Üniversite Diplomalarının Süreli Olacağı Günler Uzak Değil!

Üniversite sayımız her geçen gün artıyor. Her yıl farklı bölümlerden on binlerce öğrenciyi mezun veriyor ve çalışma dünyasına plase ediyoruz. Türkiye gelecek 10 yılın becerilerine uygun bir eğitim sistemine geçmesi zorunluluk gibi gözüküyor. Detaylar haberimizde..

Üniversite sayısı her geçen gün artıyor.

YÖK’ün verilerine göre ülkemizde toplam 206 üniversite var; 129 devlet, 72 vakıf,  5 vakıf Meslek Yüksek Okulu.

Lisans düzeyinde okuyan öğrenci sayısı dört milyondan biraz fazla. 

Dolayısıyla her yıl farklı bölümlerden on binlerce öğrenciyi mezun veriyor ve çalışma dünyasına plase ediyoruz.  

İş dünyası ise üniversite mezunlarını kollarını açmış beklemiyor; çünkü üniversitelerin iş dünyasının gelişim özelliklerine ve beklentilerine uygun eğitim verdiğini söylemek zor. Sadece bizde değil tüm dünyada durum böyle.

Oxford, mezunlarına yazı göndererek mezun olduktan 5 yıl sonra bilgilerini çek etmelerini istedi. Demek istediği, biz size doğruyu öğrettik ama beş yıl sonra ne olur emin değiliz!

İşte bu yüzden üniversiteden mezun olduktan belli bir süre sonra kendi branşınızda yeniden yeterlilik vermeniz gerekebilir, gerekecektir. Düşünsenize, her şey okun yaydan çıkmasına benzer bir hızla değişecek, ama sizin üniversite diplomanız ömür boyu geçerli olacak; anlaşılır bir durum değil. 
Üniversitelerin sayısının artması, haliyle kaliteyi korumayı da zorlaştırıyor. Kaliteyi korumak için para harcamanız şart. 

Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye’nin eğitim harcamalarındaki sıralaması ise 103.       

Türkiye’nin Eğitime Katılımı Yüksek, Harcaması Düşük

Küresel İnovasyon Endeksi’nde İnsan Sermayesi ve Araştırma kriterinin alt kategorileri, ülkelerin eğitimdeki durumunu da ortaya koyuyor. Türkiye insan sermayesi ve araştırma kategorisinde 128 ülke arasında 43’üncü sırasında yer alıyor. 

İşte Türkiye’nin 128 ülke arasında eğitimdeki sırası:

Konu Sıra Konu  Sıra
İnsan Sermayesi ve Araştırmada     43 Öğrenci-Öğretmen Oranı, Ortaöğretim  84
Eğitim Kalitesinde 57 Kayıt Sayısı     13
Eğitim Harcamalarında      103 Bilim ve Mühendislik Mezunları   49
Okul Ömrü, Yıl 24 Yükseköğretim Gelen Hareketliliği     79
PISA Okuma, Matematik, ve Bilimsel Ölçekte 40 Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) 38

Ayrıca yakın gelecekte çalışma dünyasının istediği meslek ve becerilerin ne kadarının üniversitelerde elde edebileceği sorusu önemli bir soru.

Bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. 

IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan rapora göre işte gelecek 10 yılın becerileri:

Gelecek 10 Yılın Becerileri Neler?

1- Sezme Kabiliyeti

İnsanlara kalan işlerden biri, sezgiler 

Bugün makineler her sektörde insanların yerini almış durumda. Makinelerin henüz yapamadığı şey ise, sezme kabiliyeti. İsviçre’de doksandan fazla sezgi merkezi açılmış durumda.

2020’de makineler iş alanlarında daha fazla söz sahibi oldukça sezme kabiliyeti yüksek insanlar, kritik karar verme anlarında ön plana çıkacak.

Üniversitelerde sezgilerin gelişimi üzerine henüz herhangi bir çalışma yapılmıyor.

2- Sosyal Ve Yaratıcı Zekâ

‘Hissetmek’ önemini arttırıyor.

Yaratıcı ve sosyal zekâ, diğer insanlarla irtibata geçme ve onları anlama becerisi olarak tanımlanıyor. İş dünyası için en önemli becerilerden birisi sayılıyor. 
Üniversitelerimiz sosyal ve yaratıcı zekânın gelişimi konularında, henüz emekleme döneminde bulunuyor. 

3- Özgün Ve Uyarlanabilir Düşünme

‘Esnek’ olanlar kazanacak

İş süreçlerinde çözümcül ve esnek olmaya işaret eden bu beceri, 2020’lerde iş dünyasında daha da kritik bir rol oynayacak. 

4- Kültürlerarası Çalışmada Yeterlilik

Yabancılarla çalışmanın gerekliliği

Kültürlerarası yeterlilik becerisi, dil ve yeni şartlara ayak uydurma gibi alt becerilerden oluşuyor. 2020’lerde tüm sektörlerde kültürlerarası yeterlilik en önemli becerilerden biri olacak. 

5- Sayısal Düşünme Yeteneği

Orta düzey bilgisayar bilmek yetmeyecek

Verileri içerik haline getirebilme ve veri temelli muhakeme yapabilme, önemli hale gelmeye başladı. 
Gittikçe artan veri dünyasında sayısal düşünme becerileri önemini gittikçe arttıracak.

6- Yeni Medya Okuryazarlığı

Sunumlar eskisi gibi olmayacak

2020’lerde medya içeriklerini doğru değerlendirmek önem kazanacak ve yeni medya stillerini iyi kullanabilenler öne çıkacak. 
Sosyal / A-sosyal medyanın gücünün tahminlerin çok üzerinde artacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz. 

7- Disiplinler arası Ve Disiplinler Üstü Hareket Edebilme

İş dünyasında ve akademi alanında disiplinler birbirine yakınlaşmaya başladı. Artık birden çok alanda bilgi sahibi olmamız isteniyor. Disiplinler arası ve disiplinler üstü hareket becerilerine sahip değilseniz kalıcı olmanız biraz zor gözüküyor.

8- Bilişsel Yüklenme Yönetimi

Doğru bilgiye hızlı şekilde ulaşmak önemli 

Bilginin çığ gibi üzerimize gelmesi, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Doğru bilgiyi ayırt etme, bunları yorumlama ve sentezleme becerisi başarının anahtarı rolünde olacak.

9- Görsel İşbirliği

İş ve özel ortamlar iç içe geçiyor

Teknolojinin bu denli hızlı gelişimi, çalışma dünyasında da devrim etkisi yarattı. Artık mekânla ve zamanla kısıtlı olmak zorunda değilsiniz. 

Fakat bu yeni esnek durum, farklı becerilere sahip olmanızı gerektiriyor. 

10- Tasarımsal, Uzaysal Zihin Yapısı

Nasıl çalışacağını belirleme becerisi

Kişisel özelliklere uyumlu ofislere doğru gidiyoruz. Böyle ofislerin birçok anlamda olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiş.

Önümüzdeki süreçte çalışanların kendi iş alanlarını ve daha da önemlisi iş yapma süreçlerini tasarlamaları istenecek. Bu da tasarım zekâsının iyi olmasını gerektiriyor. 

‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda geleceğin iş dünyasındaki becerilerin şekillenmesini sağlayan gelişmenin nedenini 6 faktöre bağlıyor:

Değişimin Arkasındaki 6 Neden

  1. Yaşam Süresinin Artması: Yaşam süresi arttıkça rekabette artıyor.
  2. Akıllı Makinelerin Ve Sistemlerin Yükselişi: Dijitalleşme her şeyi etkisi altına almaya başlamış durumda.
  3. Sayısal Dünya: Kodlama ve programlama becerileri başarıyı belirliyor.
  4. Yeni Medya Ekolojisi: Sosyal / A-sosyal ve dijital medyaların yükselişi, bu alanda da oldukça yeterli olmanızı gerektiriyor.
  5. Sürekli Bağlantılı Bir Dünya: Sürekli online olmanızı gerektiren iletişim olanakları, sizi bu duruma uyum sağlamaya itiyor.
  6. Sosyal Teknolojiler: Kişisel medyanızı oluşturacağınız platformlar, kişisel marka olmanızı ve buna uygun üretim formlarının doğmasını sağlıyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.496 kişi okudu.
Kategori: Eğitim / Üniversite
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor