"Girişimcilikte Önce Kadın" Projesinde Ödüller Verildi

Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik yetkinliklerini iletişim teknolojilerini kullanarak geliştirmek amacıyla hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinde başarılı girişimcilere ödülleri 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününde verildi. Detaylar haberde...

Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik yetkinliklerini iletişim teknolojilerini kullanarak geliştirmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinde başarılı girişimci kadınlara ödülleri 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde verildi.

Son 2 yılda 20 ilde 26 binden fazla kadına ulaşan projenin ikinci etabının sonunda düzenlenen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması ile girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve projenin internet sitesi üzerinden ürünlerini satışa sunarak en yüksek ticari performansı sergileyen kadınlara girişimcilik hayallerini gerçekleştirebilmeleri için cansuyu sermayesi olarak toplamda 50 bin TL’yi aşkın para ödülü sunuldu. Proje kapsamında bu yıl ilk kez halk oylaması da yapılarak daha “katılımcı” bir ödül süreci sağlanırken, projenin kamuoyunda bilinirliği de artırıldı. Halk oylamasında 51 bini aşkın oy kullanıldı.

Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması Ödül Töreni, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Süel ve Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Aydın Kolat’ın katılımlarıyla İstanbul’da düzenlendi.

Toplam 50 Bin TL’nin Üzerinde Cansuyu Desteği

Bu yıl ikincisi düzenlenen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması değerlendirmesine Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas’ta “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi kapsamında belirlenen halk eğitimi merkezlerinde Mart-Ekim 2017 tarihleri arasında eğitim alan kadın kursiyerler katıldı. Eğitim alan tüm kadınların kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmaya başvurular, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Başvurularda, katılımcıların proje öncesindeki durumları, projeyle yaşanan değişim ve proje sonrasına yönelik beklentileri dikkate alınırken, projenin internet sitesine girilen toplam ilan ve satış sayısı ile toplam satış tutarı da değerlendirmede kriter olarak kullanıldı.

Kadın Girişimcilere Örnek Oldular

Ödül Kategorileri Kazanan İsimler Açıklama
Birincilik Ödülü

Enhar Doğan

(Denizli) 

Yarışmanın birincisi Enhar Doğan, 2 yıl önce eşinde gelişen böbrek yetmezliği ve sonrasında başlayan zorlu organ nakli maratonunun etkisiyle el sanatlarına yöneldi. Deri çanta ve cüzdan üreten Doğan, bugüne kadar proje sitesine 162 ilan girdi. 
İkincilik Ödülü

Yasemin Akturan

(Kocaeli)

Yarışmanın ikincisi Yasemin Akturan, eşine destek olmak için bir şeyler üretip kendi çevresine satmaya başladı. Moda tasarımı, dikiş ve giyim konularına ilgi duyan Akturan, bugüne kadar proje sitesine 215 ilan girdi. 
Üçüncülük Ödülü

Ayşe Hacıalioğlu

(Trabzon)

Yarışmada üçüncü olan Ayşe Hacıalioğlu ise Avrasya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde okuyor. Hobi olarak başladığı kokulu taş yapımını çevresinden gelen ilgi üzerine ilerletmeye karar veren ve anahtarlıktan çerçeveye, çok çeşitli süs eşyaları üreten Hacıalioğlu, bugüne kadar proje sitesine 67 ilan girdi.
HBÖ Genel Müdürlüğü Özel Ödülü Ceren Kara (Trabzon)
Türkiye Vodafone Vakfı Özel Ödülü Hatice Çelik
Halk Oylaması Ayşe Şahinkaya (Kayseri)

Yarışmayı kazanan 5 kadın girişimciye para ödülü verildi. Buna göre, birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 7 bin 500 TL, Jüri Özel Ödülü alan 2 kişiye de 3’er bin TL sunuldu. Bu yıl ilk kez düzenlenen halk oylaması kapsamında sosyal medyada en çok oyu alan kursiyer ise cansuyu sermayesi olarak 15 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

2 Yılda 26 Binden Fazla Kadına Ulaşıldı

“Girişimcilikte Önce Kadın” projesi, kadınların ekonomik hayata katılımlarını ve girişimcilik kapasitelerini artırma hedefiyle hayata geçirildi. Proje ile son 2 yılda 20 ilde 26 binden fazla kadına halk eğitimi merkezlerinde bilgi iletişim teknolojileri ve girişimcilik üzerine eğitimler verildi. Eğitim alan kadınlar, kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak el emeklerini kazanca dönüştürebiliyor. Projenin dijital mağazasında bugüne kadar 32 bine yakın ilan verildi, 200 bin TL’nin üzerinde satış yapıldı. İlk yılında 10 bin kadına ulaşarak 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer yaratan projenin ikinci döneminde 16 binden fazla kadına daha ulaşılarak 26 bini aşkın girişimci kadın ile beraber yaklaşık 43 milyon TL’lik ekonomik değer yaratıldı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor