Taklit Ürünlere Karşı İnovasyona Kanun Desteği!

10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı yeni fikri mülkiyet kanunu taklide geçit vermiyor. Türk İnovasyon Haftası sebebiyle konuşan Muratbey YK Başkanı Necmi Erol, fikri mülkiyet kanununun, Türkiye’de inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önünü açtığını ifade etti. Detaylar Haberimizde..

10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı yeni fikri mülkiyet kanunu taklide geçit vermiyor. Türk İnovasyon Haftası sebebiyle konuşan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, fikri mülkiyet haklarının korunmasının, markaların inovatif ürünler ortaya koyması açısından büyük bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Ocak itibariyle yürürlüğe giren fikri mülkiyet kanununun, Türkiye’de inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önünü açtığını ifade etti. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Fikri Mülkiyet kanunu taklide geçit vermiyor. Kanun ile taklit tasarımlar mahkemelerce ivedi olarak engelleniyor.

Markaların ve sanayicilerin yeni tasarımlar üzerinde çalışırken taklit endişesi taşıdığını ifade eden Erol; “Bu işin kanunu yokken ürünlerin taklit üretim ve satışı engellenmediği gibi uzun süren davalar sebebiyle taklit etme olağanlaşmakta idi. Yeni kanun ile artık tasarım sahipleri de hızlı olarak taklidi engelleyebilmekte. Bu kanunun Ar-Ge çalışmalarına ve inovasyona önem veren Türk sanayicilerine rahat bir nefes aldıracağına inanıyorum” dedi. 

Taklit Ürünler Haksız Rekabet Yaratıyor

Necmi Erol Türkiye’de taklitçiliğin ve haksız rekabetin ülke ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti. Erol, katma değer yaratan ürünler ortaya koymak için yürütülen Ar-Ge çalışmalarının, uzun ve maliyetli süreçlerden oluştuğunu, bu ürünlerin reklam ve iletişim çalışmalarının zaman zaman Ar-Ge maliyetlerini de aştığını kaydetti.

Taklitçi ürünlerin, bu maliyetlerin hiç birine katlanmadan piyasaya sürülmesinin fikir ve emek hırsızlığı olduğunun altını çizen Erol, “Kanuni düzenlemeler yapılmadan önce firmalar Ar-Ge çalışmalarının maliyetini ek bir yük olarak görebiliyordu. Taklit edileceği endişesi ile yeni ürünler tasarlamaktan çekiniyordu. Dolayısıyla mesele aslında ülke ekonomisinin kaybı haline geliyordu” dedi.

6769 Sayılı yeni fikri mülkiyet kanunu hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor