İstanbul Yaşam Maliyetinde 142. Sırada!

Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan 2017 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2017 yılında dünyanın en pahalı şehri Luanda olurken, en ucuz şehir ise, Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 101. sırada yer alan İstanbul, bu yıl listeye 142’nci sıradan girdi. Detaylar Haberimizde..

Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan 2017 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2017 yılında dünyanın en pahalı şehri Luanda olurken, en ucuz şehir ise, Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 101. sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 41 basamak düşerek, listeye 142’nci sıradan girdi.

Bu Yılın Şampiyonu Luanda

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılının en pahalı şehri Luanda, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Luanda’nın ardından Hong Kong, Tokyo, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olarak sıralandı. Seul ise geçen seneye göre 9 basamak yükseldi ve 6’ıncı sıraya çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 101. sırada yer alan İstanbul ise, listede 142’nci sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

New York Yine Amerika’nın En Pahalı Şehri

Geçen sene olduğu gibi Amerikan dolarının değer kazanmasıyla Amerika’da birçok şehrin sıralamada yükselmesi veya yerini koruması araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu. Araştırmada 9’uncu sıraya yükselen New York, Amerika’nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 4 basamak birden yükselen San Francisco 22’nci, 3 basamak yükselen Los Angeles ise 24’üncü sırada yer aldı. 2 basamak gerileyen Chicago 32’inci sırada yer alırken, 4 basamak gerileyen Boston ise kendisine 51’inci sırada yer buldu. 115’inci sıradaki Portland ile 140’ıncı sıradaki Winston Salem, ABD’nin en ucuz şehirleri olmayı sürdürdü.

Kanada dolarının değer kazanması ile 2017 sıralamasında büyük sıçramalarının yaşandığı Kanada’da 107’nci sırada yer alan Vancouver en pahalı şehir oldu. Geçen yılın en pahalı şehri Toronto ise 119’uncu sırada yer aldı. 

İlk 10’da Sadece Üç Avrupalı Bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2017 sonuçlarına göre, 4’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını koruyor. Diğer İsviçre şehirlerinden Cenevre 7’nci sırada yer alırken, geçen yıla göre 3 basamak yükselen Bern 10’uncu sırada yer aldı.

Yerel para birimlerinin ABD doları karşısında zayıflaması Batı Avrupa şehirlerinin sıralamada düşüş göstermesinde etkin rol oynadı. 24 basamak düşüşle Viyana 78’inci sıraya gerilerken, Roma 22 basamak düşüşle 80’inci sıraya geriledi. Alman şehirlerinden Münih 98’inci, Frankfurt 117’inci, Berlin 120’inci, Dusseldorf 122’inci ve Hamburg 125’inci basamakta yer aldı. Prag 132’inci sırada yer bulurken Budapeşte ise 176’ıncı sıraya kadar geriledi.

Poundun Brexit oylamasının ardından ABD doları karşısında zayıflamasıyla beraber 13 basamak gerileyen Londra 30’uncu, 61 basamak gerileyen Aberdeen 146’ncı ve 51 basamak gerileyen Birmingham 147’nci sırada yer aldı. 4 basamak düşüş gösteren Kopenhag 28’inci sırada yer alırken, Paris 18 basamak düşerek 62’nci sıraya yerleşti. Oslo ise geçen yıla göre 13 basamak yükselerek 46’ncı sırada kendisine yer buldu.

Rublenin ABD doları karşısındaki güçlü yükselişi ve ürün ve hizmet maliyetlerinin artışıyla beraber 53 basamak yükselen Moskova 14’üncü sırada, 116 basamak birden yükselen St. Petersburg ise 36’ncı sıraya yerleşti.

Tel Aviv, Ortadoğu’nun En Pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da, en pahalı şehir unvanını listede 17’nci sırada yer alan Tel Aviv elde etti. Dubai 20’inci sırada yer bulurken, onu 23’üncü sıradaki Abu Dhabi ve 52’inci sıradaki Riyad izledi. 81’inci sıradaki Doha, 92’nci sıradaki Muscat ve 117’nci sıradaki Cidde bölgenin ucuz şehirleri arasında yer alırken, geçen yıla göre 92 basamak gerileyerek 183’üncü sırada yer alan Kahire, Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu.

Dünyanın En Pahalı 10 Şehrinin Yarısı Asya’dan

Para birimini ABD doları karşısında sabitlemesi ve bunun sonucunda konaklama maliyetlerinin artmış olması sebebiyle 2’nci sıradaki Hong Kong bölgedeki en pahalı şehir oldu. Hong Kong’u sırasıyla 3’üncü sıradaki Tokyo, 5’inci sıradaki Singapur, 6’ıncı sıradaki Seul ve 8’inci sıradaki Şangay takip etti.

Avustralya şehirlerinin hepsi de geçen yıldan bu yana Avustralya dolarının değer kazanmasının sonucu olarak daha fazla sıçrama yaşadı. Avustralya'nın expatlar için en pahalı şehri olan Sydney 25’inci sırada yer alırken, 25 basamak yükselen Melbourne 46’ncı sırada ve 19 basamak yükselen Perth 50’nci sırada yer aldı.

Ekonomik büyüme, ürün ve hizmet enflasyonu ile ABD doları karşısındaki istikrarlı para biriminin sonucu olarak Hindistan'ın en pahalı şehri, listede 25 basamak yükselerek 57’inci sıradaki Mumbai oldu. Hindistan'ın bu en kalabalık şehrini 31 basamak yükselerek 99’uncu ve 23 basamak yükselerek 135’inci sırada yer alan Chennai izledi. En ucuz Hint şehirleri ise, 166’ncı basamaktaki Bengaluru ile 184’ncü basamaktaki Kolkata oldu.

İstanbul’un Yaşam Maliyeti Sıralamasındaki Yerinde Kurlardaki Değişim Etkili Oldu

Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, listede sert düşüş yaşayan şehirlerden birinin de İstanbul olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un geçtiğimiz yıl en pahalı şehirler sıralamasında 101’inci sırada yer aldığını, 2017 yılı araştırma sonuçlarına göre ise 41 basamak gerilediğini söyledi. Uğurlu, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere 2016 yılından bu yana döviz kurlarında önemli bir hareketlilik yaşandı. 2017 Mart ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre TL’nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybettiğini görüyoruz. Yabancı sermaye akışındaki hareketliliğin azalması, piyasalarda referendum sürecinde yaşanan durgunluk ve belirsizlik ortamı sonucu TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi İstanbul’un sıralamadaki yeni yerinde etkili olan unsurlardı. Benzer nedenlerden özellikle Avrupa’da bazı para birimlerinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi sonucunda Londra, Birmingham, Frankfurt ve Budapeşte gibi birçok Avrupa şehri de sıralamada benzer oranda düşüş eğilimi gösterdi ve yaşam maliyetinin ucuzladığı şehirler olarak öne çıktı.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.189 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor