Türkiye’deki Gençler Gelecekleri İçin Umutlu!

British Council tarafından Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Gelecek Daha Net (GDN) Gençlik Platformu işbirlikleriyle gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre Türkiye’deki gençler kendi gelecekleri konusunda iyimser. Detaylar haberimizde..

British Council tarafından Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Gelecek Daha Net (GDN) Gençlik Platformu işbirlikleriyle gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre Türkiye’deki gençler kendi gelecekleri konusunda iyimser. Araştırmaya katılanların çoğunluğu yaşam koşullarının gelecekte daha iyi olacağını düşünüyor ve 1'den 5'e kadar puanların yer aldığı bir ölçekte, gençlerin ortalama puanlarının 3,35 olduğu görülüyor.

Adana, Ankara, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Trabzon ve Van dahil olmak üzere 12 şehirden 18-30 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerle yapılan anket sonuçlarından oluşan Next Generation Türkiye Araştırması, gençler için önem taşıyan üç alanı inceliyor: gençlerin gündelik yaşamları ve bağlantıları; kendi geleceklerine dair tasarıları ve yatırımları; ve kimlik, siyaset ve katılıma yönelik tavırları.

Ülke genelindeki gençlerin tutumlarını inceleyen araştırma, bir taraftan geleneksel değerler, kültür ve aile beklentilerine uyum göstererek yaşamak diğer yanda kendi geleceklerini inşa etmeye dair taşıdıkları güçlü arzuyla kendi benlik duygularını ve bireyselliklerini geliştirmek arasında kalan bir jenerasyonun varlığını ortaya koyuyor.

Gençlerin hayatlarının bu iki yönü "ya... ya da ..." şeklinde değil, "hem ... hem de..." şeklinde, aynı anda ve bir arada mevcudiyetini sürdürüyor. Bu iki kuvvet arasında sürekli orta yol bulmaya çalışan gençler, ailelerinden ve topluluklarından vazgeçmeden veya onlarla çatışmaya girmeden kendi bireyselliklerine ulaşmalarını sağlayacak yollar geliştirmek için uğraş veriyor.

British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Karşılaştıkları zorluklara rağmen Türkiye'deki gençliğin bir hayli iyimser olduğunu görmek mutluluk verici. Bu bulgu, diğer çalışmalarla da örtüşüyor. Dünya Mutluluk Raporu'na göre Türkiye, ankete katılan ülkeler arasında orta sıraların üstünde, 155 ülke arasında 69'uncu sırada yer alıyor. Öte yandan, politika belirleme süreçleri üzerinde bir etkileri olabileceğinden şüphe duyan ve siyasete katılmaya isteksiz bir nesil de görüyoruz. Global araştırma serimizin bir parçası olarak gerçekleştirdiğimiz Next Generation ile Türkiye’deki iş ortakları ve paydaşlarla çalışmaya hazırız. British Council olarak gençlerin istediği değişikliklerin yapılmasını desteklemek için İngiltere ve diğer ülkelerdeki deneyimleri paylaşabiliriz. Bu araştırma ve ortaya koyduğu öneriler bahsettiğimiz tüm sorunlara çözüm üretmese de gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacak politikalar üretmede önemli aktörler arasında diyalog oluşturacağını umuyoruz. Kültür, deneyim, yetenekler, eğitim ve nitelikler gibi fırsatlara ulaşmada işbirliği gerçekleştirerek Türkiye ve İngiltere’nin hem iki ülkedeki gençler için pozitif bir geleceği destekleyebileceğine hem de iki ülke arasındaki bağları güçlendirebileceğine inanıyoruz.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor