Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup girişimcilik programının ikinci dönem girişimleri 11 Mayıs’ta gerçekleşen Demo Day etkinliği ile mezun oldu. Detaylar haberimizde..
Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup girişimcilik programının ikinci dönem girişimleri 11 Mayıs’ta gerçekleşen Demo Day etkinliği ile mezun oldu. Girişimcilerin projelerini sunduğu Demo Day organizasyonunda, farklı sektörlerden profesyoneller, melek yatırımcılar, mentorlar ve girişim sermayesi fonlarının temsilcileri İş Kuleleri’nde bir araya geldi.
Etkinliğin açılışını yapan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “İş Bankası olarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için esnafımızı, sanayicimizi nasıl destekliyorsak aynı sorumlulukla girişimlerin, startup’ların da yanındayız. Müteşebbis ve iş yapmak isteyenleri desteklemek, ülke ekonomisine hız kazandırmak zaten İş Bankası’nın kuruluş amaçlarından biri…” dedi. Workup girişimcilik programı ile teknoloji odaklı girişimlerin iş fikirlerini geliştirmeleri ve işlerini büyütmeleri için eğitim ve mentorluk içeren uzun soluklu bir program yürütüldüğüne değinen Bali, sözlerine şöyle devam etti: “Fikirlerin geliştirilmesi ve hayata geçirilebilir hale gelmesi önemli. Bu fikirlerin tatbik kabiliyetinin olması, sahadan beslenmesi, sahada sınanması ve bu suretle de gerçekleştirilebilir olması gerekiyor. Kimse ham fikrine fazla güvenmemeli... Workup programı kapsamında fikirleri hayata geçirebilmek için adeta bir çocuğu yetiştirir gibi itinayla uğraşıyoruz. Bu basit bir hadise değil.”
Girişimlere Finansal Destek de Vereceğiz
Sanıldığının aksine girişimcilikte ihtiyaç duyulan ya da eksikliği olan şeyin para olmadığını belirten Adnan Bali, “Girişimlere finansal destek de vereceğiz. Ama çoğu kez ham fikri olanlar ‘siz bana parayı verin ben gerisini hallederim’ diyor. Bizim bankacı olarak hata da yaptırmamamız lazım. Kaynakların verimli kullanımı açısından da doğru yere doğru tahsisi yapmamız lazım. Burada ihtiyaç duyulan asıl şey mentorluk, eğitim ve işbirliklerinin geliştirilmesidir. Girişimleri hem İş Bankası’nın hem de iştiraklerimizin müşteri ağı ile buluşturuyoruz. Bir arayüz rolü görüyoruz. Müşteriyi bulmak, ona kendini tanıtmak ve onun üzerinden bu fikri realize edebilmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İş Bankası olarak girişimcilik ekosisteminde Workup programı da dahil yürüttüğümüz tüm çalışmalar kapsamında bugüne kadar 230’u aşkın girişim ile birebir temas ettik, 50’nin üzerinde girişim ile ortak kampanyalardan teknolojik işbirliklerine kadar farklı alanlarda çalışmalar yaptık” dedi.
Startuplar’ın artık yeni ekonominin temeli ve dinamiklerinden birisi olduğunu vurgulayan Bali, sözlerine şöyle devam etti: “Biz startup’lara hiçbir zaman negatif bir anlayışla, tehdit olarak bakmadık. Elimizden işimizin alınacağı kompleksiyle yaklaşmadık. Fırsat olarak, yeni işbirliği imkanları olarak gördük. Çünkü ekonomi sıfır toplamlı bir oyun değil. Biri ortaya çıkarken diğerinin kaybolması gerekmiyor. Birisi artarken diğerinin eksilmesi gerekmiyor. Eğer siz müşteri tabanını büyütüyorsanız, işi ve iş hacmini büyütüyorsanız, her iki tarafın birlikte kazanması mümkündür. Fikirleri çoğaltmanın imkanı paylaşmaktan, onun üzerine iş kurmaktan geçiyor.”
Çin ve Londra’da İnovasyon Merkezleri Açacağız
Bir taraftan yurt içinde girişimciliği, yaratıcılığı desteklerken, diğer taraftan da yurt dışında startup ekosistemini ve teknolojik yenilikleri ilk elden takip ettiklerini belirten Adnan Bali konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yurtdışında da teknoloji iştirakimiz SoftTech’e bağlı olarak Silikon Vadisi’nde kurduğumuz Maxitech şirketimiz aracılığı ile dünyanın en önemli girişimcilik ekosistemindeki yenilikleri takip ediyoruz, işbirliği fırsatlarını değerlendiriyoruz. Silikon Vadisi’nin ardından Çin’de ve Londra’da da yakın zamanda inovasyon merkezleri açacağız. Her ikisinin de bu alanda önemli yatırımlar olacağını düşünüyorum.”
Workup Girişimcilik Programının İkinci Dönem Mezunları
- Glamy: Kullanıcıların birbirlerine kıyafet, ayakkabı veya aksesuar kiraladığı platform.
- Glocalzone: Diğer ülkelerden gezginler aracılığıyla ürün getirtmeyi sağlayan web uygulaması.
- Smopin: Benzer ilgi alanları ve konular hakkında konuşmak isteyen kullanıcıları buluşturan mobil uygulama.
- Flowmagic: Freelance çalışanlar için kullanımı kolay iş izleme ve proje süreçlerini takip etme aracı.
- Tarlamvar: İnsanları ağaç sahibi yapan ve hasat zamanı kendi ağaçlarının sertifikalı, sağlıklı ürünleriyle buluşturan bunu yaparken çiftçinin gelirini artıran girişim.
- Pacer: Şirketler için sosyal öğrenme platformu.
- Leafinbox: Şirketler için e-imza destekli elektronik belge yönetimi platformu.
- Clotie: Kişisel stilistlerin tarzına uygun hazırladığı kombinleri evinde deneyerek sadece beğendiklerini satın almanı sağlayan web uygulaması.
- Bakkaldan: Bakkallardan sipariş vermeyi sağlayan mobil uygulama.
- Adverport: Reklam verenlerin YouTube fenomenleriyle buluşmalarını sağlayan platform.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.