Geleceği Yakalayan Firmaların Ortak Özellikleri

Markanın gizemleri, sembolleri, ritüelleri, elçileri, sözcüleri deneyimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu mekanizmaların nasıl çalıştığını her marka yöneticisinin bilmesi ve geleceği kestirebilmesi oldukça önemlidir. Detaylar haberimizde..

Marka dünyasının dinlerden ve dini ritüellerden öğreneceği çok şey var. Her marka yöneticisinin dinlerin yarattığı anlam dünyasını incelemesi gerekir.

Markanın gizemleri, sembolleri, ritüelleri, elçileri, sözcüleri deneyimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu mekanizmaların nasıl çalıştığını her marka yöneticisinin bilmesi gerekir. Ayrıca geleceğinde kestirilmesi oldukça önemlidir.

Geleceği Belirleyecek 5 Etken

  • Hız: Teknoloji ve beklentilerin harekete geçirdiği değişim oranı
  • Karmaşıklık: Görünüşte ilintisiz güçlerin çarpışmasından oluşan ağ
  • Risk: Aşırı rekabetin getirdiği bir durum
  • Değişim: Daha önce hiç görülmemiş değimlere uyum sağlama durumu
  • Sürpriz: İnsanların deneyimlere açık hale gelmiş olması

Sürprizi biraz açalım:

Müşteriyi şaşırtır/heyecanlandırır, rakiplerde yoktur hatta sektörde bilinmez, dolayısıyla firmanın farklılaşmasını sağlar. Sürpriz değer önerisine koyduğunuz algısal inovasyonlardır, satış için eşsiz fırsatlar sunar. Sizi farklılaştıracak olan özellikler, eğer bulabilirseniz, bunlar olacaktır.

Müşterinin İhtiyacını Farklı Şekillerde Nasıl Gideririz?

Müşteriyle derin mülakatlar, müşteriyi ürün/hizmeti kullanırken yerinde gözlemlemek, müşterinin ihtiyacını başından sonuna kadar nasıl giderdiğini anlamak (ayrıca müşteri deneyimini baştan sona bizzat yaşamak), müşterinin ürün/hizmet ile hangi “işini” gördüğünü anlamak ve “aykırı” bazı müşterileri daha uzun süre dinlemek vb diyebiliriz. Bu özellikler müşteri tatminini beklenenin ötesinde arttırır, yok ise tatmini olumsuz etkilemez çünkü bunlar müşterinin bilmediği kendisi için sürpriz olan unsurlardır. Bunlar ürün ve hizmete ilk eklendiğinde müşterinin hayatına değer katıyorsa müşteri ekstra ödeme yapmaya razıdır. Bu kategorinin zor tarafı bugün “sürpriz” olan bir özelliğin yarın “daha çok, daha iyi” kategorisine kayması, bir sonraki gün ise “olmazsa, olmaz” haline gelmesidir. Sebep rekabetin taklit etmesidir.

Firmanıza İnovasyonla "Kısa Yol" Oluşturun

İnovasyonu üç kategoride ele alırsak;

  • Aşamalı: Değişim ve beklentilere ayak uyduran ve uygulamaları değişen gereksinimlere uyarlayan bir kategorik düzeydir. Örnek olarak bir üründe yapılan küçük değişimleri örnek olarak verebiliriz.
  • Yeni kuşak: Yeni bir performans düzeyi belirlemek için rakiplerin önüne geçen ve yeni gereksinimlere ve beklentileri aşmaya odaklanan bir düzeydir. Mesela yenilikçi bir araba modeliyle, hibrit teknolojiyle ortaya çıkmak gibi.
  • Çığır açan: Pazarın kurallarını baştan aşağı değiştiren, alt üst eden bir kategorik düzeydir. Apple’nin iPhon ürünü gibi. Tabii bunun için çok ciddi bir ar-ge inovasyon yatırımı gereklidir.

İDEO’nun pazarlama başarısında altı faktörün öne çıktığı ortaya konuldu;

  1. Potansiyel kullanıcılarla empati kurarak onların çeşitlilik gösteren, olağan olmayan gereksinim ve motivasyonlarını anlamak. Mesajı, en iyi ürünler insanların farklılıklarını kucaklayan ürünler olduğudur.
  2. Doğru insanları ( bazı şeyleri biraz farklı şekilde yapan) dikkatli gözlemlemek ve sonrasında kendi kendinize “peki neden” diye sormak.
  3. Eyleme hazır olarak beklemek. Bu, yaratıcı esinin gelişini görmeye, duymaya hissetmeye ve orada olmaya bağlıdır. Duygusal olarak kendinizi vermeniz güçlü bir motivasyon kaynağıdır.
  4. Üzerinde çalışılan konunun her zaman beyin fırtınasından geçirmek, şirketin kültürel dokusuna bunu işlemek.
  5. Çapraz dölleme uygulanması. Olağan olmayan yerlerden yanıtlar bulmayı, çok alanlı eğitimi ya da normların ötesinde düşünmeyi teşvik etmek.
  6. Bir parça çılgın olmak. Oyunlar oynamak, eğlenmek ve bunun sonucunda ise şansınızı deneyeceğiniz ve sorunları çözeceğiniz bir ortam yaratmış olmak.

Artık aynı yerinizde kalmak var güzünüzle koşmanızı gerektiriyor. Başka yere gitmek ise daha fazla koşmayı.

Firmanızın Başarı İçin Neye İhtiyacı Var?

Marka filozofları IQ ve EQ’dan daha çok firmaların "EkoQ"larını iyi çalıştırmalarını ve buraya odaklanmalarını tavsiye ediyor. Çevre bilinci ve duyarlılığının karşılığı olan EkoQ ile öne geçmeye çalışmak, firmaların rekabet avantajlarını müşteriler üzerinden güçlendirecek bir fonksiyon. Buna iyi bir örnek olarak, LEVİS; “bu yıl Jean üretiminden 172 milyon litre su tasarrufu sağladık” mesajını müşteriyle paylaşarak müşterinin bu konuda ki hassasiyetini harekete geçirmiş oluyor. Bu da satışlara da yansıyor mutlaka.

Ülkemizde de ARÇELİK, son zamanlarda üretimde yaptığı inovasyonlarla su tasarrufunu verilerle önümüze sürerek uzun vadede su sorunu yaşayacak dünya insanını can evinden vurmuş oluyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor