Freelance Çalışma Oranı 10 Yılda İş Gücünün Yarısını Aşacak!

Teknoloji, çalışma hayatını ve iş yapış şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan araştırmaya göre, freelance yani serbest çalışan sayısı gelecek 10 yılda iş gücünün yarısını aşacak. Detaylar haberimizde..

Teknoloji, çalışma hayatını ve iş yapış şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Birçok şirket artık çalışanlara evden çalışma imkanı verirken, şirketlerin serbest yani freelance çalışan kişilerden aldıkları hizmetler de artıyor. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan araştırmaya göre, freelance yani serbest çalışan sayısı gelecek 10 yılda iş gücünün yarısını aşacak.

Teknoloji alanındaki gelişmeler, çalışma şekillerini de değiştirdi. Artık birçok sektörde çalışanlar, işlerini bilgisayar ile herhangi bir yere bağlı kalmaksızın evde veya bir kafede otururken halledebiliyor. Böylece daha rahat ortamda verimli bir şekilde çalışabiliyor. Verimli ve esnek çalışma saatlerini göz önünde bulunduran şirketlerin yanı sıra birçok hizmeti freelance yani serbest çalışanlardan alan şirketler de artış gösteriyor.

Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan bir araştırma da bu artışı destekler nitelikte. Araştırmaya göre, 2027 yılında Amerika’daki toplam işgücünün yarısından fazlasını freelance olarak çalışanlar oluşturacak. Uluslararası birçok şirket bu gelişmeye ayak uydurmak adına çalışma ve projeler gerçekleştirirken, yeni kurulan şirket ve girişimler ise yola bu şekilde çıkıyor.

Dünya genelinde 17 bin freelance çalışanı bulunan yerli girişim Wordapp’ın CEO’su Cem Arel, Z kuşağının iş hayatına girmesiyle birlikte bu artışın daha erken de yaşanabileceğini söylüyor.

Üç yıl önce İstanbul’da kurulan Wordapp adlı yerli girişim, içerik üretimi konusunda belirli yetkinliğe sahip olan ve freelance çalışmak isteyen kişilere yeni bir kariyer alanı sunuyor. İnternet üzerinden satış yapan şirketlere özgün içerik üretmek için yola koyulan Wordapp, kısa sürede dünya genelinde 17bini aşan serbest yazar kadrosuna ulaştı. Ayrıca 28 dilde içeriğin üretildiği girişimin 2017 yılı cirosu ise 1 Milyon Euro civarında.

Artık Ek Gelir Değil İlk Gelir!

Wordapp CEO’su Cem Arel, freelance çalışma sistemine önceden ek gelir olarak bakıldığını ancak günümüzde ana gelirini bu şekilde kazanan milyonlarca insan olduğunu dile getirdi. Wordapp’ta içerik üreten kişilerin, normal bir işte çalıştığından daha fazla kazanç elde edebildiğini de ifade eden Arel, kişilerin evde istediği herhangi bir zamanda yalnızca metin yazarak para kazanabildiğini aktardı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.985 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Trendleri
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Mustafa
Mustafa
uzmankirala.com gibi sitelerin devri başlayacak mı yane, ama bizim freelancer'lar komisyon vermeme manyağı olduğu için kendi ekmek kapısı olacak sistemleri kendileri taşlıyorlar.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor