Türkiye’de Programatik Harcamaları Yüzde 280 Arttı

Medya satın almada da kendisini hissettiren dijital dönüşümle birlikte 2017 yılının ilk yarısında programatik harcamalar, Türkiye’de dünya ortalamasından çok daha fazla büyüdü. Detaylar haberimizde..

Medya satın almada da kendisini hissettiren dijital dönüşümle birlikte 2017 yılının ilk yarısında programatik harcamalar, Türkiye’de dünya ortalamasından çok daha fazla büyüdü. Dünyanın önde gelen reklamcıları için gelişmiş yeniden hedefleme teknolojileri sunan şirketi RTB House, programatik satın almanın dünyadaki ve Türkiye’deki yükselişini açıklıyor.

Zenith Media’nın programatik pazarlama öngörülerine1 göre, 2017 yılında programatik harcamalar dünya çapında yüzde 31 büyüyerek, diğer tüm dijital kanallardan daha fazla büyüyecek. Aynı rapora göre, 2017 yılındaki gösterim bazlı harcamaların yüzde 58’i programatik hale gelecek.

IAB rakamlarına göre ise Türkiye’de 2017’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 oranında büyüme sağlayan dijital reklam yatırımlarında en önemli değişim programatik yatırımlarında görüldü. Programatik yatırımları aynı dönemde yüzde 280 artış göstererek 625 milyon TL’yi aştı.

Dijital yatırımlar artarken, en önemli tetikleyici unsurların başında programatik harcamaların hızla büyümesi geliyor. Magna Global’in 2019 yılı öngörülerine göre, programatik harcamalar her yıl ortalama yüzde 31 büyüyerek 36,8 milyar dolara yükselecek.

Hedef Kitleye Ulaşmada Yaratıcı Yollar Açıyor

Programatik harcamalar, dijital reklamların gelişimine öncülük ederken hem yatırımları optimize ediyor hem de hedef kitleye en doğru erişim ortamını sunmayı hedefliyor.

Programatik harcamaların ilk başlarda yalnızca hedef kitleye mümkün olduğunca ucuz ulaşmak için kullanıldığını dile getiren RTB House Doğu Avrupa Bölge Direktörü Ömer Aras, "Günümüzde ise çok daha kişiselleştirilmiş bir hedefleme için yaratıcı ve akıllı yolların yöntemi haline geldi. Kullanıcıları satın almaya çok daha yaklaştıran, en doğru ortamda markanın mesajını doğrudan vermeyi sağlayan araçlar haline geldi. Yapay zeka temelli çözümlerle birlikte programatik çözümler markalar için vazgeçilmez hale geliyor” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Kaynaklar

  1. https://www.zenithmedia.com/%EF%BB%BF%EF%BB%BF%EF%BB%BFprogrammatic-ads-grow-31-2017-ahead-channels/
  2. http://www.iabturkiye.org/dijital-2017nin-ilk-alti-ayinda-14-6-buyudu
  3. https://magnaglobal.com/global-programmatic-ad-spend-to-reach-37-billion-by-2019/
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor