TİM: Uygulamaların Bağımlısı Olmayın, Geliştiricisi Olun!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği ve ülkemizde inovasyon kültürünün yaygınlaşmasında büyük rol oynayan Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasının altıncısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile sona erdi. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği ve ülkemizde inovasyon kültürünün yaygınlaşmasında büyük rol oynayan Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasının altıncısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile sona erdi.

İstanbul Kongre Merkezinde 6-9 Aralık tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 yılında ilki yapılan inovasyon haftasının 15 bin kişi ile başladığını hatırlatarak “Bugün 70 bin katılıma ulaştık. Geçen beş senede Küresel İnovasyon Endeksi’nde tam 31 ülkenin önüne geçtik. Bu yıl da 43. sıraya yükseldik. Küresel Girişimcilik Endeksi’nde ise 37. sıradayız. Kat ettiğimiz yol çok büyük. Ancak Türkiye’yi hak ettiği yere, ilk yirmilere ilk onlara, hatta ilk sıraya taşımalıyız” dedi.

Yeni Türkiye, 242 Ülkeye İhracat Yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012 yılından bu yana katıldığı etkinliklerde inovasyon, girişimcilik ve Ar-Ge konusunda gençlerden firmalara tüm katılımcılara verdiği öğütlerden örnekleri hatırlattı.

Büyükekşi “Genlerimizde saklı olan inovasyon gücüne, potansiyeline işaret ettiniz. 2012 yılından bu yana ekonomimizin geldiği nokta herkesin malumu. İhracatımız artıyor, ekonomimiz büyüyor. Ar-Ge harcamalarında ciddi bir artış söz konusu. Yüksek teknolojinin üretimimizdeki ağırlığı artmaya devam ediyor. Ancak bir de pek göz önünde olmayan başarılarımız var. Bugün 242 ülke ve bölgeye ihracat yapıyoruz. 177 ülkeye mobilya, 147 ülkeye takım elbise, 159 ülkeye buzdolabı, 121 ülkeye klima ihraç ediyoruz. 96 ülkenin yollarında bu topraklarda üretilen otomobiller yer alıyor. İnşallah kendi otomobilimizi de en yakın zamanda yollarda göreceğiz. 80 ülkeye uçak ve helikopter parçaları gönderiyoruz. Milli uçağımızdan da öte, artık kendi uçak gemimizi yapmayı hedefliyoruz. Sizin liderliğinizde hayata geçen Yeni Türkiye vizyonu, küresel arenadaki yerimizi sağlamlaştırdı. Türkiye’nin 67 bin azimli ihracatçısı adına zatı alilerinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Uygulamaların Bağımlısı Olmayın, Geliştiricisi Olun!

Büyükekşi, Türkiye’yi daha büyük hedeflere götürecek üç unsurun; robotlar ve yapay zeka, uzay yarışı ve sosyal medya olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yapay zeka ile çalışan bir robot, her dört senede verimliğini iki kat artırabiliyor. Biz de bu teknolojilere yoğunlaşmalıyız. Yine iletişim amaçlı uydu göndermekten daha fazlasını yapmalı, uzay yarışı içerisinde olmalıyız. Üçüncü olarak da sosyal medyada, Facebook, Twitter, Instagram'da yapılan her paylaşım, aldığı tüm beğenilerin yüzde 50’sini üç saat içerisinde alıyor. Yeryüzünde bundan daha hızlı tepki verilen başka hiçbir şey yok. Biz de ülke olarak, sosyal medyaya adeta bağımlı hale gelmiş durumdayız. İnsanlar, akıllı telefonlarını günde 150 defa kontrol ediyorlar. Gençlerimiz; sosyal medyayı kullanın ama, zamanınızı ve sizi tüketmesine asla izin vermeyin. Uygulamaların bağımlısı olmayın, geliştiricisi olun. Dahiyane hamleler yapın. İz bırakacak, marka olacak işlerin peşinde olun. Size inanıyoruz! Sizlerdeki azim ve güç bizleri ileri götürecek” dedi.

İnovaLİG ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Verdi

Etkinlikte TİM İnovasyon ve İnovalig ödülleri de dağıtıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin “Birkaç yıl öce ilk kez İnovalig Ödüllerine başladığımızda 460 firma başvurmuştu. Bu yıl 1.000’e yakın başvuru aldık” dediği İnovaLİG ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi birlikte verdi.

İnovalig Şampiyonları Ödül Listesi
Kategori Birincilik ödülleri İkincilik Ödülleri Üçüncülük Ödülü
İnovasyon Stratejisi Farplas Oto Yedek Parça Organik Kimya Kordsa
İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü Arzum Elektrikli Ev Aletleri  Saray Bisküvi Aktif Yatırım Bankası
İnovasyon Döngüsü Temsa Global THY ve Sun Tekstil Uyumsoft
İnovasyon Kaynakları Turkcell  Rollmech Automotive Maxion Jantaş
İnovasyon Sonuçları VSY Biyoteknoloji  SBS Bilimsel Çözümler, BEE’O Propolis Barida
KOBİ Özel Ödülü Evteks
TİM İnovasyon Ödülleri
Patent Liderliği Özel Ödülü: Koç Holding CEO Levent Çakıroğlu
Hizmet İnovasyonu Özel Ödülü: Çalık Holding YKB Ahmet Çalık
Açık İnovasyon Özel Ödülü:  Sabanvı Holdding Sanayi Grubu Başkanı Cenk Alper
Girişim Finansmanı Özel Ödülü: TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici
İnovasyon Dönüşümü Özel Ödülü: THY YKB İlker Aycı
İletişim İnovasyonu Özel Ödülü: Turkcell YKB Ahmet Akça

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor