3 kıtada 52 şubesi ve 2.500’ün üzerinde akredite – lisanslı yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olarak ön plana çıkan Keiretsu Forum'un Türkiye Genel Müdürü Esra Talu, Habertürk Ekonomi Yazarı Yiğitcan Yıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..
3 kıtada 52 şubesi ve 2.500’ün üzerinde akredite – lisanslı yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olarak ön plana çıkan Keiretsu Forum'un Türkiye Genel Müdürü Esra Talu, Habertürk Ekonomi Yazarı Yiğitcan Yıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Keiretsu Forum'un dünyada şu ana kadar çeşitli sektörlerdeki 1000’i aşkın girişimci şirkete, 800 milyon dolar üzerinde melek yatırım gerçekleştirilmesine aracılık ettiğini ve 2017 yılında en faal küresel melek yatırım ağı şeçildiğini belirten Talu, 2012'de kurulan Keiretsu Forum Türkiye'nin ise kuruluşundan bu yana farklı sektörlerden 30 girişime 50 milyon TL nin üzerinde yatırım yaptığını dile getirdi.
Habertürk Ekonomi Yazarı Yiğitcan Yıldız'ın Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Esra Talu ile gerçekleştirdiği Keiretsu Forum Türkiye kaynaklı söyleşi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Melek Yatırımcılık Start-Up’lara Alternatif Finansman Kaynağı Olarak Görülüyor
Bir girişimcilik ekosisteminden bahsetmek mümkün ancak Türkiye’de girişimcilik ve melek yatırımcılık daha emekleme aşamasında. Bu noktada melek yatırımcı ağlarına ciddi görevler düşüyor. Öncelikle melek yatırımcılığın ve girişimciliğin ne olduğunun iyi anlatılması lazım. 2000’li yılların başında melek yatırımcılık Türkiye’de dikkat çekiyor. O yıllardaki melek yatırımcı profili daha çok girişimci ruhlu, vizyon sahibi, risk alabilen cesur insanlardan oluşan küçük bir grup olarak tanımlanabilir. Şimdilerde start-up’lar riskli ancak bir o kadarda yüksek geri dönüşlü “alternatif bir yatırım opsiyonu” olarak görülmeye başlandı. Melek yatırımcı profili de buna paralel gelişti ve özellikle son 5 yıl içinde sayıca da arttı. Bugün artık farklı sektörlerden hem kurumsal firmalar hem de profesyoneller yatırım amaçlı start-up’ları yakından takip ediyorlar.
Girişimci İçin Türkiye’nin Pazar Potansiyeli Yüksek
Teknoloji ve yeniliğe açık bir toplumuz. Pazardaki eksikler doğru tespit edilirse hem B to C (Business to Consumer) de hem de B to B (Business to Business) de ciddi bir potansiyel var ülkemizde. Ancak daha kaliteli, rekabetçi ürünler ve hizmetler çıkartmamız lazım. Bunun için de bizim öncelikle daha iyi mühendisler yetiştirmemiz lazım. Dünyanın en iyi programcıları Çin ve Hindistan’dan çıkıyor ve yine dünyanın dört bir tarafında bu mühendislerin geliştirdikleri yazılımlar, destekledikleri veya sahip oldukları girişimler yüksek başarı gösteriyorlar. Oralardaki eğitim modellerini araştırmamız ve bir an önce eğitim programımıza almamız gerekli.
Melek Yatırımcı Türkiye’de 25 Bin Dolardan 500 Bin Dolara Kadar Yatırım Yapıyor
Melek yatırımcılar yatırım kararlarını birbirlerinden bağımsız alıyorlar. Yatırım yapmayı düşündükleri girişimlerin hangi ihtiyaca cevap verdiği, rekabet gücü, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olması ilk sorguladıkları kriterler.
Keiretsu Forum’un Amerika’da ve dünyada tüm merkezlerde kullanılan bir girişim tarama ve puanlama formatı var. Biz de Türkiye’de bunu uyguluyoruz. Web sitemizden online başvuruyu herkes yapabiliyor. Ancak Keiretsu Forum fikir aşamasında girişimlere bakmıyor. Ürün veya hizmetin ortaya çıkmış olması ve şirketin nakit girişinin olması önemli. Her ay yaptığımız girişim tarama ve forum toplantılarımız sonucu melek yatırımcı üyelerimizin yatırıma değer bulduğu start-up’lara en az 25 bin en fazla 500 bin dolara kadar yatırım yapılıyor.
Türkiye’de melek yatırımcı seviyesinde yatırım yapan fon’larla da birlikte yatırım imkanlarını değerlendiriyoruz. 2018 yılında aldığımız bir karar ile Keiretsu Forum Türkiye bünyesinde kendi fonumuzu kuruyoruz. 2019 yılında da bu fon üzerinden yine yatırımcı üyelerimiz ile ortak yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Fon’ların melek yatırım ağlarına çeşitli faydaları var. Yatırım kararlarının daha hızlı alınmasına fayda sağladığı gibi melek yatırımcı tarafında da güven unsuru oluşturuyor.
Keiretsu Forum Dünyasının Gözü Türkiye’de
Keiretsu Forum dünyasında Türkiye her zaman için bir cazibe merkezi. Nisan ayında ABD San Francisco merkezimizde gerçekleştirilen ve tüm merkezlerimizin katıldığı Amerika’nın en büyük Melek Yatırımcı etkinliği olan Angel Capital Expo’da Türkiye’ye gösterilen ilgi de bunun en büyük kanıtıydı. Gerek portföyümüzdeki yatırımlarımız, gerek 100’e yakın üye sayımız ve zaman içinde büyüyen ve her yıl gelişen başarılı işbirliklerimiz ile Türkiye girişimcilik ekosistemine katkılarımız tüm merkezlerimiz tarafından ilgiyle takip ediliyor. Keiretsu Forum Türkiye KAYAK (Kadın Yatırımcılar Kolumuz) Başkanımız Candan Karabağlı liderliğinde bir grup kadın girişimci üyemiz ile Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz San Francisco/Keiretsu Forum Angel Capital Expo ziyaretimizde bu anlamda son derece verimli geçti. Üyelerimiz Keiretsu Forum ABD’de kurulmuş olan üçüncü Blockchain fonumuza 600,000 dolar yatırım yaptılar. Bu da global ekosistem içinde bizleri daha da ilgi merkezi yaptı.
Türkiye’nin yanı sıra içinde bulunduğumuz bölgeye çok hakimiz ve bu coğrafyada melek yatırımcılığın gelişmesi için verdiğimiz destekler ve çalışmalarla lider rolü üstlenmiş bulunuyoruz. İsrail, Dubai ve Avrupa’daki önemli merkezlerimiz ile (Paris, Londra, Prague, Madrid gibi) sürekli iletişim içindeyiz. İtalya’da Keiretsu Forum merkezi kurulmasına destek veriyoruz. Bizim bu liderlikten beklentimiz Türkiye’ye daha kaliteli, rekabetçi start-up’ları çekebilmek. İşlerini ülkemizde geliştirmelerine imkan sağlamak. Daha sonrada bu girişimlere yatırım desteğinde bulunmak. Pozitif rekabetin pazara çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Melek Yatırımcı ve Girişimciye Yeterli Destek Verilmiyor
Türkiye’de mevcut ekosistem henüz çok prematüre. Start-up’ların büyümesinin önünde pek çok engel var. Aynı şekilde melek yatırımcının da daha geniş anlamda desteklenmesi gerekiyor. Bunun için ekosistemin içinden ve dışından herkesin desteğine ihtiyacımız var. Sorunları tespit edip bunlara somut çözümler üretebilmek için daha fazla bir araya gelmemiz ve fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğine inanıyoruz. Gerekirse bu konuda da öncülük etmek istiyoruz.