Global Girişimcilik Kongresi'nin Son Gününde Neler Konuşuldu?

Türkiye’de ilk ve tek kez düzenlenen Global Girişimcilik Kongresi’nin son günü dünyanın önde gelen iş ve girişimcilik ekosistem liderlerinin konuşmaları ile sona erdi. Detaylar haberimizde..

Dünyanın en kapsamlı girişimcilik ekosistem liderleri paydaş toplantısı olarak kabul edilen Global Girişimcilik Kongresi (Global Entrepreneurship Congress - GEC), Hilton Bomonti İstanbul’da ilham veren ve ufuk açan konuşmacılar ile sonlandı.

Dünyanın girişimcilik gündemini İstanbul’da belirleyen Global Girişimcilik Kongresi’nin (GEC18IST) resmi açılışı, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci'nin teşrifleri ile 16 Nisan 2018 Pazartesi günü yapıldı. Türkiye'de ilk defa düzenlenen ve 10. senesini kutlayan Global Girişimcilik Kongresi (GEC18IST), Global Entrepreneurship Network (GEN) Başkanı Jonathan Ortmans ve GECİstanbul Organizasyon Komitesi Platform Başkanı Ali Sabancı’nın 17 Nisan 2018, Salı günü açılış konuşmaları ile başlamıştı. Kongrenin son gününde ise dünyanın ve Türkiye’nin iş ve girişimcilik ekosistemlerine yön veren konuşmacılar sahne aldı.

Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane ve Babson Girişimcilik Ekosistem Platformu Kurucu Direktörü Dan Isenberg, girişimci düşünce yapısı, var olan ve potansiyel fırsatlar ve sağlıklı girişimcilik ekosistemleri inşa etmek konularında deneyimlerini paylaştılar. “Finansmana Erişim” konu başlıklı karşılıklı söyleşide Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ve Silikon Vadisi Yönetici Direktörü Vera Shokina yer aldılar. “The Driver in the Driverless Car” adlı kitabın yazarı Alex Salkever ilham veren bir sohbete imza attı. Gelecekte Veriyi Nasıl Kullanacağız? adlı bir diğer söyleşi’de de MyGov India CEO’su Arvind Gupta ve Garanti Bankası Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, verinin dünyadaki öneminin altını çizdi. “Uzay girişimciliği” adlı panelde de, NASA Astronotu Greg Johnson, GEN Space Direktörü Stephan Reckie ve VSpace News Kurucusu Valerie Vlasenko da uzay girişimciliği alanında yepyeni bir ufuk açtılar.

İşte Ekosistem Liderlerinin Konuşmalarından Kesitler

Endeavor Türkiye Başkanı Emre Kurttepeli, "Endeavor, Türkiye’ye Türkiye girişimcilik ekosistemine giriş kapımız oldu. Türkiye’nin en büyük melek ağının kurucu ortağı olarak girişimcilere yatırım da yapıyorum. Şirketlere gereken mentorluğu melek yatırımcılar veriyorlar. Melek Yatırımcı, her şeyi bilir derler ama melek yatırımcılar her şeyi bilmese deşirketi doğru kişilere yönlendirebilirler. Onları bir tür ara bulucu gibi düşünebiliriz. Çok iyi şirketlerin melek yatırımcı bulamadığını gördüm ama melek yatırımcı bulmak günümüzde artık çok kolay. İyi bir şirket sadece nasıl fon bulacağını değil, nereden fon bulacağını da bilmeli."

GEN Space Direktörü Stephen Reckie, "Girişimcilik, uzayla ilgili fırsatları keşfetmek için bir olanak sunuyor. Farklı girişimciler ile birlikte deneyim kazanmak içinevrensel olarak çalışabiliriz. Uzay girişimciliği her yaş ve her kültür için çok yaygın bir şekilde kullanılabilir. Global girişimcilikekosisteminin birlikteliğinden uzayın da artık bir potansiyel olduğunu görmek mümkün."

NASA Astronotu Greg Johnson"Uluslararası uzay istasyonunu, yenilikçilik platformu olarak artık düşünebilirsiniz.Uzay, ekosistem girişimciliği ile ilgili önemli bir nokta. Uzayı artık geleneksel yöntemlerle düşünmemek gerekir."

VSpace News Kurucusu Valerie Vlasenko, "Uzay,teşviğin artacağı bir alan. Doğamızda kaşif olmak var, buna odaklanmak çok önemli. Konfor alanımızdan dışarı çıkarak bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Sınırların ötesine gitmek çok önemli. Fonlar, hükümetler ve melek yatırımcılar, startupların uzay çalışmalarına yönelik girişimlerine yardımcı oluyorlar."

“The Driver in the Driverless Car” Kitabı Yazarı Alex Salkever"Her konuyla ilgili sınırlarımız ortadan kalkıyor. Gelecek sadece silikon vadisinde değil. Büyük teknoloji aslında başka yerde üretiliyor. Teknoloji bizim en büyük zorluklarımızı çözmeye başladı. Bir girişimci destek sistemlerine artık daha hızlı erişebiliyor."

Kongre 8 Milyon TL’yi Bulan Bir Bütçeyle Gerçekleştiriliyor

İstanbul’un bölgesel bir girişimcilik merkezi olarak dünyadaki yerini güçlendirecek GEC İstanbul Organizasyon Komitesi; Ali Sabancı’nın başkanlığında Endeavor, Habitat, TİM ve TOBB'dan oluşuyor. Kongre’nin stratejik partnerliğini Koç Holding ve Sabancı Holding üstlenirken, resmi Havayolu Sponsoru da Pegasus Hava Yolları oldu. Toplam 65 kurum destekçiler arasında yer alıyor. Tüm bu kurumların desteği sayesinde, kongre 8 Milyon TL’yi bulan bir bütçeyle gerçekleştiriliyor.

GEC18IST’te 19 Nisan’a kadar, 170’i aşkın ülkeden 3.000’den fazla katılımcı yer alacak olup 300’ün üzerinde uluslararası uzman konuşmacı, 150’den fazla oturumda izleyicilerle buluşacak.

Türkiye’de de kutlanan Global Girişimcilik Haftası (Global Entrepreneurship Week – GGH) kampanyası, GEC, GBAN, GIST, Startup Nations Ministerial ve Global İş Melekleri Ağı, GEN’in en gelişmiş ve yaygınlaşmış çalışmalarının örneklerinden biri. GEN Buluşması, her sene GEC’in ilk günü, tüm dünyadan delegasyon üyelerinin katılımıyla tam günlük kapalı bir çalıştay şeklinde gerçekleştiriliyor.

Dört günlük kongrenin ilk ve son günü kapalı etkinliklerden oluşurken, 17-18 Nisan günleri halka açık paneller ve atölyeler gerçekleşiyor. Kongre; “Innovation Culture”, “Exponential Thinking” ve “Zero Barriers” çerçevesinde STK, üniversite, lise, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra girişimci ve yatırımcıları da ağırlıyor.

Her sene farklı bir ülkede gerçekleşen GEC’nin onuncu yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenmesi ülkemizin girişimcilik gücünün uluslararası sahnede sergilenmesi için büyük bir fırsat oldu.

Kongre’nin sloganı “Global Bir Ekosistem İnşa Etmek”

Tüm dünyada girişimcilik gündemini İstanbul’da belirleyen Kongrenin İstanbul’da düzenlenmesi ile ülkemizden “born-global” şirketler çıkmasına katkıda bulunulması ve İstanbul’un bölgesel bir girişimcilik merkezi olarak dünyadaki yerini güçlendirerek, ülkemizi bir yatırım merkezi olarak konumlandırılması amaçlanıyor.

GEC’de, ana seansların yanı sıra endüstri ve ekosistem trendlerinin tartışılacağı Paneller, konu bazlı araştırmalar ve vaka çalışmalarının paylaşılacağı Learning Hub’lar, atölyelerin gerçekleşeceği Workshop Hub'lar ve networking fırsatı yaratacak saha ziyaretleri gibi 150’den fazla seans ve birçok farklı aktivite gerçekleşiyor.

Kongre boyunca iş ve girişimcilik dünyasının önde gelen fikir önderlerinin ağırlandığı ana seanslar, ilham verici konuşmacılarla endüstri ve ekosistem trendlerinin tartışılacağı paralel seanslar, konu bazlı araştırma ve atölyelerin gerçekleşeceği Learning Hub, Workshop Hub’lar ve networking fırsatı yaratacak birçok farklı alan bulunacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor