Sanayi Bakanlığı'ndan Enerjide Kaynak Çeşitliliğine Tam Destek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ATO Congresium'da düzenlenen, Anadolu Ajansının "global iletişim ortağı" olduğu "10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı"na katıldı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ATO Congresium'da düzenlenen, Anadolu Ajansının "global iletişim ortağı" olduğu "10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı"na katıldı.

Bakan Özlü, buradaki konuşmasında, enerjinin bir uygarlık aracı olduğuna işaret ederek, yeterince enerjinin olmaması, üretilememesi ya da kullanılamaması durumunda uygarlık yarışında ön saflarda yer alınamayacağını söyledi. Özlü, bunu bir uygarlık yarışı olarak ele aldıklarını, sürdürülebilir üretim, rekabet ve ekonomik kalkınma için Türkiye'nin enerji yarışında olmaya devam edeceğini vurguladı.

Büyümeye dinamo etkisi yapacak en önemli unsurun enerji yatırımları olduğuna dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti: "Türkiye bugün enerji talep artışında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ilk sırada, dünyada ise Çin'in ardından 2. sırada yer almaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması için enerji sektörüne son 15 yılda 100 milyar dolardan fazla yatırım yaptık. Toplam kurulu gücümüzü 2 kattan daha fazla artışla 32 bin megavattan, 80 bin megavata çıkardık." 

"Enerji Yatırımları Devam Edecek"

Gelecek 10 yılda, ilave 50 bin megavat kurulu güce daha ihtiyaç olacağına işaret eden Özlü, bunun için güneş, rüzgar, jeotermal, hidroelektrik ve termik santrallerden nükleer enerjiye kadar her alanda yatırımlara devam edileceğini bildirdi.

Özlü, Türkiye'nin mevcut iletim altyapısının yenilenmesi ve kapasite artışı için 2016-2020 yıllarında özel sektör aracılığıyla 18 milyar lira, Türkiye Elektrik İletim AŞ aracılığıyla 12 milyar lira olmak üzere toplamda 30 milyar liralık yatırımı hayata geçireceklerini ifade etti. Özlü, böylece elektrik iletim altyapısındaki rehabilitasyon, iyileştirme ve yenilemelerin gelecek 5 yılda yüzde 70-80'lere çıkacağını söyledi. 

Uygun maliyetli ve kesintisiz doğalgaz temininde, son dönemde önemli mesafeler kat edildiğini dile getiren Özlü, "Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolama tesislerinin mevcut 4 milyar metreküplük depolama kapasiteleri, 2019 ve 2023'te tamamlanacak ilave yatırımlarla 10 milyar metreküpe çıkarılacak. Amacımız, yıllık doğalgaz tüketiminin en az yüzde 20'sini depolayabilecek kapasiteye sahip, gelişmiş doğalgaz depolama altyapısına sahip olmak." diye konuştu. 

"Enerjide Kaynak Çeşitliliğine Ar-Ge Desteği"

Sanayi ve enerji sektörlerinin aynı takımın parçaları olduğunu belirten Özlü, organize sanayi bölgelerine doğalgaz götürülmesi için Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketinin çalışmaları sonucu ciddi aşama kaydedildiğini anlattı. Geçen yılın sonunda Türkiye'nin, AB üyeleri arasında sanayiye Finlandiya ve İsveç'in ardından en uygun maliyetle elektrik temin eden 3. ülke olduğuna işaret eden Özlü, AB ortalamasında ise sanayiye yaklaşık yüzde 56 daha ucuz elektrik temin edildiğini bildirdi.

Özlü, sadece üretimi esas alan değil, aynı zamanda enerji teknolojilerini de geliştiren bir yaklaşımda olduklarını vurgulayarak, "Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcılara, yerli üretim yapma ve yerli mühendis çalıştırma zorunluluğu getirerek Ar-Ge ve teknolojinin yerelleşmesini sağlayacağız. Enerji teknolojilerinin ilerlemesi için yürütülen Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına, Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Özellikle enerjide kaynak çeşitliliğini artıran Ar-Ge faaliyetlerini destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sektörü Büyütürken Çevreye Duyarlı Olacağız"

Enerji yatırımlarının sağladığı ileri teknolojiyle ülkenin pek çok alanda sağladığı mevcut birikimin Ar-Ge ve inovasyon odaklı yeni bir yapıya kavuşacağına işaret eden Özlü, madencilik alanında uygulanacak yeni stratejilerle Türkiye'nin ham madde üretip satan bir ülke olmaktan çıkacağını söyledi.

Özlü, enerji sektörünü büyütürken, çevreye duyarlı olmaya da devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Enerji üretimi, çağımızda ulusal güvenliğin de çok önemli, vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bütün çabalarımızın esas amacı, 'küresel pazara entegre, milli ve yerli' enerji ve sanayi politikalarını hayata geçirmek. Bunun yolu, enerjinin ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanları ülkemizde üretmekten geçiyor. Milli enerji ve maden politikamız kapsamında enerji endüstrisi oluşturmamız gerekiyor. Bakanlığımız, enerji endüstrisinin ihtiyaç duyduğu ürünlerin, teknolojilerin ve makinelerin üretiminde bütün imkanlarını seferber edecek. Milli, yerli, temiz, sürdürülebilir enerji için sadece devletin gayretleri yeterli değil. Özel sektöre, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir. Bu bir takım çalışmasıdır."

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.254 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor