D8 Ülkelerinin Sanayi Envanteri Platformu: D8 Coop!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Transcorp Hilton Otel'de düzenlenen "D-8 Sanayi Bakanları 6. Toplantısı"na katıldı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Transcorp Hilton Otel'de düzenlenen "D-8 Sanayi Bakanları 6. Toplantısı"na katıldı. D-8 Ülkeleri 9. Zirve Toplantısı'nın ekim ayında Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Özlü, zirve toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi, "Savaş yerine barış, çatışma yerine diyalog, üstünlük yerine eşitlik, çifte standart yerine adalet ve kalkınma" ilkelerinde birleşildiğini söyledi.

Özlü, D-8'in kurulduğu 1997 yılından bugüne kadar üye ülkelerin birçok alanda önemli mesafe aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "D-8 ülkelerinin yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 5'ler düzeyinde seyretmeye devam ediyor. Bu büyüme ortalaması, birçok batılı ülkenin üzerinde bir ortalamadır. Şu an D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki iç ticaret hacmi 100 milyar dolar civarındadır. Toplam ekonomik büyüklüğümüzün 3 trilyon 770 milyar dolar, teşkilat üyelerimizin toplam nüfusunun 1,1 milyar olduğu düşünüldüğünde iç ticaret hacmimizin 500 milyar dolara çıkması kesinlikle mümkündür."

Üye ülkelerin ticaretten sanayiye, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda geniş ekonomik potansiyele sahip olduğuna işaret eden Özlü, bu potansiyelin harekete geçirilmesi ve avantaja çevrilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun da iş birliği kanallarını genişletmekten ve karar alma süreçlerini hızlandırmaktan geçtiğini dile getiren Özlü, ülkelerin sahip olduğu kaynakların, ticari ilişkileri çeşitlendirmek için fırsata dönüştürülmesinin ve somut ekonomik projeler etrafında birleşilmesinin önemine değindi.

"Sanayinin Google'ı: d8coop"

Özlü, D-8 üyeleri arasındaki sanayi ve teknoloji iş birliği çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız petrokimya, enerji, otomotiv, elektronik, tekstil ve hazır giyim, teknoloji i·ş birliği, gıda sanayisi, çimento, makine, demir-çelik, seramik ve cam, KOBİ'ler, i·laç ve tıbbi cihaz, metroloji, standardizasyon, akreditasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında, iş birliğimiz çerçevesinde çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, 2015 yılında, Bakanlığımıza bağlı Sanayi Genel Müdürlüğümüz tarafından D-8 portalının (www.d8coop.com) tanıtımı yapılmıştır. Portal üye ülkeler için 'Sanayinin Google'ı gibi işlev görebilecek bir sanayi envanteridir. D-8 ülkelerinin imalat sanayisinin üretim kabiliyetini ve ürünlerini ülkelerdeki yatırımcılara web ortamında sunan, böylece sanayi alanında iş birliğini geliştiren, hacim olarak dünyada emsalsiz bir bilgi hazinesidir."

Özlü, D-8 ülkelerinin toplantılarına katılım düzeyinin artırılması ve özel sektör kuruluşlarının da çalışmalara dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Dünyada D-8 üyesi ülkelerin savunduğu değerlere ve ilkelere olan ihtiyacın her geçen gün arttığına işaret eden Özlü, bu değerler etrafında birlikteliklerin daha da pekiştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sanayi Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından tanıtımı yapılan D-8 portalı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.d8coop.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor