Kadınlar Türkiye’yi Yüzde 20 Büyütecek!

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 145 ülke arasında 130‘uncu sırada. Bu veri ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Oysaki Türkiye, kadınların çalışma hayatına katılım oranını OECD ortalamasına çekebilirse GSMH’sini yüzde 20 büyütebilir. Detaylar haberimizde..

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 145 ülke arasında 130‘uncu sırada. Bu veri ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Çünkü iş yaşamındaki cinsiyet eşitsizliği Türkiye’de kadın emeğinin ekonomiye yansımasını engelliyor. Oysaki Türkiye, kadınların çalışma hayatına katılım oranını OECD ortalamasına çekebilirse GSMH’sini yüzde 20 büyütebilir.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Kadın Çalışma Grubu’nun KPMG işbirliği ile gerçekleştirdiği etkinlikte “Geleceğin iş kadınları kilidi nasıl kırabilir?” sorusunun yanıtı arandı.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Kadın Çalışma Grubu’nun KPMG işbirliği ile düzenlediği atölye çalışması gerçekleştirildi. “Geleceğin iş kadınları kilidi nasıl kırabilir?” sorusunun yanıtının arandığı çalışmada, KPMG’nin, lider kadınların yönetim katlarındaki engelleri nasıl aştığını araştıran “Kilidi Kırmak” başlıklı raporunun bulguları esas alındı.

Toplantının ev sahipliğini yapan GYİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkay Demirdağ, dernek olarak dönüşüme büyük önem verdiklerini ve dönüşümün merkezine de kadını koyduklarını ifade etti. Demirdağ, “Bu ülkedeki dönüşümün kadından başlayacağını düşünüyoruz. Türkiye ve dünyada cinsiyet eşitsizliği problemi var. Dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin gündeme gelmesi ve bununla ilgili bir farkındalık yaratılması bizim temel hedeflerimizden. GYİAD Kadın Çalışma Grubu olarak diğer temel amacımız; kadının ekonomiye kazandırılması ve çalışma hayatındaki kadınların güçlendirilmesi ve şirketlerde kadınların yönetimde etkinleştirilmesi. Bunu kendimize bir başarı kriteri olarak belirledik. Kadının ekonomi hayatına katılımı GSMH’yi doğrudan etkiliyor. Dolasıyla daha fazla kadının üretiyor olması, etkin olması öncelikli hedeflerimizden biri. Türkiye’nin kadınlar ile erkekler arasında iş gücüne katılım konusunda oluşan farkın 2025 yılına kadar yüzde 25'e düşürme hedefi var. Bu hedefin gerçekleşmesi için çalışıyoruz, OECD ortalamasını mutlaka yakalamamız lazım. OECD rakamlarını yakalayabilirsek, kadınların iş gücüne katılımlarının artması ile Türkiye'nin GSMH'si 2025’te yüzde 20 artma potansiyeline sahip” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Feyza Ak Akyol’un eğitmenliğinde, katılımcılarla etkileşimli bir ortamda düzenlenen atölye çalışması kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatta toplumsal cinsiyet eşitliği bakışı ele alındı. Grup çalışmalarında ise cinsiyet ayrımcılığı olarak dil kullanımı, yönetimde cam tavanlar, iş ve yaşam dengesi ile geleceğin iş kadınları İçin anahtar kavramlar gibi başlıklar değerlendirildi.

145 ülke arasında 130’uncu sırada

Doç. Dr. Feyza Ak Akyol, Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 145 ülke arasında 130‘uncu sırada bulunduğunu belirterek, bu durumun ekonomiye ve kalkınmaya da olumsuz yansıdığını söyledi. Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde üst sıralarda olan ülkelerin GSMH sıralamasında da üstte olduğuna dikkat çeken Akyol, kadınların iş yaşamındaki varlığının artmasının Türkiye’nin büyümesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Akyol, “Dünya Bankası’nın yaptığı çalışmalar bize gösteriyor ki, kadın istihdamındaki yüzde 6’lık artış, yoksulluğu yüzde 15 düşürüyor. O yüzden kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmalı, üst düzey yöneticiliğin artması için fırsatlar yaratılmalı. Esnek çalışma saatleri ve babalık izinleri ekonomiye katılımı artıracaktır” dedi.

Kilidi kırmanın 10 şartı

Toplantıda, KPMG Türkiye Kilidi Kırmak araştırmasına katılan orta ve üst düzey yöneticilerin önerilerinden derlenen, yönetim katındaki kadınların, iş hayatında kalıcı olup kariyer yapmak isteyen hemcinsleri için sıraladığı 10 şart ve kilidin nasıl kırılacağına dair basit formüller şöyle açıklandı:

  1. İyi bir eğitim alın
  2. Kadın olmakla ilgili önyargıları unutun
  3. Kendinize güvenin
  4. Cesur olun
  5. En iyisini yapabileceğinize inanın
  6. Detaycılığı bir kenara bırakın
  7. Karar almaktan çekinmeyin
  8. Çok ama planlı çalışın; kendinize ve sevdiklerinize mutlaka zaman ayırın
  9. Stres başarının en büyük düşmanıdır, sakin olun
  10. Hem çocuk hem kariyer yapmak pekala mümkün, hayatı ıskalamayın

Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor