Yeni Teknolojiler, Konut Satın Alma Sürecini Dönüştürüyor!

HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporuna göre; yeni teknolojiler bireylerin konut satın almada kullandıkları yöntemleri değiştiriyor. Detaylar haberimizde..

HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporuna göre; yeni teknolojiler bireylerin konut satın almada kullandıkları yöntemleri değiştiriyor.

HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporu, yeni teknolojilerin konut alma süreçlerine etkilerini mercek altına alıyor. Gayrimenkul teknolojileri (PropTech) uzmanı James Dearsley’nin de değerlendirmelerinin yer aldığı rapora göre; yeni teknolojiler bireylerin konut satın almada kullandıkları yolları temelden değiştiriyor.

Rapora göre PropTech’in önümüzdeki yıllarda FinTech’in beraberinde getirdiği radikal değişimlere benzer bir etki yaratması bekleniyor. Dönüşümün öncüsü olan gayrimenkul teknolojileri firmalarına sağlanan finansman, 2012 yılında 221 milyon dolar iken, 2016 yılında 2 milyar doları aştı. Gayrimenkul sektörü, web sitelerinin yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konut alımının her bir aşamasını dönüştürecek yeni teknolojileri kullanmaları ve emlak acentelerinin sunduğu pek çok geleneksel hizmet de dâhil olmak üzere uçtan uca hizmet sağlamaları ile birlikte büyük bir değişim geçirmeye hazırlanıyor.

Web Siteleri Geleneksel Emlak Acentelerinin Yerini Alacak

Rapora göre uygun bir gayrimenkul bulmak hali hazırda büyük ölçüde online olarak yapılıyor. Yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık onda dokuzu (%89) araştırmayı online olarak yaptıklarını belirtirken, %86’sı ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıklarını söylüyor.

Aynı zamanda yakın zamanda konut satın alan bireylerin %37’si emlak acenteleri, hukuk danışmanları, ev sahipleri dâhil olmak üzere pek çok insanla iletişim içerisinde olmayı satın alma sürecinin en stresli bölümü olarak tanımlıyor. Katılımcıların %27’si fiyat, %28’i ise hizmet ücretleri konusunda pazarlık yapmayı en stres bölüm olarak belirtirken, %24’ü yasal süreçleri stresli buluyor.

“Çoğu insanın gayrimenkul araştırmasını online olarak yapması, emlak acentelerinin fiziki olarak ziyaret edildiği günlerin geride kaldığına işaret ediyor” diyen James Dearsley şu öngörüde bulundu: “Muhtemel alıcılar için büyük veri analizini kullanarak daha fazla gayrimenkul seçeneği sunan web siteleri yakın zamanda gittikçe daha sofistike bir yapıya sahip olacak ve geleneksel emlak acentelerinin büyük ölçüde yerini alacaklar. Gelecekte beğendiğiniz bir konutu ziyaret etmek kısa zaman dilimleri ile sınırlı olmayacak. Alıcılar daha fazla sayıda konutu değerlendirip seçeneklerini daraltabilecekler ve hatta satın almadan önce birkaç gün evin sanal bir versiyonunda yaşayıp deneyimleme imkânları olacak.”

Robo-Danışmanlar İçin Hazır mısınız?

Öte yandan HSBC Grubu’nun “Teknolojiye Güven” adlı araştırmasına göre; yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık dörtte üçü (%74) finansman için online seçenekleri araştırdığını belirtiyor. Konut kredisi danışmanlığı konusunda aracı şirketler (%41) ve bankalar (%35) halen en güvenilir kaynaklar olarak görülürken, araştırmaya katılanların sadece %11’i konut kredisine ilişkin olarak rehber robotlara (Chatbot gibi) danışma fikrini benimsediğini söylüyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor