Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İhracat Haftası, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla başladı. Detaylar haberimizde..
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İhracat Haftası, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla başladı.
1-3 Kasım 2017 tarihlerinde yaklaşık 700 yabancı firma, kurum ve kuruluş temsilcileri ile Türk firmalarının ikili iş görüşmeleri gerçekleştireceği Türkiye İhracat Haftası'nın açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Yıldırım ve Bakan Zeybekci'nin ihracatçılara yönelik verdiği desteklerden bahsederek, bu destekler sayesinde ihracatın arttığını, ihracatçı sayısının yükseldiğini anlattı.
Büyükekşi, 2017'yi "ihracatta atılım yılı" ilan ettiklerini kaydederek, bu sene hedeflerinin de üzerine çıkacaklarını, gayretlerinin sonuç verdiğini, ilk yarıda gerçekleşen yüzde 5,1'lik büyümeye ihracatın 2 puan katkı sağladığını söyledi. Dokuz ayda ihracatın yüzde 10,5 arttığını dile getiren Büyükekşi, üçüncü çeyrekte ihracatın katkısıyla daha çok büyüyeceğini bildirdi.
Büyükekşi, Başbakan Yıldırım'ın, "Pazar çeşitliliğine önem verin. Asya başta olmak üzere yeni pazarlara girin." talimatı üzerine yaptıkları çalışmalardan bahsederek, bu ülkenin ticaret elçileri olarak girmedikleri pazarın kalmadığını aktardı. İhracatçılara sağlanan teşvik ve desteklerden bahseden Büyükekşi, kendilerinin de yüksek katma değerli üretime odaklandıklarını, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya ağırlık verdiklerini anlattı.
Büyükekşi, verilen destekler için Başbakan Yıldırım'a teşekkür ettiği sırada salonda alkış seslerinin yükselmesi üzerine, "Ama biz asıl teşekkürümüzü alkışla değil Orta Vadeli Program'daki (OVP) ihracat hedefini aşarak edeceğiz. Dünya ticaretindeki payımızı artırarak vereceğiz." diye konuştu.
İhracatçıların Başbakan Yıldırım'dan 10 Talebi
Büyükekşi, Başbakan Yıldırım'a ihracatçıların 10 talebini arz etmek istediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "İhracatçılarımız, gümrüklerdeki mesai saatleri dışında yaptıkları işlemler için ek bedel ödüyorlar. Bu uygulamanın kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. 'KDV yükü bizlere finansman sorunu yaratıyor' dedik. Bu konuda yaptığımız detaylı çalışmayı Maliye Bakanımızla paylaştık. Bu reformunun biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bizler için büyük önem arz eden Ekonomi Bakanımız tarafından üzerinde titizlikle çalışılan Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin hızlı bir şekilde hayata geçmesini bekliyoruz. İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70'ini temsil eden AB ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz. Büyüme modelinin inovasyon temelinde yeniden tasarlanması gerektiğine inanıyoruz."
"En Büyük Atılımı Eğitimde Gerçekleştirmeliyiz"
Büyükekşi, hükümetin Ar-Ge ve inovasyon alanında özel sektörü daha fazla desteklemesini beklediklerini kaydederek, taleplerini şöyle sürdürdü: "Kur riski ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunlarının başında geliyor. Bu konuda yapılan çalışmalar hızlandırılmalı. Çalışmaları süren Esnek Çalışma Sistemi ve Kıdem Tazminatı ile ilgili düzenlemeler de acilen hayata geçmeli. Dış ticaretle uğraşan firmalarımızdan çok ciddi bir şikayet alıyoruz. Mevzuatta yeri olmamasına rağmen şirketlerimiz toplamda 700 milyon liraya yakın ordino parası ödüyor. Yani, firmalarımız için ilave bir maliyet oluşturuyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi hususunda desteklerinizi talep ediyoruz. Zatıalinizin de dediği gibi, 'Çocuklarımızı bilgiyi üreten ve insanlığın hizmetine sunan, geleceğin dünyasında söz sahibi olan fertler olarak yetiştirmek zorundayız'. Ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi buna bağlı. Bu yüzden en büyük atılımı eğitimde gerçekleştirmemiz gerekiyor."
"Vasıfsız İşçi Bile Bulamıyoruz"
Büyükekşi, bugün üretimde çalıştıracak ara eleman değil, vasıfsız işçi dahi bulamadıklarını ifade ederek, kimsenin üretimde çalışmak istemediğini, bu yüzden önce aileden, ardından ilkokuldan başlamak üzere üretimin öneminin anlatılması gerektiğini vurguladı.
"Bu konuda toplumda farkındalık yaratmak için her platformda çalışmamız gerekiyor" diyen Büyükekşi, artık Türkiye'de de Almanya veya Japonya'da olduğu gibi öğrencilere okula başladıklarında üretime yönelik cümleler öğretilmesi gerektiğini söyledi. Büyükekşi, üretimde çalışan herkesin ülkesine daha yüksek ihracat, daha çok yatırım, daha fazla istihdam sağladığını kaydetti.
Başbakan Yıldırım'ın herkesi ihracatçı olmaya çağırdığını anımsatan Büyükekşi, sadece bir ayda 2 bin ihracatçının daha aileye eklendiğini bildirdi.
Büyükekşi, "2023'te ihracatçı sayımızı 70 bine çıkaracağız' demiştik. Zaten şu an 67 bini aştık. Zatıalinizin huzurunda bu hedefimizi tam 100 bine revize ediyoruz ve 'zirveye ulaşacağız' diyoruz." diye konuştu.
Ekonominin Rabiası; Yatırım, İstihdam, Üretim, İhracat!
Başbakan Binali Yıldırım, "TİM İhracat Haftası 2017" etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Yatırım, istihdam, üretim, ihracat; ekonominin rabiası da bu." dedi.
Yıldırım, "Önümüzdeki 10 yılda en büyük gücümüz, ihracatta ve yatırımda kaydettiğimiz gelişme olacaktır. Bunu niye söylüyorum? Çünkü yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,9'u yatırımlardan ve ihracattan geldi." diye konuştu.
"Türkiye'yi yalnız bölgede değil, dünyada da daha büyük bir ticaret merkezi haline getirmek konusundaki kararlılığımız sürüyor." diyen Yıldırım, "Öncelikle hedefimiz daha rekabetçi, daha fazla katma değer üreten, araştırma geliştirmeyi, yenilikçiliği, markalaşmayı odak rokasına haline getiren bir ekonomik alt yapıyı tesis etmek." ifadesini kullandı.
Dünya kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.