Başarılı Girişimciler ve Liderler EQ’su Yüksek Kişilerden Çıkıyor!

Son yıllarda, liderlerin insan ilişkilerini, aile yaşantısını, iş ilişkilerini etkileyen ve belirleyen duygusal zekasının iş yapış şekillerine de yansıdığı söyleniyor. Detaylar haberimizde..

Son yıllarda, liderlerin insan ilişkilerini, aile yaşantısını, iş ilişkilerini etkileyen ve belirleyen duygusal zekasının iş yapış şekillerine de yansıdığı söyleniyor. Önceleri yöneticilerin ya da çalışanların iş hayatında başarısı IQ ile değerlendirilirken, şimdilerde duygusal zekasının da belirleyici bir faktör olarak değerlendirildiği görülüyor.

Hatta bazı bilim adamları duygusal zekanın IQ’dan daha önemli olduğunu söylüyor. Peki bir yöneticide duygusal zekanın yüksek olması neleri etkiliyor.

Duygusal zeka yani ’EQ’ (Emotinal Qutoient)bireyin çocukluktan itibaren, yetişme tarzına, insan ilişkilerine bağlı olarak gelişiyor. Son yıllarda ön plana çıkan EQ kişinin duygusal ve sosyal iletişim becerilerinin gelişmiş olmasını, kendi duygularını tanıması ve onlarla başa çıkabilmesini karşısındaki insanların duygularını daha iyi anlamasını, empati kurabilmesini, yardım severlik ve problem çözme yeteneğini etkiliyor. Bu yeteneklere sahip kişiler de daha sağlıklı ve doğru iletişim kurabiliyorlar. Dolayısıyla sağlıklı iletişim kurabilen yöneticiler iş hayatında daha başarılı oluyor.

IQ ve EQ birbirinden farklıdır ancak zıt değil birbirlerini tamamlayan becerilerdir. IQ doğuştan gelir EQ ise sonradan geliştirilebilen bir beceridir. Duygusal zekası yüksek kişiler özel hayatlarında ve iş yaşamlarında daha başarılı ilişkiler kurdukları için başarıyı yakalarlar ve problem çözme konusunda da başarılıdırlar.

Başarılı Liderler EQ’su Yüksek Kişilerden Çıkıyor

Çalışanlarının duygularını önemseyen, onlara değer veren ve nasıl yaklaşması gerektiğini bilen liderlerin hangi işi yapıyor olursa olsun daha başarılı olduğundan daha önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Bir futbol takımı antrenörü de olsa, bir şirketin yöneticisi de olsa çalışanlarıyla iyi ilişkiler kuran liderler onlara her zaman daha yakın ve rakiplerinden hep bir adım öndedir. Aynı zamanda aile ve sosyal ilişkilerinde de başarılı olan bu kişiler hayattan şikayet etmek ve sorun çıkarmak yerine daha uzlaşmacı ve problemleri çözme yolunda adımlar atarak kendilerini de karşısındaki kişileri de problemlere odaklanmak yerine önüne bakarak ilerlemeye teşvik ederler. Duygusal zekası yüksek bir yönetici zaten hem sosyal çevresinde hem de iş yaşamında değer gören bir lider, eş, arkadaştır.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.254 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor