Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısından Birisi Olabilir misiniz?

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2016 yılında başladığı ve dereceye giren firmaların geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Binali Yıldırım ve beraberinde 10 bakanın katıldığı bir törenle ödüllendirildiği, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın ikincisi için başvuru süreci başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2016 yılında başladığı ve dereceye giren firmaların geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Binali Yıldırım ve beraberinde 10 bakanın katıldığı bir törenle ödüllendirildiği, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın ikincisi için başvuru süreci başladı. Son başvuru tarihi: 31 Temmuz 2017!

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen araştırma kapsamındaki 500 firmanın 2015 yılında 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu rakam Türkiye’nin hizmet ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Başvuru sayısındaki artışla birlikte araştırmaya konu hizmet ihracat rakamı artacaktır” diye konuştu.

Hizmet İhracatının Önemi Artıyor

Hizmet ticaretinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ivme yakaladığına değinen TİM Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 10 yılda, küresel hizmet ihracatı tam iki katına çıkarak 4,9 trilyon dolar değerine ulaştı. Diğer bir ifadeyle, dünya genelinde yapılan toplam ticaretin dörtte birini hizmet ticareti oluşturuyor. Ülkemizin ise 2015 yılı toplam hizmet ihracatı 46,3 milyar dolar olurken, 24 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçısı konumunda bulunuyoruz. Özellikle turizmde, taşımacılıkta ve inşaat hizmetlerinde dış ticaret fazlası veriyoruz. TİM de bu araştırma ile 2023 hedefleri doğrultusunda Türk hizmet sektörünün gelişiminin görülmesine, potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.”

TİM’in bu araştırması sayesinde, firmaların hem kendi sektörü içerisindeki konumunu, hem de genel sıralamasını ücretsiz olarak görmüş olacağını kaydeden Büyükekşi, “TİM’in yayınları ve sosyal medya aracılığıyla şampiyonların başarı hikâyelerini paylaşacağız. İlk 100 hizmet ihracatçısını sertifika ile ödüllendireceğiz. Katılımcı firmalara “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti ve Devlet Destekleri” ile ilgili eğitim vereceğiz” dedi.

Türkiye Geneli İlk 10’a ve Sektörlerin İlk 3’üne Ödül Verilecek

Araştırmaya katılan firmalar arasında Türkiye genelinde ilk 10 firma ile sektörlerindeki ilk 3 firmaya ödül vereceklerini belirten Büyükekşi, araştırmaya başvuruların beyan usulü olacağını, gerektiğinde destekleyici belgeler talep edileceğini söyledi.

Araştırma, telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, müteahhitlik hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, eğlence, kültür ve spor hizmetleri, yolcu taşımacılığı hizmetleri, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri, mali hizmetler ve diğer iş hizmetleri kategorilerinde yapılacak.

Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması”na www.tim.org.tr/tr/500.html adresinden, 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ücretsiz olarak katılabilir, hizmet ihracat şampiyonları arasında sizde yerinizi alabilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor