Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, altıncı kez sahiplerini buldu. Detaylar haberimizde..
Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, altıncı kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl farklı il ve üniversitelerden 5 genç bilim insanı değer bulundu.
Bilim Kahramanları Derneği tarafından, her yıl farklı üniversitelerle gerçekleştirilen işbirliği ile verilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, ülkemizde bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden 38 yaşın altındaki, bilim insanlarına verilen ödüllerde bu yıl 5 Genç Bilim İnsanı, ödül almaya değer bulundu.
Beş Genç Bilim İnsanı Ödül Aldı
38 ilden 109 başvuru arasından seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 2017 Yılının Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ni kazanan isimler; Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Şen, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Hasan Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mohammed Reza Nofar, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Necip Atar, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga Çukur oldu.
Başvuruları titizlikle değerlendiren ve bu yılın başarılı Genç Bilim İnsanları’nı belirleyen Seçici Kurul’da ise; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emrah Kılıç ve Doç. Dr. Muhammed Fatih Demirci; Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nergis Arsu, Prof. Dr. Haydar Livatyalı, Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü yer aldı. 5 bilim insanına ödülleri 15 Mayıs 2018 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen törenle veridi. Sunuculuğunu ünlü oyuncu ve yönetmen Yosi Mizrahi’nin üstlendiği geceye bilim, iş ve sivil toplum alanından çok sayıda davetli katıldı.
Ödül Kazanan Genç Bilim İnsanları’nın Bilime Katkı Yaptığı Alanlar |
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi |
Doç.Dr.Fatih Şen |
Kanser Hücrelerinin erken teşhisinde nanoteknolojiyi kullandı
Günümüzde artık popülerlikten zorunluluğa evrim geçirmiş olan konulardan biri de nanoteknoloji ve nanometre boyutundaki ürünlerdir. Dr. Fatih Şen de üniversitesindeki araştırmalarıyla bir yandan nanoteknolojiyi hayatımıza daha fazla entegre etmeye çalışırken bir yandan da lisans ve lisansüstü düzeyde nanoteknoloji konusunda deneyimli genç bilim insanları yetiştirmektedir. Dr Şen’in özellikle, kanser hücrelerinin erken teşhisine imkan verecek DNA esaslı biyoalgılayıcılar üzerindeki çalışmaları ve nanokatölizator üretimi çalışmaları, alanında ses getiren bilimsel araştırmalardır. Bilimin geliştirilmesi ve genç nesillere aktarılması konusunda Dumlupınar Üniversitesi’nde aktif olarak çalışan Dr. Şen, bu gayretlerinden dolayı ödüle layık bulunmuştur
|
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü |
Doç. Hasan Şahin |
Malzeme Biliminde sanal ortam ve laboratuvar evresi birleşiyor
Malzeme biliminin ilk evresi deneysel çalışmaların önden koştuğu, yeni malzemelerin laboratuvarda oluşturulduğu ve daha sonra teorik çalışmaların deneysel sonuçları açıklamaya çalıştığı bir dönemdi. Şimdilerde ise bilgisayar teknolojilerinin çok ilerlemesiyle, yeni malzemeler artık ilk önce sanal ortamda bilgisayarlarda geliştiriliyor ve daha sonra deneysel araştırmacılar bu varlığı öngörülen yeni malzemeleri sentezlemeye ve karakterize etmeye çalışıyorlar. Dr. Hasan Şahin, bu iki evreyi araştırma grubunda birleştirebilmiş ender bilim insanlarından. Dr. Şahin ve ekibi bir yandan nanometre boyutundaki yeni olası malzemelerin tasarımını yaparken bir yandan da bu tasarımları laboratuvarlarında deneysel olarak oluşturmaya çalışıyorlar. Dr. Şahin’in bu çalışmaları, tüm dünyadan da oldukça fazla ilgi çekmektedir. Bu yüzden Dr. Şahin bu yılki ödüllerden birini almaya hak kazanmıştır.
|
İstanbul Teknik Üniversitesi |
Yrd.Doç.Dr. Mohammed Reza Nofar |
Geri dönüşümlü süper hafif plastikle bilimi endüstriye aktardı
Süper hafif ve gözenekli plastikler bilimin, tabii süngere verdiği cevaplar olarak görülebilir. Bu tür plastikler günümüzde paketlemeden, ayakkabı ve giysilerimize, bina ısı yalıtımından, ses yalıtıcı kaplamalara kadar çok farklı uygulamalara kadar hayatımızın her köşesine girmiş durumdalar.Genelde petrol kökenli bu malzemeler işlevlerinin sonunda çevre kirliliği de yaratabilmektedirler. Dr. Reza Nofar, mısır nişastasından veya şeker kamışından bu süper hafif plastiklerin üretilmesi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Hem de, Dr. Nofar’ın geliştirdiği plastikler doğada çözünebilmekte ve yeniden doğaya geri dönebilmektedir.Dr. Nofar geliştirdiği ve patentlediği buluşları sayesinde bu tür plastiklerin çok daha kontrollü üretimini mümkün kılmış ve doğayı oldukça ağır bir yükten de kurtarmıştır. Bugün belki içinizde Dr. Nofar’ın geliştirdiği süper hafif gözenekli plastikleri giyenler veya taşıyanlar bile bulunabilir. Ödülü Dr. Nofar’a bilimin endüstriye aktarılmasından dolayı verilmiştir.
|
Pamukkale Üniversitesi |
Doç.Dr. Necip Atar |
Nanoteknolojik arıtma alanında öne çıkan çalışmalar
Doç. Dr. Necip Atar, bor arıtma teknolojilerinden, çimento kimyasına, nanoparçacıkların nanoalgılıyıcılarda kullanılmak üzere üretiminden, tek katmanlı karbon yapılarının (grafen ve grafen oksit) yakıt pillerinde kullanımına kadar geniş bir yelpazede araştırmalar yapmaktadır. Yazdığı makaleler ile alanına ışık tutan Doç. Dr. Atar özellikle nanoteknolojik arıtma ve yakıt hücreleri konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur.
|
Bilkent Üniversitesi |
Doç. Dr. Tolga Çukur |
Sinirbilim alanında yeni görüntüleme teknikleri ile erken teşhis imkânı
Doç. Dr. Tolga Çukur geliştirdiği manyetik rezonans kullanarak biyomedikal görüntüleme teknikleri ile canlı dokuda daha önce görüntülenemeyen bir çok alt bölgenin incelenmesini mümkün kılmıştır. Bu sayede sinirbilim alanında birçok yeni çalışmaya önayak olmuş ve yeni teorilerin geliştirilebilmesine imkân vermiştir. Doç. Dr. Çukur’un geliştirdiği teknikler mevcut benzer görüntüleme tekniklerine kıyasla tarama hızında 10 kat, görüntü çözünürlüğünde 4 kat ve doku kontrastında ise 100 kata kadar ulaşan iyileştirme sağlamıştır. Bu sayede kanser, vasküler ve nörolojik hastalıkların değerlendirmesinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Doç. Dr. Çukur’un bu buluşları, GE Healthcare, Siemens ve Philips gibi dünyanın önde gelen MR üreticileri tarafından, uygulamaya aktarılmıştır.
Ayrıca, Doç. Dr. Çukur'un geliştirdiği teknikler dikkat eksikliği bozukluğu, Alzheimer, demans ve otizm gibi sinir ağlarındaki işlevsel bozukluklara dayalı hastalıkların erken tanısı ve tedavi takibini mümkün kılacaktır. Doç. Dr. Tolga Çukur bu çalışmalarıyla ödüle layık görülmüştür.
|
Ödül töreninde bir konuşma yapan Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir şunları söyledi: “Bilim Kahramanları Derneği olarak genç bilim insanlarına teşekkür etmek için altı yıldır ödül törenini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene de birbirinden değerli üniversite rektörlerinin ev sahipliğini yaptığı ödül töreninde bilim insanlarına teşekkür etme fırsatı bulduk. 2018’in ilk aylarında yaptığımız çağrı 23.000 bilim insanına ulaştı; aldığımız başvuruları bilime, bilimin yayılmasına ve bilimin toplumun yararına kullanılmasına katkı kriterleri üzerinden değerlendiren seçici kurul üyelerimiz 5 Genç Bilim İnsanını ödüle layık gördü. Genç meslektaşlarımın başarılarını yürekten kutluyorum.”
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.