Türkiye’nin En İnovatif Firmaları Yarışıyor!

Yüksek katma değerli ürün ihracatını arttırmanın en önemli yolunun inovasyondan geçtiğine inanan 70 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’in bu yıl beşincisini düzenliyor. Detaylar haberimizde..

Yüksek katma değerli ürün ihracatını arttırmanın en önemli yolunun inovasyondan geçtiğine inanan 70 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’in bu yıl beşincisini düzenliyor.

İlk kez 2014 yılında gerçekleştirilen ve 460 firmanın başvuru yaptığı İnovalig için bu yıl katılımın 1000 firmayı aşması bekleniyor. Türkiye’nin önde gelen firmalarının inovatif çalışmaları ile yer aldığı yarışmada dereceye girenler "İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında” ülkemizi temsil etme şansı yakalayacak. Firmaların hiçbir ücret ödemeden katılabilecekleri İnovalig için son başvuru tarihi ise 10 Mart 2018.

İnovasyonun küresel pazarlarda rekabet edecek firmalar için vazgeçilmez hale geldiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılında başlattıkları çalışmanın her geçen yıl daha fazla ilgiyle karşılandığını ve çok güzel sonuçlar elde edildiğini söyledi. Büyükekşi, “İnovalig’i ilk kez düzenlediğimiz 2014 yılında 460 firma başvuru yaptı. 2015 yılında bu sayı 488’e, 2016 yılında 761’e ve 2017 yılında da 971’e yükseldi. Bu yıl katılımın 1000 firmanın üzerine çıkmasını bekliyoruz. Firmalar, geçen senelerde olduğu gibi bu sene de IMP3rove metodolojisine dayanarak İnovasyon Stratejisi, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü, İnovasyon Döngüsü, İnovasyon Kaynakları, İnovasyon Sonuçları olmak üzere 5 ana kategoride yarışacaklar. IMP3rove metodu, inovasyon yönetimi ve sistematik inovasyon yetkinliklerinin kazanılması için yapılan çalışmaları ölçmeye dayalı bir metodoloji olarak küresel ölçekte kullanılıyor. Bu metodoloji ile katılımcı firmalar için inovasyonun sadece bir sonuç değil; sürdürülebilir ve tekrarlanabilir ödüller getiren yapısal bir süreç olması hedefleniyor” diye konuştu.

Süreç Nasıl İşleyecek

İnovaLİG’de yer almak isteyen firmalar, herhangi bir ücret ödemeden www.inovalig.com web sitesinden programa ön kayıt yaptırabilecekler. Başvuru yapan firmalar kendilerine gönderilecek anketi dolduracaklar. İlk aşama sonucunda, katılımcı her bir firma için yaklaşık 100 sayfalık bir inovasyon raporu hazırlanıyor. 350 € değerinde olan bu rapor, tüm katılımcılara ücretsiz olarak gönderilecek. Bu rapor, firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile kıyasladığı bir karşılaştırma raporu niteliği taşıyor. Firmalar, bu karşılaştırmalı rapor ile 5 kategori çerçevesinde kendilerini değerlendirme imkanı yakalıyor. 5 farklı kategoride ilk 5 olmak üzere toplamda 25 firma, IMP3rove Academy raporları baz alınarak yarı finallere katılmaya hak kazanacak. Yarı finalistler, Büyük jüri karşısında 5'er dakikalık inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunumlar yapacaklar. Bu sunumlar sonucunda her kategoride ilk 3 firma belirlenecek.

Ödüller Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nda verilecek

TİM’in inovasyon kültürüne büyük önem verdiğini ve yaptıkları çalışmalarla bu kültürün KOBİ’lere kadar yayılmasını hedeflediğini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnovasyon birlikte başarmayı başarabilmektir. Bu sebeple bütün firmalarımıza gösterdikleri cesaretten ve ortaya koydukları başarı azminden ötürü teşekkür ederim. Ayrıca, tüm ihracatçılarımız adına, bu süreçte bizlere her daim yol gösteren ve destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Hükümetimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu güne kadar tüm inovasyon haftası etkinliklerine bizzat teşrif eden Cumhurbaşkanımız, son dört yılın İnovalig şampiyonlarına da ödüllerini kendi ellerinden verdi. İnşallah bu yıl da Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif ederek bizleri daha da güçlü kılacaklar.”

Bu yıl çok daha yoğun katılım olması beklenen İnovaLİG 2018 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.inovalig.com web adresini ziyaret edebilir, başvuru işlemlerinizi ise buradan gerçekleştirebilirsiniz.

Haberimizi inovasyona değer veren şirketlerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor