İsrafa Çözüm Getiren Girişim: TİDER Destek Bulutu!

İsrafın önlenmesi ve yoksullukla mücadele için çalışmalar yürüten TİDER (Temel İhtiyaç Derneği), israfın Türkiye çapında önlenmesi amacıyla çözüm olarak geliştirdiği ‘TİDER Destek Bulutu’ platformunu tanıttı. Detaylar Haberimizde

İsrafın önlenmesi ve yoksullukla mücadele için çalışmalar yürüten TİDER (Temel İhtiyaç Derneği), israfın Türkiye çapında önlenmesi amacıyla çözüm olarak geliştirdiği ‘TİDER Destek Bulutu’ platformunu Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Tarım ve Gıda Değer Zincirinde Yenilikçi Teknolojiler Konferansı’nda tanıttı.

TİDER Destek Bulutu, Türkiye çapında ürün bağışçıları ile gıda bankalarını eşzamanlı olarak buluşturuyor. Sonraki fazda ise hayvan barınakları ve biyogaz tesisleri de Destek Bulutu’na üye olabilecekler.

Türkiye’de 6 Milyon Ekmek İsraf Oluyor

TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer, konferansta yaptığı konuşmasında global gıda üretiminin üçte birine denk miktardaki 1,3 milyar ton gıdanın her yıl israf edildiğini, bu miktarın ise dünya genelindeki aç olan 868 milyon insanı beslemek için gerekenin 4 katına eşit olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki gıda israfı ile ilgili verileri de paylaşan Süzer, Türkiye’de en çok israf edilen gıdaların sebze, meyve ve ekmek olduğunu belirterek, Türkiye’de her yıl 6 milyon adet ekmeğin çöpe gittiğini; öte yandan Türkiye nüfusunun yüzde 14’ü yoksulluk sınırının altında yaşamakta olduğunu ifade etti.

İsrafın önüne geçmek ve yoksullara yardım elini uzatmak için Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren birçok gıda bankası bulunduğunu belirten Serhan Süzer“Bugün tüm dünya nüfusunu doyuracak gıda üretimi eksikliği olduğu için yeni kaynaklar aranırken; bir yandan da küresel gıda üretiminin 3’te 1’i israf ediliyor. Bu israf hem üretici tarafında hem de tüketici tarafında gerçekleşiyor. Türkiye’de ise bir yanda 13 milyondan fazla yoksul insan var, diğer yanda 1,5 milyar lira değerinde ekmek çöpe gidiyor. Yaş meyve ve sebzedeki kayıp 16 milyar liraya ulaşmış durumda. İsrafın yüzde 39’u üreticiler, yüzde 5’i perakendeciler, yüzde 14’ü ise catering sektöründe gerçekleşiyor.

Bu israfın önüne geçilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çaba sarf eden gıda bankalarının en büyük problemi ise ürün bağışlarına ulaşabilmek. İlk kuruldukları zamanlarda ürün bağışı bulabilseler de ilerleyen zamanlarda bu konuda zorluk çekiyorlar ve kaynakları varsa satın alma yapmaya başlıyorlar. Gıda bankacılığı iki ayak üzerine oturuyor, biri gıda israfını önlemek diğeri yoksullukla mücadele. Bir gıda bankası satın alma yapmaya başladığı zaman bu iki ayaktan biri ortadan kalkmış oluyor ki bu sağlıksız bir durum.

Öte yandan üretici ve perakendeciler de aslında ürün bağışı yapmak istiyorlar. Fakat kapıları farklı farklı kurumlar tarafından ürün bağışı için çalındığında tek bir yerden sistemli bir şekilde bağış yapmaları mümkün olmuyor. Destek Bulutu iki tarafta yaşanan bu problemlere çözüm oluyor. Üretici ve perakendecilere ürün bağışları için tek bir platform sunuyor. Üretici ve perakendeciler yalnızca TİDER’le sistemli bir şekilde çalışmış oluyorlar; gıda bankaları da yine tek bir platform üzerinden kendisine en yakın market veya üreticiden ürün bağışına ulaşmış oluyor. Bu sayede, yoksulluk sınırı altında yaşayan insanlar da bu gıda bankalarından ürünlere ulaşabiliyorlar.” dedi.

Hedef Türkiye Genelinde İsrafı Önlemek ve Dünyaya Örnek Model Olmak

TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer, israfı önleme vizyonlarını şu sözleri ile açıkladı: “Oluşturduğumuz TİDER Destek Bulutu platformunda Türkiye genelindeki tüm gıda bağışçıları ile yine ülke sathındaki tüm gıda marketlerini eşzamanlı olarak buluşturmayı hedefliyoruz. Gıda üreticileri ve perakendecilerin Destek Bulutu üzerinden yayınladıkları ilanları bağışçı firmaya konum olarak yakın durumda olan gıda marketler ile eşleştirerek, lojistiği de optimize ediyoruz. İlk fazda gıda bağışçısı firmalar ile gıda marketlerinin yer aldığı platformumuzda, sonraki fazlarda hayvan barınaklarını ve biyogaz tesislerini de dahil edeceğiz. Böylelikle gıda bankalarında değerlendirilemeyen gıdaların hayvan barınakları ve son halkada biyogaz tesisleri tarafından değerlendirilmesini hedefliyoruz.”

TİDER ve Destek Bulutu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tider.org web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor