E-ticaret Girişimlerinin %79’u Son Bir Yılda Gelirlerini Artırdı!

Ekonomik göstergelerin değişkenlik gösterdiği ve yakından takip edildiği bugünlerde Dopigo’nun ikincisini gerçekleştirdiği “E-Ticaret Görünüm Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Detaylar haberimizde..

Ekonomik göstergelerin değişkenlik gösterdiği ve yakından takip edildiği bugünlerde Dopigo’nun ikincisini gerçekleştirdiği “E-Ticaret Görünüm Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

İnternet üzerinden satış yapan girişimcilerin e-ticaret operasyonlarını tek bir noktadan yönetmelerini sağlayan bulut tabanlı e-ticaret çözümü Dopigo, 150’den fazla e-ticaret girişimcisinin katılımıyla 2. kez gerçekleştirdiği “E-Ticaret Görünüm Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. %83’ü son 5 yıl içinde e-ticarete katılan girişimcilerden alınan bilgiler; sektörün 2018’in ilk 6 ayındaki performasını ve yılın geri kalanına ilişkin ticari beklentileri gözler önüne seriyor. 

E-ticaret Girişimlerinin %79’u Gelirlerini Geçen Seneye Göre Artırdı

Dopigo, araştırmaya katılanlardan, ekonomik risklerin arttığı geçmiş 6 ayda yaptıkları yatırımları değerlendirmelerini istedi. 2018’in ilk yarısında e-ticaret girişimcilerinin %76’sı yeni satış kanallarını kullanarak, %54’ü yeni ürün fikirleri bularak, %24’ü ofis, mağaza ve depo yatırımı yaparak, kalanı ise yeni teknoloji satın alımlarıyla büyüme yoluna gitti. 2017 yılının verileriyle karşılaştırıldığında; yeni teknoloji satın alımlarında ve yeni çalışanları işe alma oranlarında ciddi bir küçülme görüldü. Yatırımların geri dönüşüne bakıldığında; girişimcilerin %40’ı yaptığı yatırımdan daha az, %28’i yatırımın iki katından fazla, %7,4’ü ise 5 katından fazla kazanç elde ettiğini belirtti.

Yılın ilk yarısında e-ticaretten elde ettikleri gelirleri de değerlendiren katılımcıların %79’u, önceki seneye göre gelirlerinin artığını açıklarken; %13,5’i gelirlerinde düşüş olduğunu, %7,5’i ise gelirlerinin aynı kaldığını ifade etti. Fiziksel, toptan ya da e-ticaret satış kanallarından elde edilen gelirler karşılaştırıldığında, araştırmaya katılanların %71’i en çok geliri e-ticaret üzerinden sağladıklarını belirtti. Fiziksel mağazalardan daha çok kazananların oranı %18, gelirlerinin çoğu toptan satışlardan gelenlerin oranı ise %11 oldu.

Katılımcıların yaklaşık %55’i, 2018 yılının ilk 6 ayında e-ticaretteki ortalama faaliyet büyüklüklerinin %10’dan fazla arttığını söyledi. Girişimcilerin %80’i ise tüm ekonomik koşullara rağmen gelecek 6 ayda e-ticaret faaliyetlerinde artış bekliyor.

E-ticaret İçin Saatli Bomba: Döviz Kuru

e-ticaret girişimcilerinin 2017 yılındaki ortak problemleri sırasıyla paketleme, fatura kesme, stok takibi ve ürün araştırmaydı. 2018’in ilk 6 ayında yaşanan en büyük sıkıntı ise son dönemdeki hareketli döviz kurlarının etkisiyle ürün fiyatlandırması oldu. Bunu paketleme, ürün araştırma ve stok takibi izledi. 

2018 yılının ikinci yarısı için beklenen en büyük riskin %50 oranla döviz kurundaki artış olduğunu belirten katılımcılar, bunun neticesinde kargo maliyetlerinin artmasından ve yüksek enflasyon oranlarından endişe duyuyor. Katılımcıların %3,6’sı ise en düşük riski, müşterilerin e-ticaret harcamalarının azalması olarak görülüyor.

Online Pazar Yerleri Girişimciler İçin Fırsat

Araştırmaya katılan girişimcilerin yarısından fazlası online pazar yerleri, %26’sı internet siteleri ve %13’ü fiziksel mağazalar aracılığıyla satış yapıyor. n11, GittiGidiyor, Hepsiburada gibi online pazar yerlerinde satış yapan katılımcıların %47’si kendilerine ait özgün bir e-ticaret sitesine de sahip.

Türkiye e-ticaret piyasasına güçlü bir oyuncu olarak girecek olan Amazon, e-ticarette faaliyet gösteren KOBİ’leri heyecanlandırdı. Amazon’da var olmak, küresel bir e-ticaret deneyimi anlamına da geliyor. %90’ı yurt dışına satış yapmayan e-ticaret girişimcilerinin %87’si, Amazon Türkiye’de mağaza açtığını veya açmak istediğini belirtti. Hali hazırda %10’u Amazon’dan satış yaparken, %75’i yurt dışı operasyon fikirlerine açık olduğunu ifade etti.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor