Dünyaca Ünlü Amerikalı Mucit ve Girişimci Elon Musk Türkiye'de!

Tesla ile elektrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatlerin seyrini değiştirmeye çalışan ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk, Türkiye'de. Peki teknoloji dünyasının son günlerde en çok konuşulan kişilerinden biri olan Elon Musk kimdir? Detaylar haberimizde..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve Space X şirketinin Ceo'su Amerikalı mucit ve girişimci Elon Musk ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı görüşmeye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katılım gösterdi. Yapılan görüşmenin gündem konusunun ise yakın zamanda tanıtım toplantısının gerçekleştirildiği "Türkiye'nin Otomobili" hakkında olduğu ön görülüyor. 

Peki Dünyaca Ünlü Amerikalı Mucit ve Aynı Zamanda Girişimci Elon Musk Kimdir?

Güney Afrika asıllı ABD'li mucit ve girişimci olan Elon Musk Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol’un oğlu olarak dünyaya geldi. 

Kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrenen ve 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyununu tasarlayan Elon Musk, tasarladığı bu oyunu 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı. 

Orta öğrenimini Bryanston High School’da tamamlayan Musk, 1992'de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldı. Sonrasında ise ABD'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’da işletme ve fizik eğitimi almak için Amerikaya taşındı, 

The Wharton School of the University of Pennsylvania’da Ekonomi alanında lisans diplomasının yanı sıra University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da, Fizik alanında yan dal diploması aldı. 

Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçiren Musk,1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista'ya sattı. 

Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaparak ilerleyen aylarda PayPal'i oluşturmuş. 2002 yılında ise bu girişimini 1.5 milyar dolara online alışveriş devi olan eBay'e sattı.

Forbes dergisinin hazırladığı "Dünyanın En Güçlü Kişileri Listesi"nde Aralık 2016'da 21'inci sırada yer alan  Elon Musk, 2002'nin Haziran ayında uzay araştırma teknolojisi üreteceği Space Exploration Technologies (SpaceX) şirketini kurdu. 

SpaceX, roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanmış roket teknolojilerine yönelik fırlatma araçları üreten bir şirket. Bu şirketin ilk fırlatma araçları, Falcon 1 ve Falcon 9; ilk uzay aracının adı ise Dragon. Ayrıca SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (International Space Station) bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe adını yazdırmayı başardı.

2003 senesinde Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu küçük bir ekiple San Carlos’da faliyetlerine başlayan Tesla Motors, 2004 senesinde Musk'ı projeye dahil etti.

İlerleyen zamanlarda bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle kadrosunu daha da genişleten şirket, 2014 senesinde şirket hisslerini halka da açarak elektrik motorlarının gelişmesini sağladı. Şirketin ürettiği ilk otomobil Tesla Roadster, 31 ülkede yaklaşık 2500 adet satış yaptı. 

Ayrıca Elon Musk'ın en büyük hissedarı olduğu SolarCity, Amerika'nın en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısı olma özelliği taşıyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor