eylem planlarını istişare etmek üzere 1. Genişletilmiş Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Programı gerçekleştirildi. Program öncesinde TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan; TÜMSİAD’ın çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’ya nezaket ziyaretinde bulundu.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölge toplantısının açılışında konuşma yapan Genel Başkan Vekili Servet Samsama, toplantılarda yapılacak çalışmaların odak noktalarından bahsederken “Ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesi, tarım ve hayvancılıkta modernizasyonun arttırılması, kültürel mirası korumak ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesi konuları bizim saç ayaklarımız olmalıdır. Bu sebeple bölgelerimizin kalkınmasında üyelerimize büyük görev düşmektedir. İnanıyorum ki bölge şehirlerimiz; bizlerin çalışmaları ile tarım, gıda, sağlık ve turizm sektörlerinde Türkiye’nin ekonomisinde önemli seviyelerde olacaktır.” dedi.

Güneydoğu Anadolu'dan Ülke İhracatına 8 Milyar Dolarlık Katkı

Toplantıda konuşma yapan Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nezir Yeşilyurt, bölgenin tarihte ticaret ağlarının merkezinde bulunduğunu birçok medeniyetin kültürel mirasını günümüze taşıdığını söyledi. Bölgenin ülke jeostratejik önemini de artırdığını belirten Yeşilyurt, “Güneydoğu Anadolu bölgesinin turizm ve ticarete katkısı yüzlerce yıldır kesintisiz devam ediyor. Bölgenin GSYİH’ya toplam katkısı yüzde 7 civarında. Bu katkıda Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır öne çıkıyor. 8 milyar dolara yakın ülke ihracatına katkı sağlanan bölgemizde, tarım sektörü bölgenin lokomotifi sektörüdür.” diye konuştu.

KOBİ’ler İçin İhracatta Rekabet Gücünü Arttırmalıyız

Toplantıda konuşma yapan Doğu Anadolu Bölge Başkanı Süleyman Şeker; bölgeyi küresel turizm odağı olarak tanımlayarak sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bizler de TÜMSİAD olarak şubelerimiz ile birlikte bölge ekonomisine katkı sağlayacak fuarlar, alım heyetleri, iş seyahatleri ve çalıştaylar düzenlemekteyiz. Bugün de Diyarbakır Şubesinde 2018 yılı faaliyetlerimizi değerlendirip 2019 yılı bölge eylem planımızı hayata geçiriyoruz. Ayrıca TÜMSİAD olarak yenilenebilir alternatif enerji kaynakları ve KOBİ’lerimizin ihracatta rekabet gücünün artırılması konusu üzerinde durmaktayız.”

Genişletilmiş Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölge toplantısının açılış töreninin ardından Genel Sekreter Dr. M. Osman Kapıcıoğlu, iki bölgenin makro ekonomik verilerinin ve yatırım potansiyelinin bulunduğu sektörel çalışmaların yer aldığı sunumu gerçekleştirdi. Programın devamında da proje, yatırım, kurumsal organizasyon, sektör, mali durum ve eğitim konularında çalışmaların yapıldığı toplantılar gerçekleştirildi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor