Sürdürülebilirlikte Dünyanın En Güçlü 10 Kadınından Biri Türk!

2014 yılından bu yana düzenlenen ve daha önce Hillary Clinton’ın da aralarında olduğu pek çok önemli isime verilen, ‘Sürdürülebilirlik alanında Lider Kadınlar Ödülü' (WSLA), bu yıl Dr. Duygu Erten'e verildi. Detaylar haberimizde..

2014 yılından bu yana düzenlenen ve daha önce Hillary Clinton’ın da aralarında olduğu pek çok önemli isime verilen, ‘Sürdürülebilirlik alanında Lider Kadınlar Ödülü' (WSLA), bu yıl Dr. Duygu Erten'e verildi.

USGBC ve gb&d tarafından her yıl düzenlenen Sürdürülebilirlik alanında Lider Kadınlar Ödülü (WSLA) ile dünyada sürdürülebilirlik alanında fark yaratan en güçlü kadınlar ödüllendiriliyor. gb&d (Yeşil Binalar ve Tasarım) , USGBC (Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Binalar Konseyi) ve Sürdürülebilirlikte Dünya Liderleri Kadınlar grubu tarafından bu yıl 4.kez verilen ödül, mimari ve çevrecilik alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri.

Amerika’nın Boston şehrinde önceki akşam gerçekleşen ödül töreninde, çevreyi korumayı misyon edinmiş, daha yeşil ve temiz bir dünya için çalışan başarılı kadınlar arasından seçilen 10 kişi açıklandı. Önceki yıllarda Hillary Clinton, Bea Perez (Coca-Cola), Angela Foster-Rice (United Airlines), Arielle Bertman (Google) ve Jeanne Gang (Studio Gang Architects) gibi güçlü isimlerin kazandığı ödüle bu yıl layık görülen isimlerden biri de STK lideri, akademisyen, danışman ve aktivist Dr. Duygu Erten oldu.

Peki WSLA Ödülünü Kazanan Dr. Duygu Erten Kimdir?

Dr. Duygu Erten, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını ABD’de bursla Rutgers Üniversitesinde İnşaat ve Çevre Mühendisliği dalında tamamladı. Princeton Üniversitesinde araştırmacı olarak çalıştı.AECOM ve BOVIS Lend Lease firmalarının Los Angeles ofislerinde lisanslı mühendis olarak çalıştı ve aynı zamanda Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) de dersler verdi.Harvard ÜniversitesiSchool of Public Health bölümünde “Sürdürülebilirlikde Liderlik” alanında Executive Programı tamamladı.

Türkiye’ye döndükten sonra Clinton Vakfı-Clinton İklim Girişimi Direktörlüğü yapan Erten aynı dönemde Çevre Dostu Yeşil Binalar Konseyinin eş kurucusu olmuş, derneğin Başkan ve Başkan yardımcılıkları görevlerinde bulunmuştur.Halen Uluslararası İlişkilerden sorumlu ÇEDBİK Başkan Yardımcısı,Yeşil Okullar Komisyonu Başkanı, LEED-Uluslararası Komisyon Üyesi.

Erten, ABD Yetkin İnşaat Mühendisi (PE) olup,LEED AP BD+C, LEED Faculty, BREEAM AP, BREEAM Communities, BREEAM In-Use, DGNB, WELL, CEEQUAL ve C2C gibi uluslararası yaygın yeşil bina sertifikasyonlarında akreditedir.Erten, Piri Reis Üniversitesi, Rönesans Küçükyalı Kampüsü,Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye Müteahhitler Birliği Merkez Ofisi gibi öncü projelerin yeşil stratejilerini kurgulamıştır. Erten, 2014’de LEED sertifikasını veren, ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) Yönetim Kuruluna üye oylarıyla seçilen ilk Türk oldu.

2012 yılında Dünya Yeşil Binalar Konseyleri tarafından sürdürülebilirliğe global katkı yapmış liderlere verilen “Başkanlık Ödülü” nü alan Erten’e,2016 yılında İngiliz Bina Araştırma Kurumu (BRE) yeşil binalar alanında mesleki anlamda en kıdemli profesyonellere verilen BREEAM Fellow ünvanı vermiştir.

Dr. Erten, Sabancı, Boğaziçi ve Medipol Üniversitelerinde sürdürülebilirlik/yeşil tasarım ve inşaat ve sivil toplum örgütleri yönetimi ve etik dersleri vermiştir.

Bu yıl WSLA ödülünü kazanan diğer isimler ise şöyle;

  • Deb Frodl (GE Ecomagination),
  • Catherine Luthin (Luthin Associates, Inc.),
  • Ilana Judah (FXFOWLE Architects), 
  • Sandra Leibbowitz (Sustainable Design Consulting), 
  • Susan Rochford (Legrand North America), 
  • Lynn N. Simon (Thornton Tomasetti), 
  • Gillan Taddune (Banyan Water),
  • Virge Temme (Virge Temme Architecture),
  • Wendy Vittori  (HPD Collaborative). 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor