Girişimcilik ekosistemini güçlendirecek, ülkemizi küresel katma değer sürecinde yukarılara taşıyacak çok önemli bir adım daha geldi. Türkiye Yüksek Teknoloji Erken Aşama Yatırım Fonu Tech-InvesTR ismiyle kuruldu. Detaylar haberimizde..
Girişimcilik ekosistemini güçlendirecek, ülkemizi küresel katma değer sürecinde yukarılara taşıyacak çok önemli bir adım daha geldi. Türkiye Yüksek Teknoloji Erken Aşama Yatırım Fonu Tech-InvesTR ismiyle kuruldu.
TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığı birlikte hareket ederek Türkiye’de yerleşik sermaye ihtiyacı olan erken aşama teknoloji tabanlı girişim şirketlerine yatırım yapacak. Türkiye Yüksek Teknoloji Erken Aşama Yatırım Fonu Tech-InvesTR böylece "girişimcilik ekosistemini güçlendirecek" yeni bir destek programı olarak karşımıza çıkıyor.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak fonların teşvik edilmesini amaçlayan Tech-InvesTR programına ilişkin, "Türkiye'nin altyapı sorunlarını önemli ölçüde çözdük. Hastanelerin fiziki ihtiyaçları, derslik ve üniversite sayısı gibi sorunları çözüyoruz. Şimdi nitelik zamanı. İşte bugünkü imza niteliği artırmaya, Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarıya taşımaya, bilgi ve teknoloji yoğun üretime yönelik güçlü bir adım." dedi.
Şimşek, Grand Ankara Otel'de gerçekleştirilen Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, fona ilişkin programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye'nin çok güçlü bir potansiyeli olduğunu belirten Şimşek, "Bütün mesele bizim ekosistemi güçlendirmemiz. Son yıllarda bu noktada önemli bir çaba var." diye konuştu.
Şimşek, 2013'te bireysel katılım sermayesi anlamında melek yatırımcılara alan açtıklarını hatırlatarak, şu anda melek yatırımcı sisteminde Türkiye'nin, Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasında yer aldığını söyledi.
Üst fonlara kaynak aktarımına ilişkin düzenlemenin 2014 yılında yapıldığını anımsatan Şimşek, "Nitekim bu noktada kurulan bir fona bizim yaptığımız katkıyla inanıyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içinde hiç olmazsa 600-700 milyon avroluk yatırım söz konusu olacak diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
İmzaları atılan fonun reform niteliğinde bir adım olduğunu ifade eden Şimşek, reformların makro düzeyde olabileceği gibi mikro düzeyde de yapılabileceğini dile getirdi.
Kamunun kaynaklarını yeni dönemde daha fazla vergi, teşvik ve kredi politikasıyla ticarete konu üretken alanlara daha çok ayıracaklarını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin altyapı sorunlarını önemli ölçüde çözdük. Hastanelerin fiziki ihtiyaçları, derslik ve üniversite sayısı gibi sorunları çözüyoruz. Şimdi nitelik zamanı. İşte bugünkü imza niteliği artırmaya, Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarıya taşımaya, bilgi ve teknoloji yoğun üretime yönelik güçlü bir adım."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Grand Ankara Otel'de gerçekleştirilen Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, yeni destek programının girişimcilere ve teknoloji dünyasına hayırlı olmasını ve bereket getirmesini diledi.
Girişim Sermayesini Destekleme Programı olarak da adlandırılan programın temel amacının Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün potansiyelini geliştirmek olduğuna işaret eden Özlü, "Teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarını teşvik edeceğiz. Bir yanda teknoloji, bir yanda girişim, diğer yanda sermaye fonlarını birbiriyle eşleştireceğiz." diye konuştu.
Özlü, destek programını start-up'lara, fikri mülkiyet temelli projelere, üniversitelerin bilgilerini ticarileştirmek amacıyla kurdukları şirketlere ve KOBİ'lere yatırım yapılması için tasarladıklarını vurgulayarak, tüm bunların Türkiye'deki girişimcilik ve teknoloji transferi ekosisteminin kapasitesini artıracağını söyledi.
Katkı paylarının yüzde 50'si TÜBİTAK'tan hibeyle desteklenecek
Fona ilişkin bilgi veren Özlü, şöyle konuştu:
"Program kapsamında kurulacak girişim sermayesi fonlarına Hazine Müsteşarlığı, teknoloji transfer ofisleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, yeterlik kararı verilen araştırma altyapıları ile diğer özel yatırımcılar sınırlı sorumlu ortak olarak katılacak. Fonun yönetimi ise bağımsız fon yöneticileri tarafından gerçekleştirilecek. Fonlara katılan kuruluşların erken aşama teknoloji tabanlı girişimler için ödeyeceği katkı paylarının yüzde 50'si TÜBİTAK tarafından hibe şeklinde desteklenecek. Ayrıca, kuruluşlara katkı paylarının yüzde 10'u kadar genel gider desteği de sağlanacak. Yine bu kapsamda, talep edilmesi durumunda, desteklenen kuruluşun nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla fona taahhüt ettiği toplam tutarın yüzde 20'sine kadar teminat karşılığı ön ödeme yapılabilecek."
Özlü, iş birliği kapsamında TÜBİTAK'ın çağrıya çıkacağını belirterek, "TÜBİTAK tarafından bu yıl yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçeyle çağrıya çıkacağız. TÜBİTAK'ın, çağrı kapsamında her bir kuruluşa aktaracağı hibe destek tutarı asgari 2 milyon lira, azami 20 milyon lira olacak." ifadesini kullandı.
GİSDEP (Girişim Sermayesi Destekleme Programı) ismiyle destek mekanizma ayağı TÜBİTAK tarafından yürütülecek progma hakkında tüm bilgilere TUBİTAK'ın ilgili destek programı sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye Yüksek Teknoloji Erken Aşama Yatırım Fonu'nun (Tech-InvesTR) ülkemiz girişimcilik ekosisteminde sürdürülebilir teknoloji yatırımlarına vesile olmasını diliyor, haberimizi teknoloji girişimcisi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.