Dr. Vedat Mizrahi: Türkiye Ekonomisinde Toparlanma Bekleniyor!

2016’da beklenmedik olaylar nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntıların, 2017 yılında hafifleyeceğini belirten ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Dr. Vedat Mizrahi, hükümet kararları ve teşviklerin yüzde 3 seviyesinde bir büyüme sağlayacağını söyledi. Detaylar haberimizde..

2016’da beklenmedik olaylar nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntıların, 2017 yılında hafifleyeceğini belirten ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Dr. Vedat Mizrahi, hükümet kararları ve teşviklerin yüzde 3 seviyesinde bir büyüme sağlayacağını söyledi.

2016 yılının bir çok beklenmeyen olumsuz gelişme nedeniyle kaçırılan bir fırsat yılı olarak tarihe geçtiğini belirten ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Dr. Vedat Mizrahi; hükümet kararları, özel sektör teşvikleri ve kamu harcamalarındaki artış nedeniyle oluşacak ekonomik hareketliliğin 2017 yılında yüzde 3 seviyesinde bir büyüme sağlayacağını söyledi.

Mizrahi “Rusya ile yaşadığımız politik krizin turizm ve dış ticaret üzerindeki etkilerini hissetmeye başladığımız yılın ilk aylarında piyasalar Mayıs ayına kadar iyi performans gösterdi. Mayıstaki kabine değişikliği, İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan hain terör saldırısı, global piyasaları etkileyen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı ve en önemlisi 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’nin diğer gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışmasına neden oldu.

Darbe girişimi her ne kadar başka hiçbir ülkede görülemeyecek bir hızla atlatıldıysa da, olağanüstü hal, S&P ve Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ve Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybı piyasaların toparlanmasını engelledi.

Bundan sonra global faizlerin seyri dışında Türkiye’nin Fitch tarafından verilen son yatırım yapılabilir kredi notunu koruyup koruyamayacağı, emtia fiyatlarının gelişimi, anayasa değişikliğine ilişkin referandum ve Suriye kaynaklı jeopolitik riskler Türk sermaye piyasalarının 2017 yılındaki seyrini etkileyecek en önemli dış faktörler arasında yer alacaktır. 2017 yılında hükümet tarafından alınan kararlar, özel sektör teşvikleri ve kamu harcamalarında yapılacak artış neticesinde ekonomik aktivite tekrar ivmelenerek yüzde 3 seviyesinde bir büyüme kaydedebilir” diye konuştu.

2017 yılının cari açığın tekrar genişlediği ama % 4,5’lik seviyede kaldığı bir yıl olmasını beklediklerini söyleyen Mizrahi; Türkiye’nin 2017 yılında 38 milyar dolarlık cari açık ve 54 milyar dolarlık borç geri ödeme yükümlülüğü ile toplam 92 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekti.

Bir yıl aradan sonra Aralık 2016’da politika faizini % 0,25 artıran FED’in, 2017 yılında 3 adet kademeli faiz artırımı yapabileceğinin öngörüldüğünü belirten Mizrahi; Amerikan Doları’nın değer kazandığı bir ortamda Türk Lirası faiz seviyesinin ve Türk Lirası’nın seyrinin ekonomi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor