TİM: Haziran İhracatı 12,1 Milyar Dolar Oldu!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran 2017 ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Gaziantep’te, TİM 1000’de 30. sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu’nun bebek bezi üretim tesislerinde açıkladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran 2017 ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Gaziantep’te, TİM 1000’de 30. sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu’nun bebek bezi üretim tesislerinde açıkladı. TİM verilerine göre Haziran 2017 ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.

Atılım Yılı’nın Hakkını Vereceğiz

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, Kasım ayından bu yana yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle 2 iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırma başarısını gösterdik. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu. Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 8,2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar ve son 12 aylık ihracatın yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

TİM olarak ihracatı ivmeli bir performansla artırma gayreti içinde olduklarını söyleyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü 2017, İhracatta Atılım Yılı. Dünya ticareti yeniden canlanırken, çevre ülkelerle aramızdaki sorunlar Hükümetimiz tarafından tek tek çözülürken, ihracatçılarımıza her koldan verilen teşviklere her gün bir yenisi eklenirken tabi ki bu yılın hakkını vereceğiz.”

Şu Ana Kadar 3 Büyük Rekor Kırdık

TÜİK’e göre yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9.5 gibi çok güçlü bir artış gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükekşi, yılın ilk 4 ayı için geçerli küresel verilere işaret ederek “Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık. Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8.9’dan binde 9’a çıkardık. ABD’nin ithalatındaki payımız binde 3’ten binde 3.1’e yükseldi. AB’nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28’den yüzde 1,29’a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz” dedi.

Büyümeye Daha Yüksek Katkı Vereceğimize İnancımız Tam

İhracat camiası olarak net ihracatın büyümeye yarı yarıya destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Büyükekşi, “Önümüzdeki dönemde ise ihracatın katkısıyla daha da yüksek büyüme rakamları yakalayacağımıza olan inancımız tam” şeklinde konuştu.

İhracatın Lideri Yine Otomotiv Oldu

Haziran’da miktar bazında ihracat yüzde 4,1, ilk 6 ayda ise yüzde 12,6 artış gösterdi. Haziranda ihracatın lideri yüzde 2,5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında yüzde 16,4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1,3 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile Gemi ve Yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörü yakaladı.

Meyve Sebzede 5 Kat Artış Rusya’ya Artış Rekoru Getirdi

En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında Haziran’da en fazla ihracat artışının yüzde 89,1 ile Rusya’da olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya’ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu” dedi. Haziran ayında 122 ülkeye ihracatın arttığını, 109 ülkeye olan ihracatın gerilediğini belirten Büyükekşi, “En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya’ya ihracatımız yüzde 4,4, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 2,1, İtalya’ya ihracatımız yüzde 1,8, ABD’ye ihracatımız yüzde 14,1 ve Irak’a ihracatımız yüzde 4,4, ve artış gösterdi” diye konuştu.

AB’nin Payı Yüzde 50,5’e Yükseldi

Haziran ayında AB’ye ihracatın yüzde 2,8 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Böylelikle Haziran’da AB’nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. İlk 6 ayda ise AB’ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti” dedi.

Haziran ayında Kuzey Amerika’ya ihracatın yüzde 17,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu’ya ise yüzde 21,1 artış gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, ilk 6 ayda AB’den sonra ihracata artışına en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu ülkelerinin verdiğini kaydetti.

Antep Sayesinde Türkiye Halı İhracatında Dünya İkincisi

İhracat rakamlarının açıklandığı Gaziantep’in toplam ihracattan aldığı payın 2016’da yüzde 4.5 olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu başarıda halı ihracatımızın artışının büyük etkisi oldu. Antep sayesinde Türkiye, dünyanın en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu” dedi. İller bazında ihracatı da değerlendiren Büyükekşi, “İlk 10 ilin 6’sı Haziran’da ihracat artışı gerçekleştirdi. En yüksek artışı ise otomotiv sektöründe yeni yatırımın etkisiyle yüzde 267 ile Sakarya’da görüldü” dedi.

Ar-Ge ve İnovasyon Önde Gelen İhracatçı Yaptı

Rakamların açıklandığı Altunkaya Şirketler Grubu’nun Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapısı ile Türkiye’nin önde gelen ihracatçıları arasında yer aldığını söyleyen Büyükekşi, şöyle konuştu: “Özellikle gıda sektöründen içecek sektörüne, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda Türkiye’yi dış pazarlarda başarı ile temsil ediyor. 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Son 10 yılda ihracatını 3 katına çıkardı. 2016 yılında 284 milyon dolarlık ihracatıyla liderler arasındaki yerini aldı.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor