Türkiye ile BM Arasında En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası Kurulmasına Yönelik Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda tali olarak görüşüldü. Detaylar haberimizde..
Türkiye ile BM Arasında En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası Kurulmasına Yönelik Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda tali olarak görüşüldü.
Faruk Özlü, İstanbul'da 2011 yılında, BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda, ülkelerin kritik teknolojilere erişimine katkıda bulunulması amacıyla Teknoloji Bankası kurulmasının teklif edildiğini anımsattı. Bakan Özlü, söz konusu teklifte Teknoloji Bankasının Türkiye'de kurulmasının önerildiğini belirtti.
Bu doğrultuda 23 Aralık 2016'da, BM Genel Kurulu'nda, Teknoloji Bankası'nın kurulmasına ilişkin teklifin kabul edildiğini anımsatan Özlü, "Türkiye 5 yıllık dönem için Teknoloji Bankasına yıllık 2 milyon dolar katkıda bulunacağını taahhüt etmiştir. Teknoloji Bankasına ilişkin ev sahibi ülke anlaşması ile mali ve ayni katkı anlaşması 22 Eylül 2017 tarihinde BM 72. Genel Kurulunda Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu tarafından imzalanmıştır. Bu sayede sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birisi ilk kez hayata gerçekleştirilmiştir. Bu hedefe de ülkemizin katkılarıyla ulaşılmıştır." dedi.
Faruk Özlü, Teknoloji Bankası'nın bu yıl içinde faaliyete geçirilmesinin planlandığını bildirdi.
Teknoloji Bankası'nın kurulumu amacıyla TÜBİTAK'ın yürüttüğü çalışmalara da değinen Bakan Özlü, şöyle konuştu: "2011 yılında en az gelişmiş ülkelere yönelik kurulacak uluslararası bir birim ve teknoloji merkezine ülkemizin ev sahipliği yapmasına ilişkin taahhüt verilmiştir. 2015 yılında BM tarafından Teknoloji Bankasının görev, amaç, bütçe ve insan kaynağı gibi detaylara ilişkin bir fizibilite çalışması hazırlandı. 2016 yılında fizibilite çalışması Genel Kurulda onaylanmıştır. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, 31 Aralık 2019 tarihine kadar ülkemizi temsilen Teknoloji Bankası Yönetim Kuruluna atanmıştır. 2017 yılında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde Bulunan Marmara TEKNOKENT'in, Teknoloji Bankasına ev sahipliği yapmasına karar verilmiştir. Ülkemiz adına TÜBİTAK'ın Teknoloji Bankası Emanet Fonuna 2017 yılı gönüllü katkı payı olarak 2 milyon dolar aktarılmıştır. Masrafları Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere bankanın kurulum, tefrişat, kira ve işletim giderleri tablosu hazırlanmıştır."
Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.