Bangladeş Bakanından Türkiye'ye Serbest Ticaret Anlaşması Çağrısı!

Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğiyle 21-24 Ağustos 2017 tarihleri arasında, Bangladeş'in başkenti Dakka'da düzenlenen Bangladeş Ticaret Heyetine katılan Bangladeş Ticaret Bakanı Sn. Tofail Ahmed, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin hızlandırılması için çağrıda bulundu.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda 21-24 Ağustos 2017 tarihleri arasında, Bangladeş'in başkenti Dakka'da düzenlenen Bangladeş Ticaret Heyetine, gıda, inşaat/yapı, tekstil ve tekstil hammaddeleri, elektrik-elektronik, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kimyevi ürünler ve eğitim sektörlerinden 17 Türk işadamı/işkadını katıldı. Heyete, TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Sn. Başaran Bayrak başkanlık etti.

Firma temsilcileri, heyet programının ilk gününde ziyaret edilen Bangladeş Hazır Giyim Üreticileri ve İhracatçıları Birliği (BGMEA) ve Bangladeş Ekonomik Bölgeler İdaresi (BEZA) yetkilileri ile gerçekleştirilen Yuvarlak Masa Toplantıları'nda, Hazır Giyim ve Tekstil başta olmak üzere Bangladeş'teki potansiyel sektörler ve ticareti kolaylaştıran Ekonomik Bölgeler hakkında bilgilendirildi.

Heyetin ikinci gününde düzenlenen, Bangladeş Ticaret Bakanı Sn. Tofail Ahmed ve Bangladeş Büyükelçisi Sn. Devrim Öztürk'ün de teşrif ettiği Türkiye-Bangladeş İş Forumu'nda ise, Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odası (FBCCI), Bangladeş Yatırım ve Kalkınma Ajansı (BIDA) ve Bangladeş İhracatı Teşvik Bürosu (EPBB) üst düzey yetkilileri, Bangladeşli İş İnsanları ve Türk İş İnsanlarından oluşan yaklaşık 150 kişi ile, 10'dan fazla Bangladeş TV kanalı temsilcisi ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odası (FBCCI) Başkanı Sn. Shafiul İslam'ın açılış takdiminin ardından kürsüye çıkan Sn. Başaran Bayrak, ülkemiz ile Bangladeş arasındaki tarihsel bağların da altını çizerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha üst seviyelere çıkarılmasının gerektiğini vurguladı. Mevcut ikili ticaret rakamları hakkında bilgiler veren Bayrak, tüm Bangladeşli İş İnsanlarını, Kasım ayında düzenlenecek İhracat Zirvesi'ne davet etti.

Kürsüye çıkarak Bangladeş ekonomisi ve dış ticareti hakkında önemli bilgiler veren Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odası (FBCCI) Başkanı İslam, Bangladeş'in son 10 yılda yakaladığı yaklaşık %7'lik büyüme ortalamasını %10'a çıkarmayı hedeflediklerini ve 25 yıllık kalkınma planı kapsamında dış ticaret hacmini ve yatırım teşviklerini arttırmayı arzuladıklarını belirtti.

Konuşmasının devamında Türkiye ve Bangladeş'in konum olarak büyük ekonomik coğrafyalara açılan bir köprü niteliğinde olduğunu ifade eden İslam, iki ülke arasındaki yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılabileceğini vurguladı.

İslam'ın konuşmasının ardından söz alan Bangladeş Yatırım ve Kalkınma Ajansı ve İhracatı Teşvik Bürosu yetkililerince, ülkenin ekonomisi, iş fırsatları, sektörleri ve ticareti hakkında güncel ve spesifik bilgiler içeren sunumlar yapıldı.

Sunumların ardından kürsüyü teşrif eden Büyükelçi Sn. Devrim Öztürk de, Türkiye ekonomisine ilişkin bilgiler vererek, ülkemizin tarihsel olarak Bangladeş'e verdiği özel öneme vurgu yaptı. Ülkemizin 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişiminin izlerini büyük bir özveri ve fedakârlık ile yok ettiğini belirten Büyükelçi, Bangladeş ile müzakere süreci devam eden Serbest Ticaret Anlaşması hakkında bilgiler verdi.

Son olarak kürsüye çıkan Bangladeş Ticaret Bakanı Sn. Tofail Ahmed, kardeş ülkeler olarak adlandırdığı Türkiye ve Bangladeş arasındaki tarihsel derin bağlarından söz ederek başladığı konuşmasının devamında, Bangladeş'in kuruluş ve ekonomik kalkınma süreci hakkında konuştu.

Bangladeş'in öne çıkan sektörlerini ve ticaret verilerini katılımcılar ile paylaşan Ahmed, Türkiye'nin son 15 yıldaki ekonomik gelişimini rol-model aldıklarını de ifade ederek, ikili ilişkilerin geliştirilmesi adına bir sonraki önemli adım olan Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin hızlandırılması için gerek Türk, gerekse Bangladeş İş İnsanlarının ellerinden geleni yapması ve hükümetler nezdinde ikinci tur STA görüşmelerinin bir an önce organize edilmesi çağrısı ve temennisinde bulundu.

Türkiye-Bangladeş İş Forumu, TİM ile Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odası arasında ticaret, finans ve yatırım alanlarında karşılıklı faaliyet ve diğer alanlarda işbirliğini içeren mutabakat zaptı (MOU) imzalanmasının ardından sona erdi. İmza seremonisinin ardından Heyet Başkanı Başaran Bayrak, foruma davet edilen 10'dan fazla Bangladeş TV kanalına bir röportaj verdi.

Forumun ardından yapılan ikili iş görüşmelerinde ise, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 17 firma ile 75 Bangladeşli firma arasında, yaklaşık 300 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor