TİKA'dan Dünya Çapında Kadın İstihdamına Destek!

Düzenlediği mesleki kurslarla kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılmasını amaçlayan çok sayıda projeyi hayata geçiren TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın istihdamının artırılmasında önemli rol oynuyor. Detaylar haberimizde..

Balkanlar'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya dünyanın pek çok bölgesinde eğitim, sağlık, sosyal ve altyapı hizmetleri ile kültürel mirasın korunması gibi çeşitli alanlarda projelere imza atan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), uyguladığı projelerle kadın istihdamının artırılmasına destek oluyor.

Düzenlediği mesleki kurslarla kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılmasını amaçlayan çok sayıda projeyi hayata geçiren TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın istihdamının artırılmasında önemli rol oynuyor.

TİKA Kadınların Üretime Katılmasına Destek Veriyor

Faaliyet gösterdiği coğrafyalarda özellikle tarım ve hayvancılık alanında çok sayıda proje hayata geçiren TİKA, Gine Bissau'nun Mansaba eyaletindeki 100 üretici kadının faydalanacağı tavukçuluk ekipmanları temin etti. TİKA, Kenya'dan Myanmar'a, Irak'tan Tanzanya'ya kadar birçok ülkede dikiş makinesi ve tekstil ekipmanı desteğinde bulundu. Başkanlık verdiği destekle, göçmen kadınların dikiş becerilerinin gelişmesine katkı sağlanmasının yanı sıra atölyede üretilen elbiselerin özellikle ihtiyacı olan göçmen kadınlara ücretsiz dağıtılmasını amaçlıyor. TİKA, Venezuela'dan Kolombiya sınır şehri Cucuta'ya gelen göçmen kadınlara verilen mesleki eğitimin ardından tekstil ekipmanı desteğinde bulundu.

TİKA’nın temin ettiği tekstil ekipmanları, Venezuela'daki zor şartlar sebebiyle Kolombiya'ya geri dönmüş ya da yerlerinden edilmiş ailelerin geçimini sağlamakla mükellef 15 kadına teslim edildi. Başkanlık ayrıca Sudan'ın başkenti Hartum'daki Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi bünyesindeki tekstil atölyesini hizmete açtı. TİKA, Hartum'da geliştirdiği projeyle kadınların ekonomik hayata katılım noktasında desteklenmesini amaçlıyor. Kız çocuklarına yönelik de çalışmalar yapan TİKA, Kenya'da okula gitmek için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan 200 kız öğrenciye eğitim hayatlarının kolaylaştırılması için bisiklet hediye etti.

Kadınların Aile Ekonomilerine Katkı Sağlaması Hedefleniyor

Balkanlar'da uyguladığı projelerle ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma süreçlerine katkı sağlayan TİKA, ortaya koyduğu farklı üretim ve istihdam projeleriyle, genç ve kadınların üretime katılımını sağlayarak insan odaklı kalkınmalarına destek veriyor. Bu kapsamda, Kosova'da işsizlikten olumsuz etkilenen kadınlara yönelik hane dışında işletme kurulumu ve istihdam oluşturan projelerle aile ekonomilerine katkı sağlamaları için atölyeler kuran TİKA, ürün üretimi ve pazar alanlarının oluşmasına destek oluyor.

TİKA'dan Kamerun'daki Şiddet Mağduru Kadınlara Destek

TİKA, Kamerun'da şiddet mağduru genç kadınların sığındığı ve eğitim gördüğü merkezin tadilat ve donanımını gerçekleştirdi. Kamerun Kadın ve Aile Bakanlığına bağlı 2008'de kurulan sığınmaevinde verilen rehberlik hizmetlerinin yanı sıra otelcilik ve mutfak, kumaş dekorasyonu, bilgisayar, dikiş, estetik, kuaförlük gibi pek çok alanda da mesleki eğitim veriliyor. TİKA'nın katkılarıyla yeni ekipman ve mutfağa kavuşan merkezden yaklaşık 180 genç kadın faydalanıyor. Bunun yanı sıra 9 ay süreyle verilen mesleki eğitim ve üç aylık staj döneminin sonunda alınan öğrenim belgesiyle, genç kadınların ekonomik ve sosyal imkanlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Afrika turu kapsamında Madagaskar ziyaretinde refakat eden eşi Emine Erdoğan'ın katılımlarıyla başkent Antananarivo'da Başkanlığın yenilediği Tsimbazaza Kadın Mesleki Eğitim Merkezinin açılışı yapıldı. TİKA'nın temin ettiği 20 akülü engelli aracı, 2 kuvöz ve tıbbi ekipman düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.

TİKA Karadağ'da Kimsesiz Kadınlara Umut Oluyor

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki Karadağ Kadın Lobisi Meslek Edindirme Merkezinin tadilatı ve donanımını tamamlayarak hizmete açan TİKA, sığınma evi olarak da faaliyet gösteren merkezdeki mağdur kadınların topluma kazandırılması ve meslek edinerek yaşam standartlarının iyileştirilmesini amaçlıyor. Kadınların sosyal hayatına yönelik de projeler geliştiren TİKA, Cezayir'de Bentalha Psikolojik Destek Merkezinde atıl durumda bulunan salonun, tadilat çalışmalarının yapılmasının ardından donanım desteğinde bulunarak kadın spor salonu olarak hizmete girmesini sağladı.

TİKA'dan Sığınma Evine Donanım Desteği

TİKA, Tunus Cumhuriyeti Jendouba Valiliği iş birliğinde Tunus'un kırsal bölgelerindeki kadın ve gençlerin sosyal refahı ve ekonomik özgürlüklerini sağlamaya yönelik tarımsal destek projesini tamamladı. Söz konusu proje kapsamında, Jendouba vilayetindeki "Ghar Eddima" kırsalında kadınlara yönelik tavuk yetiştiriciliği ve arıcılık konularında gerekli ekipman ve malzeme desteği verildi ve programdan yararlanan katılımcılara eğitim kursu düzenlendi. Arnavutluk'ta önemli projelere imza atan TİKA, Kentsel ve Kırsal Kadınların Haklarının Korunması Derneği iş birliğinde şiddet gören kadınlara hizmet verecek sığınmaevine donanım desteğinde bulundu.

Şiddet mağduru 20 kadının çocuklarıyla barınacağı sığınmaevi, Arnavutluk'ta faaliyette bulunan birkaç sığınmaevinden biri olarak önemli bir ihtiyacı karşılıyor. TİKA, Şili'nin Maule bölgesindeki Linares ve San Javier belediyelerinde "Kadın Girişimcileri Destekleme Projesi" kapsamında yaklaşık 5 bin kişiye ekipman desteğinde bulundu.

TİKA'dan Özbekistan'ın İlk Kadın Sivil Toplum Kuruluşuna Destek

TİKA tarafından yenilenen Özbekistan'ın ilk kadın sivil toplum kuruluşu "Girişimci Kadınlar Derneği"nin merkez binasının açılış töreni TİKA Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyetin katılımıyla yapıldı. Başkent Taşkent'te 1991'de kurulan dernek, ülkede kadınların iş hayatına katılımı ve sosyo-ekonomik statüsünün artırılmasına yönelik çok sayıda proje gerçekleştirerek yılda ortalama 17 bin kadına temel girişimcilik, mesleki ve yöneticilik eğitimleri veriyor.

TİKA'nın 2017'de Hayata Geçirdiği Bazı Projeler

  • Sırbistan'ın Novipazar bölgesindeki en büyük hastanesi olan Novi Pazar Hastanesinde yenilenen Jinekoloji ve Doğum Bölümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. TİKA'nın yenilediği bölüm sayesinde doğum esnasındaki ölüm oranları büyük ölçüde azaldı. Başkanlığın sağladığı tıbbi donanımlarla hastane, zor doğumlar için bölge ve civardaki diğer ülkelerin tek merkezi oldu.
  • Etiyopya'nın Somali eyaletindeki Kadın ve Çocuk Sağlığı Merkezine tıbbi ekipman desteğinde bulunan TİKA, merkeze, ultrason cihazı, doğum ve hasta yatağı ile muayene sedirinden oluşan 15 farklı kalem tıbbi ekipman yardımı yaptı. TİKA, ayrıca Etiyopya Kadın ve Çocuk İşleri Bakanlığına teknik ekipman sağladı. Çeşitli elektronik ekipmanlardan oluşan 62 parçalık malzeme, bakanlık binasında düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. 
  • Fildişi Sahili Kadın, Çocuk Esirgeme ve Dayanışma Bakanlığına bağlı Kadın Eğitim ve Meslek Edindirme Enstitüsünün (IFEF) Port Bouet'deki merkezi başkanlık tarafından yenilenerek hizmete açıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tika.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor