Doğru Kurumsallaşan Aile Şirketleri Sürdürülebilir Kalabilir!

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik: Büyük ve Küçük Ölçekli İşletmelerde Kurumsallaşmanın Yeri” konusunu Antalya’da düzenlenen toplantıda gündeme taşıdı. Detaylar haberimizde..

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik: Büyük ve Küçük Ölçekli İşletmelerde Kurumsallaşmanın Yeri” konusunu Antalya’da düzenlenen toplantıda gündeme taşıdı.

AntalyaSanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) ev sahipliğinde düzenlenen panelin yöneticiliğini AGT Ağaç Sanayi 2.nesil üyesi Mehmet Semih Söylemez gerçekleştirdi. Panelde TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Lila Kağıt 3.nesil üyesi Aydın Öğücü, TAİDER Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve TETA Teknik Tarım Yönetim Kurulu 2.nesil üyesi Sumer Tömek Bayındır, TAİDER Denetim Kurulu Üyesi ve Levent Kimya 2.nesil Üyesi Atıl Pekşen konuşmacı olarak yer aldılar.  

Panelin açılış konuşmasını yapan Mehmet Semih Söylemez "TAİDER’in yarattığı güvenli ortamda gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası toplantılarında sadece kendinize özel olduğunu düşündüğünüz sorunların aslında birçok aile şirketinde yaşandığına şahit olabiliyor ve çözümün nerede olduğunu fark ediyorsunuz” dedi.

Doğru Kurumsallaşan Aile Şirketleri Sürdürülebilir Kalabilir

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü konuşmasında, kurumsallaşmanın önemine dikkat çekerek, “Dünyadaki ekonomik ve finansal sınırların kalktığı, yapay zekanın güç kazandığı ve rekabetin hızla arttığı ortamda doğru kurumsallaşan aile şirketlerinin sürdürülebilirliğinden bahsedebiliriz.” dedi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonominin ve istihdamın lokomotifi olan aile şirketlerinin güçlü ve sürdürülebilir büyümesinin önemine değinen Öğücü, TAİDER’in üstlendiği misyon gereği aile şirketleri sahipleri ve gelecek nesillerine yönelik tecrübelerin ve bilginin paylaşıldığı etkinlikler ve zirveler düzenlemekte olduğunu, gelenekselleşen TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri zirvelerinin 6.sının ise “Aile Şirketlerinin Olumlu Etkileri: Sorumluluk, Esneklik ve Yenilenme” temasıyla 2-3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşeceğinin bilgisini verdi. TAİDER Akademi eğitimlerinin ise “Aileler İçin, Aileler Tarafından” mottosuyla aile şirketi sahipleri ve gelecek nesillerinin ihtiyaçlarına yönelik özgün içerikte tasarlandığını iletti.

Aile Şirketleri Geleceğe Umutla Bakmalı

TAİDER Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır, "Aile şirketlerinin genlerinden getirdikleri girişimcilik, hızlı karar alma ve hayatta kalma gibi üstün özellikleri var. Bunun yanına ailenin çekim gücünü, tüketicinin veya paydaşlarının nezdinde nesiller boyu güvenilir değerler olarak kalabilmelerini eklediğimizde karşımıza son derece güçlü bir yapı çıkmakta. Bu yapının sürdürülebilir olması için ailenin ve işin kurumsallaşması yani bir sistem içinde işlemesini sağlamak gerekiyor” dedi. Aile şirketlerinin sürdürülebilirlik yolculuğunda rehber olmayı amaçlayan TAİDER Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik projesi ve ödülü hakkında bilgi veren Tömek, “Kuzey Yıldızı ödülü çevre, insanlar, toplum, gelecek nesiller ve yönetişim alanlarında aile şirketleri için özel olarak tasarlanmış ve geri bildirim raporları ile iyileştirilecek alanları ortaya koyan, farkındalık sağlayan TAİDER’e özgü bir çalışmadır ve tüm aileşirketlerini bu çalışmada yer almaya davet ediyoruz.”.  dedi.

Yönetim Kurulları Adil, Şeffaf, Hesap Verebilir ve Sorumlu Olmalı

TAİDER Denetim Kurulu Üyesi Atıl Pekşen aile şirketlerinde şirket belli bir büyüklüğe eriştikten sonra yönetim kurulu ile icranın birbirinden ayrılmasının şirketin kurumsallaşma sürecindeki faydalarını açıklayan konuşmasında “Ailenin kurumsallaşması için ise aile anayasası gibi bir araç var. Ama her aile birbirinden farklı kültürel değerlere ve iş yapış şekline sahip. Bu nedenle kullanılan araç ve yöntemler her aileye özgü olmak durumundadır. Doğru kurumsallaşma aile şirketlerinde iş, ortaklık ve aile arasındaki dengenin sağlanmasıdır.” dedi. Aile şirketlerinde profesyonellerle çalışmanın işlerden uzaklaşmak anlamına gelmediğini söyleyen Pekşen buna ek olarak, ”Aile üyeleri sadece aile bağı olduğu için işe alınmamalı, işe alım ve terfi süreçleri tıpkı bir profesyonel gibi düzenlenmeli“ şeklinde konuştu.

TAİDER hakkında daha detaylı bilg için www.taider.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi aile şirketlerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.253 kişi okudu.
Kategori: Aile Şirketleri, Etkinlik, STK
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor