Türkiye’de 4 Tip Freelancer Girişimci Bulunuyor!

İşverenler ile serbest çalışan uzmanları (freelancer) bir araya getiren iş platformu SanalUzman.com’un verilerine göre, Türkiye’de 4 tip freelancer profili bulunuyor. Detaylar haberimizde..

İşverenler ile serbest çalışan uzmanları (freelancer) bir araya getiren iş platformu SanalUzman.com’un verilerine göre, Türkiye’de kapalı ofiste iş yapmayı tercih etmeyen, sabit maaşa ve ofis kurallarına bağlı kalmak istemeyen ya da sabit kazancı olsa da ek gelire ihtiyaç duyan ve bu nedenlerle bağımsız veya kontrat bazlı çalışan uzmanlara bakıldığında, 4 tip freelancer profili bulunuyor.

SanalUzman.com verilerine göre ağırlıklı olarak yazılım, tasarım, çeviri, metin yazarlığı, reklamcılık, satış pazarlama, danışmanlık gibi alanlarda hizmet sunan freelancer profilleri şu şekilde:

1- Ek Gelir Elde Etmek İçin Freelance Çalışanlar

Bu grubu; tam zamanlı maaşlı bir işte çalışıp ek iş olarak serbest çalışmalar yaparak, maaşlarına destekte bulunanlar oluşturuyor. Aylık kazancının ne kadar olacağını bilerek planlamalarını buna göre yapmak isteyen, risk almaktan hoşlanmayan, sabit bir geliri olması nedeniyle kendini güvende hisseden ve gerek duyduğunda ek çalışmalar yaparak gelirini arttırmaktan keyif alanlar bu grupta yer alıyor ve kendilerine uygun olan zaman diliminde, çalıştıkları firmaya ait işlerden arta kalan zamanlarını, öğle molalarını, akşam saatlerini ya da hafta sonlarını değerlendirerek ek gelir elde ediyor.

2- Çoğunlukla Freelance Çalışanlar

Genellikle freelance olarak çalışıp, maddi anlamda ihtiyaç duyulan zamanlarda da yarım gün gibi kısa sürelerle maaşlı çalışarak maddi destek sağlayanlar bu grubu oluşturuyor.

3- Bazen Tam Zamanlı Maaşlı, Bazen Freelance Çalışanlar

İsteklerine, maddi durumlarına veya aile yaşantılarına göre bazen tam gün maaşlı, bazen sadece freelance çalışmayı seçenler bu grubu oluşturuyor. Bazı çalışanlar tekdüze giden, monotonlaşan iş yaşamından sıkılıp dönem dönem değişiklik yapmak isteyebiliyor, kimi çalışanlar da koşullar nedeniyle bu şekilde çalışmaya yöneliyor.

4- Her Zaman Freelance Çalışanlar

Bir şirket bünyesinde çalışmayı kabul etmeyerek, her zaman freelance çalışanlar; müşteri memnuniyeti ve sadakati sağlayarak freelance çalışmalarını düzene oturtmuş, başarılı bir portfolyo oluşturmuş, geliri bir firmaya bağlı çalışarak kazanacağından çok daha fazla olan, şirket kurallarına göre (kapalı ofis, takım elbise giyme zorunluluğu, belirli çalışma saatleri vb.) hayatını idame ettirmekten memnun olmayan, freelance çalışmayı yaşam biçimi olarak benimsemiş kişilerden oluşuyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.541 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor