Büyüme Oranı, Verilen Teşviklerin Boşa Gitmediğini Gösterdi!

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, hükümetin verdiği destek ve teşviklerle dünya standartlarının üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.Detaylar haberimizde..

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, Türkiye'nin, hükümetin verdiği destek ve teşviklerle dünya standartlarının üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

Ekonomik büyümede 9 ay itibariyle yüzde 7,4'e, sanayide ise geçen senenin 3 katına ulaşıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "2016'da sanayide üretim artışı yüzde 2'lerdeydi. Bu sene yüzde 6'ya ulaştık. Hükümetimizin verdiği teşviklerin boşa gitmediğini, özel sektöre güç verdiğini görüyoruz. Bununla ilgili bir gösterge daha var. 11 ayda çek kullanım tutarı arttı. 708 milyar liradan 722 milyar liraya yükseldi ama karekodlu çekin de sayesinde, karşılıksız çek miktarı azaldı. 27 milyar liradan 16 milyar liraya geriledi. Piyasadaki rahatlama, buraya da yansımış oldu." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, geçen yıla göre 55 milyar lira fazla yatırım yapıldığını ve son iki yılın en güçlü yatırım artışının bu çeyrekte yaşandığını ifade etti. 

Camia olarak istihdam seferberliğinde Cumhurbaşkanına verdikleri sözü yerine getirdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "İhracatta 2016'nın tamamındaki rakama, bu yıl 11 ayda ulaştık. Buradaki başarımızda da Gümrük ve Ticaret Bakanımızın büyük payı var. Gümrük işlem sürelerini ve maliyetlerini azaltmada gösterdiği kararlılık ve başarı sayesinde, dış ticaretimiz ivme kazandı. Tüm bunlar şunu gösteriyor. İçeride ve dışarıda karşımıza çıkarılan her türlü sıkıntıya rağmen, Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz, sağlamdır, dinamiktir."

Gelecek Yıl, 2017’den Daha İyi Olacak

Gelecek yılda da benzer bir performans göstermeyi hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Elbette sıkıntılar da var. Mesela hem faiz oranlarındaki hem de döviz kurlarındaki yükselme, reel sektörü zorluyor. Firmalarımızın finansman yükünü artırıyor. Bu konularda da reel sektöre destek verileceğine inanıyoruz. Bir diğer önemli konu ise dün Şırnak, Cizre ve Silopi'deydim. Bölgedeki iş adamlarımız, Cazibe Merkezleri Programı başvuru sonuçlarının açıklanmasını ve teşviklerin hayata geçmesini büyük bir umutla bekliyor." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, gelecek yılda küresel büyümenin ve ticaretin, bu yıldan daha iyi olması beklentisinin piyasalara hakim olduğunu vurguladı. Büyümeden Türkiye'nin payını alması için istihdam, üretim ve ticaret teşviklerinin sürmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "2016'da gelişen ülke tahvillerine, 40 milyar dolar para girişi olmuştu. Bu rakam 2017'de 80 milyar dolara çıktı. 2018'te de bu artış sürebilir. Bu niye önemli? Çünkü önümüzdeki sene, kamu ve özel sektör olarak, 210 milyar dolar civarında dış kaynak ihtiyacımız var. Demek ki iyi bir büyüme hikayemiz olursa, hem dünyada bize karşı oluşturulmak istenen algıların önüne geçer hem de bu finansman kaynağından daha fazla istifade edebiliriz. Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, bu yüksek büyüme temposunu, kalıcı hale getirebiliriz."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da adeta yatırım seferberliği olan Cazibe Merkezleri'nin belki de isim değişerek, biraz daha farklılaşarak kısa bir sürede açıklanacağını" söyledi.

Tüfenkci, Bakanlığının, iş dünyası mensuplarıyla yakın işbirliği içerisinde çalışmalarına devam edeceğini ifade etti. Ülke ekonomisinin, iç ve dış yatırımcılara güven vermeye devam ettiğini belirten Tüfenkci, 2017'nin bir çok kötümser senaryoya rağmen, yatırımcı, tüccar, sanayici ve Türkiye ekonomisi için bereketli bir yıl olduğunu söyledi.

Tüfenkci, ekonominin, çizilen kötümser senaryoların tamamını boşa çıkaran ve büyüme tahminlerini alt üst eden iyi bir performans gösterdiğine işaret ederek , "Bu performansın sürdürülebilir hale gelmesi için de hükümet olarak elimizden gelen gayreti, desteği ve teşviki vermeye devam edeceğiz. İş dünyasının, 2018'i inşallah 2017'den çok daha iyi bir yıl olarak geçireceğine ve ekonomimizin gayrisafi hasılasının 1 milyar dolarlara geleceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İş dünyasının döviz-faiz sarmalı içine düşmesine müsaade etmeyeceklerini aktaran Tüfenkci, "Enflasyonla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüp, tek haneli rakamlara indirgemek istiyoruz. İnşallah 2018 yılı içinde bunu başaracağız." diye konuştu.

2017'de ihracatta rekorlar kırıldığını, yıl sonu itibarıyla de yeni bir rekorla bu yılın kapatılmış olacağını vurgulayan Tüfenkci, verilen ve 2018'de verilecek teşviklerle hedeflerin kısa zamanda yakalanacağını söyledi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.912 kişi okudu.
Kategori: KAMU, İş Dünyası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor