İzmir Teknoloji Üssü Projesi Hayata Geçiyor!

Başbakan Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İzmir Teknoloji üssü tanıtım ve imza törenine katıldı. Detaylar haberimizde..

Başbakan Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İzmir Teknoloji üssü tanıtım ve imza törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Özlü, “İzmir Teknoloji Üssü Projemiz; İzmir’in potansiyelini, gücünü ve imkânlarını bütünleştiren, dev bir projedir. Biz bu büyük projeyle; İzmir’in sahip olduğu sanayi ve teknoloji potansiyelini, bütün unsurlarıyla birlikte harekete geçiriyoruz” dedi.

“İzmir Teknoloji Üssü, Dünyada Parmakla Gösterilecek”

İzmir Teknoloji Üssünün; ülkemizin topyekûn teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına hizmet edeceğini vurgulayan Bakan Özlü, “Dünyada parmakla gösterileceğine inandığımız projemiz, Türk bilim ve teknoloji dünyasına da kaldıraç vazifesi görecektir” ifadelerini kullandı.

“Sadece Ulusal Değil, Aynı Zamanda Uluslararası Bir Cazibe Merkezi Olacak”

Bakan Özlü sözlerine şöyle devam etti; “İzmir Teknoloji Üssü’ne ilişkin çalışmalarımız, bir yıldan fazla bir süre önce başladı. Bu kapsamda; muhtemel yatırımcılar, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunduk. Üssü, Urla’da yaklaşık 9,5 milyon metrekare arazi üzerinde inşa edeceğiz. İzmir Teknoloji Üssü; uçtan uca her şeyin yer aldığı bir ekosistem olacak. Bu ekosistemde; global büyük yatırımcılar, lider Türk şirketleri, büyük ve orta ölçekli firmalarımız, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatılar yer alacak.

İzmir Teknoloji Üssü’nün; sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olacağını belirten Özlü; “Teknoloji Üssü’nde; toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesini, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam sağlanmasını, 15-20 milyar TL GSYİH oluşturulmasını planlıyoruz. Teknoloji Üssü’nün kurulumu için, bir kısmı Kamu Özel İşbirliği modeliyle olmak üzere, 10 yılda 1,4 milyar TL yatırım gerçekleştireceğiz. Şirketlerin ihtiyaçlarına uygun bir biçimde, hızlı bir teşvik ve destek sistemi sunacak olan, ‘İzmir Teknoloji Üssü Teşvik ve Destek Ofisini’ kuracağız. Girişimcilerimizin yeterli finansmana erişebilmeleri için, bünyesinde girişim sermayesi fonlarını barındıran özel bir finansman şirketi kuracağız. Bu projeyi, Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBİTAK ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığı ile gerçekleştiriyoruz. Ancak şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki; bu büyük projenin ortağı tüm Türkiye’dir, Tüm İzmir’dir, tüm bilim ve teknoloji şirketlerimizdir.” dedi. 

“Cephaneliğimizi; Bilim ve Teknoloji İle Dolduruyoruz”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü sözlerini şöyle tamamladı; “Sayın başbakanım, İzmir Teknoloji Üssü Projemiz; ‘Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, Dijital ve İleri Sanayi Ülkesi Türkiye’ hedefimize, bizi bir adım daha yaklaştıracaktır. Türkiye, bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele; inanmak ve gayret göstermektir. Biz; zat-ı Alinizin de desteğiyle, bilimi ve teknolojiyi, stratejik alanlar olarak planlıyoruz. Sanayi savaşında, elimizi güçlendirecek en önemli aracın, bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi; bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi, küresel dönüşüme hazırlamak için, hamleler yapıyoruz. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken, diğer yandan, sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz. Sayıları 1150’yi bulan Ar-Ge ve Tasarım merkezlerimizle, rekor kıran patent sayımızla, 312 adet Organize Sanayi Bölgemizle, 77 adet Teknoparkımızla ve Bilim Merkezlerimizle; büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz. Teknoloji Üssümüzün; ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını, bereket getirmesini diliyorum.”

Konuşmaların ardından İzmir Teknoloji Üssü'ne ilişkin protokol İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Türk Patent Başkanı Habip Asan, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve son olaraktan da Başbakan Binali Yıldırım tarafından imzalandı.

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor