Suriyeliler İçin Türkiye Girişimcilik Ekosisteminde Yeni Bir Başlangıç!

Suriyelilerin girişimcilik becerilerini ve iş kurma süreçlerini destekleyen İMECE Programı kapsamında, “İMECE Girişimcilik Buluşması İstanbul” düzenlendi. Detaylar haberimizde..

Suriyelilerin girişimcilik becerilerini ve iş kurma süreçlerini destekleyen İMECE Programı kapsamında, “İMECE Girişimcilik Buluşması İstanbul” düzenlendi. Yeni dönemin ilk buluşması olan etkinlikte, girişimcilik ekosisteminden birçok önemli isim deneyimlerini aktarırken, Türkiye ekonomisinin büyütülmesinin hedeflendiğine vurgu yapıldı.

Türkiye’de sayıları 3 milyona ulaşan Suriyeli mültecilerle ortak bir gelecek inşa etmek için Habitat Derneği’nin, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte yürüttüğü İMECE Programı’nın yeni dönem çalışmaları başladı. Program kapsamında ilk etkinlik, Endeavor Derneği’nden Aslı Kurul’un moderatörlüğünde, Türkiye’de iş kuran Suriyeli ve Lübnanlı başarılı girişimcilerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğe katılan Suriyeli girişimci adayları workshoplara da katılma imkânı buldu.

Türkiye’yi Hep Birlikte Büyütecek

İMECE Programı’nın yeni dönemi hakkında bilgiler veren Habitat Derneği Genel Koordinatörü Başak Saral, “Suriyelilerin kendi işlerini kurarak, kendi değerlerini yaratabilecekleri, Türkiye’yi hep birlikte büyütecekleri iş fikirleri yaratmaları çok önemli. Kurdukları işletmelerin uzun soluklu ve sürdürülebilir olmalarını desteklemek ve farklı pazarlarda da büyümelerini sağlamak temel amacımız. Bu doğrultuda İMECE Programı, ilham aşamasından iş sürecinin geliştirilerek iş fikrinin doğmasına, mentorluk hizmetinden ürünün ortaya çıkarak bir işletme haline almasına kadar bütün süreci kapsıyor.” açıklamasında bulundu.

Küçük de Olsa İstihdam Olanağı Sunuyoruz

Girişimcilik konusunda deneyimlerini aktaran, Suriye’de çocuk kitapları yazan ve çizimler yapan Pages Kitabevi kurucusu Gulnar Alkadri, “Eşim ile birlikte Suriye'de çocuk kitapları yazarak, bunları yayınlıyorduk. 2012 yılında savaşla birlikte Suriye'yi bırakmak zorunda kaldık. Matbaamıza füze düşmüştü. İstanbul'da kitaplarımı Türkçeleştiren bir yayıncı vardı. 1 yıl birlikte çalıştık. Sonra Fatih'te bir kitabevi açtık. Kitabevi olarak başladık. Sonra bir kültür merkezine dönüştü. Mottomuz insanların kendisini evinde hissetmesi. Kapımız kültürel ihtiyacı olan her Suriyeliye ve her Türkiye vatandaşına açık. Bugün kendimizce küçük de olsa istihdam olanağı sağlıyor ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyoruz.” dedi.

İnsani Projeler Her Zaman Kazanır

Suriye’de Bilgisayar ve Programlama Mühendisi olan Gurbetna Aplikasyonu Kurucusu Mücahid Akil, “2011 yılında ayaklanmalar patlak verdiğinde devrime katıldığım için ülkeyi terk etmek zorunda kaldım. Türkiye'yi seçerek Gaziantep'e yerleştim. 2012 yılında bulunduğum bölgede hiçbir Suriyeli yoktu. Bu nedenle gelen Suriyelilere ben deneyimimi aktarıyordum. 2014'te programcı olduğum için bunu bir aplikasyon haline getirmeye karar vererek, Gurbetna dediğimiz diaspora anlamına gelen bilgi paylaşımı platformunu kurdum. Proje, insani yardımı hedefleyen 3 aplikasyon arasında Google tarafından birinci seçildi ve Amerika'ya davet edildim. Büyükelçilikten vize almaya gittiğimde Suriyeli olduğum için Amerika'daki ödül törenine gitmeme izin vermediler. Ama bugün Türkiye'de çok büyük şirketler projeye sponsor oldu.” dedi.

“Girişimcilik Dünyayı İyi Yönde Değiştirmektir”

Fedakârlık yapmanın önemine vurgu yapan Volt aplikasyonunun kurucusu Lübnanlı Ali Halabi, “7 ayda 38 yatırımcı beni reddetti. Özellikle teknik konularda reddedilmek normal bir şey, bu süreçte tamamen yıkılıyor hissi yaşıyorsun. Eğer pes etseydim 39’uncuda kabul edileceğimi bilemezdim. Bir yere kadar devam etmek lazım. Dünyayı bulduğunuz gibi bırakmak değil değişiklik yapmak ve iyi bir yönde değişiklik yapmak çok önemli. İstanbul'daki trafik sorununa çözüm sunan aplikasyonu da bu hisle yarattık ve şu an 600 bin kullanıcımız var.” dedi.

İMECE Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz http://www.imecevakti.org/ web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor