Kamuda Yerli Malı Türk Sanayiinde Kaldıraç Etkisi Yaratacak!

Türk sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla kamu alımlarında yerli malı ürünlerine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanması düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Detaylar haberimizde..

Türk sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla kamu alımlarında yerli malı ürünlerine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanması düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran kamu ihalelerinde makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şartını getiren düzenlemenin Türk sanayiinin gücüne güç katacağını belirtti.

Makine sanayi ürünlerinin iç piyasada kullanımına sağlayacağı destek bakımından önem arz eden ve kamuoyunda "Üretim Reform Paketi" olarak adlandırılan kanunun yürürlüğe girmesinden memnun olduklarını belirten Dalgakıran şunları söyledi: “Reel sektörün finansman olanaklarının arttığı bir süreçte, iç piyasadaki talebin garanti altına alınması yerli üreticiyi cesaretlendiren bir düzenleme oldu. Bu uygulamayla, uluslararası markalaşma yönünde önemli adımlar atan Türk makinesinin yurtiçi pazarda da önü açılacak. Yerli makinenin tercih edilmesi dış ticaret açığının azaltılmasının yanında, sanayicimize yeni yatırımlar yapma konusunda da bir teşvik olacak. Yatırımların artması ve yurt içindeki işbirliklerinin güçlenmesi, inanıyoruz ki bir bütün olarak Türkiye sanayiinde kaldıraç etkisi yaratacak.”

Yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 5’lik büyümeyi sürdürülebilir kılmanın yolunun sanayiye yapılan yatırımların devam etmesine bağlı olduğunun altını çizen Dalgakıran şunları ekledi: “Türkiye’nin Makinecileri olarak, sektörümüzün ihracatta rekabetçi bir ivme kazanabilmesi için iç pazarda da yerli makine alımını teşvik edici önlemler alınması gerektiğini her fırsatta vurguladık. Kamu ve kamu destekli makine ve teçhizat alımlarında yerli üretimin desteklenmesi önemli ama unutmayalım ki yerli sanayiciye de yerli makine yakışır. Bu noktada beklentimiz KOSGEB, EXİMBANK, İller Bankası Devlet Malzeme Ofisi gibi kamu kuruluşlarının makine alımlarına yönelik desteklerinin de yerli makine alımlarını zorunlu hale getirici şekilde tanzim edilmesidir.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor