E-Ticaret Sitelerine 'Güven Damgası' Vuracak Girişimciler Aranıyor!

Türkiye’de büyüklüğü 30 milyar TL’yi bulan online alışveriş pazarında kullanıcı sayısı da yaklaşık 15 milyona ulaştı. Şimdi gözler e-ticaret sitelerinin güvenliği ve hizmet kalitesini artıracak ‘Güven Damgası’ uygulamasına çevrildi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de büyüklüğü 30 milyar TL’yi bulan online alışveriş pazarında kullanıcı sayısı da yaklaşık 15 milyona ulaştı. Şimdi gözler e-ticaret sitelerinin güvenliği ve hizmet kalitesini artıracak ‘Güven Damgası’ uygulamasına çevrildi.

E-ticareti daha da yaygınlaştırmak için gündeme gelen ‘Güven Damgası’ sürecinde, akreditasyon sıkıntısı yaşanıyor. Güven damgasını sağlamak için başvuran bir çok şirket olmasına rağmen şimdilik hiçbirine yetki verilmedi.

Online alışveriş yapanların güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında endişelerinin giderilmesi, hizmet standartlarının yükseltilmesi ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan damga için Resmi Gazete’de 6 Haziran 2017 tarihinde yayımlanan tebliğin ardından birçok firma talepte bulundu. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı henüz güven damgası sağlayıcı (GDS) firmaları yetkilendirmeyince sitelerinde bu damgayı kullanmak isteyen e-ticaret şirketleri de başvuru yapabilecekleri bir kurum bulamadı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkileri ise başvuruların değerlendirmeye alındığını fakat henüz bir kuruluşun yetkilendirilmediğini açıkladılar. Kısa süre içinde GDS’lerin akredite edilerek güven damgası vermeye başlayacağını anlatan E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Uğur Bağcı, “Başvuru yaptığını kamuya bildiren herhangi bir şirket de olmadı. O nedenle bu konuda da net bilgi sahibi değiliz. Bakanlık tarafından eğer varsa yapılan başvuruların kamuoyu ile paylaşılması sonrasında bilgi edinmemiz mümkün olacak. Tebliğde GDS’lerin çalışmaya başlaması ile ilgili öngörülen bir süre bulunmuyor zira zorunlu olmayıp tamamen ihtiyari bir tasarruf “ dedi.

Askıya Alınan Damga 3 Ayda İptal Ediliyor

Tebliğe göre, e-ticaret siteleri belirlenen ilkelere 30 günden fazla uymamaları durumunda Güven Damgaları askıya alınacak. Güven Damgası askıya alınan hizmet sağlayıcı internet sitesinde güncel olarak yayımlanacak. Damganın askıya alındığına ilişkin ibare elektronik ticaret ortamında görülecek. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler ise GDS’lerin internet sitelerine yönlendirilecek. Damga, hizmet sağlayıcının talebine ya da ifl as edip etmeme durumuna göre de iptal edilebilecek. Ancak böyle bir talep olmaması halinde askıya alınmanın ardından devam eden süreç 3 ayı geçerse damganın iptali söz konusu olacak. İki defa yazılı uyarıya rağmen aynı aykırılığın tekrarlanması durumunda ise iptal gerçekleştirilecek.

Siteler Sızma Testi Yaptıracak

Güven Damgası almanın bir dizi şartı bulunuyor. Bunlardan biri de sızma testi. ISO 2001’de olduğu gibi, artık e-ticarette güvenliği sağlamak amacıyla sızma testi yaptırmak zorunluluk haline geldi. Firmalar, Güven Damgası başvurusunda bulunmadan en fazla 3 ay önce ve her takvim yılı içinde en az bir defa sızma testi yaptırarak gerekli önlemleri alacak, çocukların fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişimini olumsuz etkileyebilecek içeriğe yönelik tedbirleri hayata geçirecek.

Başvuru sahibinin şartlara uygunluğu kontrol edilerek, kontrole ilişkin tespitlerin yer aldığı bir rapor, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde hazırlanacak. Güven Damgası, firmaların elektronik ticaret ortamının ana sayfasında yer alacak. Güven Damgası’na ana sayfa dışındaki sayfalarda da yer verilebilecek. Konuyla ilgili Uğur Bağcı, “Tebliğ’de belirtilen şartları sağlayan e-ticaret şirketleri, ibarelerini şirketlerinin internet sitesinde uygun gördükleri alanlara koyabilecek bir işaret olarak tanımlıyorlar. Bu damganın yer aldığı e-ticaret sitelerinin güvenli olduğunu varsayabileceğiz” dedi.

DÜNYA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor