Gençler, Girişimcilik Ekosisteminin Önemli İsimleriyle Buluştu

MZV tarafından üç yıldır düzenlenen ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı, gençleri güven dolu bir geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Detaylar haberimizde..

Mehmet Zorlu Vakfı’nın (MZV), 3 yıldır düzenlediği 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı çerçevesinde Zorlu PSM’de düzenlenen girişimcilik başlıklı derste gençler, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerini dinleme ve tecrübelerinden yararlanma fırsatı yakaladıkları benzersiz bir deneyim yaşadı.

MZV tarafından üç yıldır düzenlenen ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı, gençleri güven dolu bir geleceğe hazırlamaya devam ediyor. MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut liderliğinde yürütülen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nda, eğitimin önemli parçalarından biri olan “Girişimcilik” dersi Zorlu PSM Sky Lounge’de gerçekleştirildi.

Uygulamalı ve pratik eğitimleriyle gençlerin birçok konuda deneyimleyerek öğrenmelerine katkı sağlayan 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı kapsamında bu kez kariyer yolunda gençlerde farkındalık oluşturmak adına Türkiye’nin her biri kendi alanında isim yapmış değerli girişimler, öğrencilerle buluşturuldu. 

MZV bursiyerlerinin katıldığı etkinlikte Okan Kara, Bahtiyar Yurtoğlu, Hasan Aslanoba Başar Kaya, Arzu Eryılmaz, Can Yücaoğlu, Gamze Cizreli, Emre Kurttepeli, Hande Çilingir, Bora Yılmaz, Numan Numan, Murat Tortopoğlu, Ayşe İnal, Aytül Erçil, Burak Büyükdemir, Eray Erdoğan, Okan Şencan ve Jason Lau gibi birçok değerli konuşmacı girişimcilik deneyimleri ve girişimcilik ekosistemi ile ilgili tecrübelerini gençlerle paylaştı. Etkinlik çerçevesinde ayrıca Prof. Dr. Erhan Erkut, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Emre Zorlu: “Kurumların ve Şirketlerin Mutlaka Start-Up'lara Yatırım Yapması Gerekir”

İnovasyonun eskiden de olduğunu ama bugün inovasyon tanımının çok değiştiğini dile getiren Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu;

“İnovasyon herhangi bir şirketin ayakta kalabilmesi için çok önemli. Bu, 1950’de de böyleydi, bugün de böyle, 2050’de de böyle olacak. Fakat bugün inovasyonun tanımı çok genişledi. Bugün artık sadece ürünün üzerinde inovasyon yapmak yetmiyor. İş modeli de dahil olmak üzere bir çok alanda inovasyon yapmak gerekiyor. Tüm bunları şirket içerisinde çözmek kolay değil. Çünkü ortak aklı kullanma ihtiyacı var. Bunun için de start-uplar büyük bir önem taşıyor. Örneğin ABD’de yeni açılan işyerlerinin yüzde 90’ı start-uplardan oluşuyor. Bu gerçekten yüksek bir oran. Eğer bir ülkede toplumsal bir dönüşüm ve istihdam artışı istiyorsanız mutlaka start-uplara destek olmalısınız” dedi. Kurum içi girişimciliğin de çok önemli bir güç olduğunu dile getiren Emre Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan kaynağının potansiyelini ortaya çıkarmanın yolu kurum içi girişimciliği geliştirmekten geçiyor. Farklı düşünen, farklı fırsatları nasıl değerlendirebileceğimizi ortaya çıkaran insan kaynağına sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü girişimci ruha sahip olan çalışanlar aslında inovasyonun da asıl kaynağını oluşturuyor. Bizim gibi büyük şirketler bu değerleri iyi anlayıp onlara destek vermeli.”

Metin Salt: “Vestel Ventures ile Start-uplara Zorlu Grubu’nun Kapılarını Açıyoruz”

Start-upların girişimcilik ekosistemi içerisinde çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, Vestel Ventures ile start-uplara finansal desteğin çok ötesinde katkılar sağladıklarını dile getirdi. Salt sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün şirketler için açık inovasyon çok önemli bir güç olarak karşımıza çıkıyor. Biz de açık inovasyon ile dışarıdaki tüm kaynakları içeriye, içerdeki kaynaklarımızı da dışarıya açarak bir ekosistem yaratıyoruz. Zorlu Holding gibi Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri olarak bunu aynı zamanda topluma olan bir borcumuz olarak görüyoruz. Start-up denince de akla ilk gençler geliyor, en yenilikçi girişimler hep onlardan çıkıyor. Biz de Vestel Ventures ile start-uplara Zorlu Grubu’nun kapılarını açıyoruz. Standart bir yatırımcı girişimciye sadece finansal destek verir ve yaptığı yatırımın sağlayacağı kazanca odaklanır. Oysa bizim Vestel Ventures ile getirdiğimiz model, start-uplara mentorluktan, Ar-Ge’ye, operasyonel destekten pazarlamaya kadar uzanan geniş bir ölçekte destekler sunuyor. Ortaklıkta hiçbir zaman çoğunlukta olmuyoruz. Biz yardımcı konumdayız, sahip olduğumuz imkanlarla girişimcilerinin önünü açıyoruz.” 

21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı 

21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı; gençlerin 21. Yüzyıl gereklerine uygun donanıma sahip olmasını misyon edinmiş, Türkiye’nin eğitim alanında öncü akademisyenlerinden biri olan MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut liderliğinde yürütülüyor. Programa üniversitelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfına devam eden MZV bursiyerlerinin yanı sıra Zorlu Grubu çalışanlarının çocukları, Türkiye’nin önde gelen vakıflarının yönlendirdiği bursiyerler ve sınıf kapasitesi kapsamında dışarıdan gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucu kabul edilen öğrenciler katılıyor. Dersler, buradaki web adresi üzerinden yapılan canlı yayın sayesinde herkese açık olarak gerçekleştiriliyor. 
 
Kapsamı ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan program, ders ortamında eğitim, online destek, bitirme projesi, yaz dönemi stajı, staj sonrası deneyim paylaşımı gibi uygulamaları ile fark yaratıyor. “Kariyer Planlama”, “Yetkinlikler”, “Excel ile Modelleme” ve “Girişimcilik” gibi ana başlıklarda gerçekleştirilen programda, yetkinliklerin geliştirilmesi için bireysel projeler ve grup projeleri gibi birçok uygulamaya da yer veriliyor. Düzenlenen eğitimlerle gençlerin, sadece akademik, teknik ve profesyonel bilgi ile değil aynı zamanda 21. yüzyılın gerektirdiği beceri ve yetkinlikler ile donanmaları için destek veriliyor. Ayrıca eğitimler boyunca tasarım odaklı düşünme ve networking başta olmak üzere birçok yan etkinlik de düzenleniyor. 

Programın bir parçası olarak düzenlenen MZV Gençlik Zirvesi’nde ise gençler başarıları ile pek çok kişiye ilham veren alanında uzman konuşmacıları dinleme fırsatı yakalıyor.

MZV bursiyerlerinin yanı sıra tüm Türkiye’den üniversite ve lise öğrencilerinin ücretsiz katılımına açık olan etkinliğe, ilk iki yılında toplam 3500 genç katıldı. 

Mehmet Zorlu Vakfı ve MZV Gençlik Zirvesi hakkında daha detaylı bilgiye www.mvz.org.tr web adresi üzerinden ulaşabailirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor