GYİAD: Kadın İstihdamı İçin “Esnek Çalışma Modeli” Şart!

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), Kadın Çalışma Grubu’nun hazırladığı kadın istihdamını artırmaya yönelik önerileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile paylaştı. Detaylar haberimizde..

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), Kadın Çalışma Grubu’nun hazırladığı kadın istihdamını artırmaya yönelik önerileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile paylaştı. Öneriler arasında, esnek çalışma modelleri, kreş çeki ve kadın çalışan istihdam eden işverenlere yönelik işlevsel teşvikler sunulması gibi başlıklar yer alıyor.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Kadın Çalışma Grubu, dört farklı bakanlığa ziyaret gerçekleştirerek, kadın istihdamının artırılmasına yönelik önerilerini aktardı. Konu ile ilgili bilgi veren GYİAD Başkanı Yiğit Savcı, “Kadın Çalışma Grubumuz, kadınların iş hayatına kazandırılması ve çalışma hayatındaki kadınların güçlendirilmesi amacıyla faaliyetlerine kesintisiz devam ediyor. Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığını ziyaret ederek İş Hukuku, Vergi Mevzuatı ve Türk Ticaret Kanunu doğrultusunda hazırladığımız önerileri paylaştık. Çalışmayı hazırlarken, işverenlere sunulacak teşviklerin işlevsel olmasına özen gösterdik. Bakanlıklarımızın konuya olan ilgilerinden ve olumlu yaklaşımlarından büyük mutluluk duyduk. Önerilerimizin en kısa zamanda uygulamada da karşılık bulacağına inanıyoruz” dedi.

GYİAD Kadın Çalışma Grubu, kadınların iş yaşamında karşılaştığı engelleri, iş ve aile yaşamının uyumlanmaması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamaması ve kadın girişimciliğinin yetersiz olması şeklinde üç ayrı başlık altında toplayarak önerilerini buna göre gruplandırdı.

GYİAD Kadın Çalışma Grubu’nun bakanlık temsilcileri ile paylaştığı öneriler özetle şu şekilde:

  1. Kadınlar haftanın belli günleri evden çalışabilmeli ya da belli günlerde işten erken çıkabilme hakkına sahip olmalı.
  2. Kreş çeki ya da nakdi kreş yardımı ile kadın çalışanlara ve işverenlerine daha işlevsel bir teşvik sağlanmalı
  3. Şirketler ve ilgili kamu kurumları, kadınların yasal haklarının net bir biçimde açıklandığı bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirmeli.
  4. Kamu hizmetlerinde ve halka açık şirketlerde yapılacak atamalar için belli kota kriterleri konulmalı.
  5. Yeni istihdam edilecek kadın çalışanların gelir vergisi stopajı ve SGK primlerinin belli bir yüzdesi, bir süre için devlet tarafından karşılanmalı.
  6. 4., 5. ve 6. bölgelerde belirli sayıda kadın istihdam eden şirketler için kurumlar vergisi teşviki getirilmeli ya da ilk etapta belirli sektörler hedeflenerek düzenlemeler yapılmalı.
  7. Kamu spotu şeklinde düzenlenecek bilgilendirme çalışmaları ile kadın çalışan istihdamının getirdiği vergi avantajları iş dünyasına net biçimde aktarılmalı.
  8. Kadın girişimciler için, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesindeki istisnaya benzer şekilde kazanç istisnası sağlanmalı.
  9. Sağlanacak düşük faizli finansman olanakları, banka kredilerinden alınan KKDF oranlarının tekrar değerlendirilmesi ile desteklenmeli.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor