Kadın Girişimci Adayları; Yılmayın, Hayallerinizin Peşinden Gidin!

35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı kapsamında, İstanbul Fuar Merkezi İstanbul Kids Fashion Seminer Alanı'nda ‘Türkiye'de Kadın Girişimciler Zirvesi’ düzenlendi. Detaylar haberimizde..

35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı kapsamında, İstanbul Fuar Merkezi İstanbul Kids Fashion Seminer Alanı'nda ‘Türkiye'de Kadın Girişimciler Zirvesi’ düzenlendi.

Zirve’ye kraliyet ailelerine özel kumaşlar tasarlayan dünyaca ünlü sanatçı Fırat Neziroğlu, giyilebilir çantanın mucidi Tasarımcı Esin Öney Nayır, Girişimci Endüstri Mühendisi Bahar Yıldırım ve Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak katıldı.

Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak’ın moderatörlüğünü yaptığı Türkiye Kadın Girişimciler Zirvesi’ne Adalet Sarayı’nda çalışırken nasıl tasarımcıya dönüştüğünü anlatan Tasarımcı Esin Öney Nayır, mühendisken hayatını değiştirmeye karar verip tiyatrodan TV programcılığına uzanan pek çok alanda aktif olarak yer alan Endüstri Mühendisi Bahar Yıldırım ve bir baletken dokumacı sanatçısına dönüşen ve kraliyet ailelerine özel kumaşlar tasarlayan sanatçı Fırat Neziroğlu renkli hayat hikayelerini anlatarak katıldılar.

“Ekonomik Güvenliğin Sağlanmasında Girişimcilere İhtiyaç Var”

35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı kapsamında düzenlenen Türkiye Kadın Girişimciler Zirvesi’nde konuşan Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak, kadınların toplumun yüzde 50’sini oluşturduğunu, bu nedenle çalışma hayatında önemli roller üstlenerek ekonomiye daha çok katkıda bulunma potansiyeline sahip olduklarına değindi.

Kadın girişimcilerin desteklenmesinin önemine dikkat çeken Koçak: “İşletmelerin kurulmasında ve yürütülmesinde, istihdam yaratılmasında, sermaye oluşumunda ve ekonomik güvenliğin sağlanmasında girişimcilere ihtiyaç vardır. Ekonomik ve sosyal gelişme her iki cinsiyetin katılımına bağlıdır. Kadınların büyük çoğunlukla içinde bulunmadığı ekonomik ve sosyal gelişme eksik ve dengesiz olacaktır.” dedi. Koçak şöyle devam etti: “80’li yıllardan sonra ilk hareketlenmenin yaşandığı kadın girişimcilikte, 90’lardan sonra yükselen bir grafik çizilmeye başladı. Bu dönemin özelliği ise eğitilmiş nüfusun artışıyla daha bilinçli insanların oluşmaya başlamasıdır. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımının artırılmasına yönelik politikalar geliştirilirken, düşük eğitim düzeyine sahip oldukları dikkate alınmalı, kadın girişimciliği teşvik eden ve destekleyen politikalar buna uygun olarak geliştirilmelidir.”

“Hayallerimin Peşinden Gittim!...”

Evli ve iki çocuk annesi olan Tasarımcı Esin Öney Nayır, 26 yıldır adliyede zabıt katipliği ve yazı işleri müdürlüğü yaparken, tasarımcı olma hayalinin peşinden giderek kendisine çeşitli ödüller kazandıran, monta bağlı sırt çantası tasarım sürecinin hikayesini anlattı.

İstanbul Kids Fashion Fuarı’nda deneyimlerini paylaşma imkanı bulmanın çok değerli olduğunu belirten Nayır; “Amatörce takı tasarımıyla ilgileniyordum ve hep tasarımcı olmanın hayalini kuruyordum, adliyeye gelen tasarımcılara bunun aşamalarını soruyordum, ‘hayallerinin peşinden git’ dediler ve ben de tasarım okullarını araştırdım. ‘Hadi Esin başla’ dedim. Daha sonra İstanbul Tasarım Merkezi’ne başladım.” dedi.

Bu vesileyle hayallerine bir adım daha yaklaştığını belirten Nayır; “Tasarım merkezinde benden bir oyun kompleksinde kullanılmak üzere bir çanta tasarlamam istendi. Çocuktur çantasını bir yerde unutabilir bu yüzden oyun kompleksine gittiği zaman çantasını çıkarmasına gerek olmayacak bir tasarım yapmam gerekliydi. Çünkü koşacak, hoplayacak, zıplayacak derken oyuncak bebek ve artık kumaşları elime alıp kesip diktim. Projede bu fikir beğenildi ve birinci seçildim.”

Düğme, cırt cırt, fermuar gibi aksesuarlarla giysiye ekli bir çantanın tasarımına imza atan Nayır, yurtiçinde ve yurtdışındaki çeşitli mecralarda tasarımıyla ödüller kazanarak ülkemizi başarı ile temsil etti.

“Girişimci Olmak İstiyorsanız İlk Başta Cesur Olacaksınız, Risk Alacaksınız”

37 yaşında ikiz çocuk annesi Endüstri Mühendisi Bahar Yıldırım ise bir gün bütün hedeflerine ulaştığı halde mutsuz olduğunu fark edince hayatını nasıl değiştirdiğini anlatarak İstanbul Kids Fashion Fuarı Türkiye Kadın Girişimciler Zirvesi’ndeki konuşmasına başladı.

Yıldırım; “Ben mutluluğu check listten ibaret sanıyorum: iyi bir okulu bitirince, evlenince, çocuk sahibi olunca, iyi bir kariyerim olunca bir de evim ve arabam olursa ben bu check liste göre zaten mutlu olacağım, formül buydu. Ne zamanki bu listedeki tüm hedeflerime ulaştığım halde mutlu değilim, o zaman mutluluğun formülü yok, içinden geçeni yapmalısın dedim kendi kendime. Herkes hayatından şikayet eder ama kimse hayatını değiştirecek adımı atmaya cesaret edemez. Girişimci olmak istiyorsanız ilk başta cesur olacaksınız, risk alacaksınız. Çünkü çıkacağınız yolda başarıya ulaşacağınız kesin değil.” dedi.

Yıldırım, girişimci olmanın kendi işinin patronu olmak, kısa yoldan parayı bulmak anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

“Bana Çizilen Alanda Oyun Oynamayı Öğrendim...”

Kendi ifadesiyle hayata futbolcu bir baba ve dikişçi bir annenin çocuğu olarak başlayan dünyaca ünlü Sanatçı Fırat Neziroğlu, küçük yaşta baleye başlamış. Yıllarca bale yapan Neziroğlu bir gün annesinin isteğiyle eğitimine güzel sanatlar fakültesinde devam ediyor, hikayesi de tam olarak burada başlıyor. Neziroğlu; “Güzel Sanatlar Fakültesine başladığımda herkes benden giysi çizmemi istiyordu ama ben bir yıl boyunca hiç bir şekilde çizemedim. Ömrüm boyunca yapabildiğim en iyi şey ayağımı kafama değdirmekti ve bunun işe yaramadığı bir yerde okuyordum. Yapamayacağımı düşünürken okulda dokuma tezgahlarını gördüm. Bununla bir şeyler yapabilirim diye düşündüm. Yani ben bana çizilen alanda oyun oynamayı öğrendim o zamanlarda. Ben de bu sınırlar içerisinde nasıl oynarım diye düşündüm ve güzel sanatlar fakültesi tekstil bölümünde dokumanın içine kendimi attım. Yarışmalara katıldım, ödüller kazandım. Ama klasik 4 köşe halı dokumasındansa yıllarca dans ettim ve insan vücudunu çok iyi tanıyordum böylece dokumada portreler yapmaya başladım. Bu yıl 20’inci yılım.” dedi.

Aynı zamanda Nişantaşı Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde ders veren Fırat Neziroğlu, dokumaya getirdiği yeni soluk sayesinde birçok ülke tarafından davet edilerek, yapıtlarını sergilediğini belirtti.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor