Yatırım Teşviklerinde 6. Bölgede yer alan Muş, yatırımcı avına çıktı. Muş’a hazırgiyim ve konfeksiyon yatırımcısı çekmek isteyen Muş Valisi Seddar Yavuz beraberinde 20 kişilik heyetle İzmir’e çıkartma yaptı. Detaylar Haberimizde..
Yatırım Teşviklerinde 6. Bölgede yer alan Muş, yatırımcı avına çıktı. Muş’a hazırgiyim ve konfeksiyon yatırımcısı çekmek isteyen Muş Valisi Seddar Yavuz beraberinde 20 kişilik heyetle İzmir’e çıkartma yaptı. Vali Seddar Yavuz başkanlığında heyet ilk olarak, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’ni ziyaret etti.
Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş’un nüfusunun 50’sinin 17 yaş altında ve çalışmaya istekli genç nüfusun yoğun olduğunu belirterek Egeli ihracatçıları, Muş’ta yeni inşaatı biten Tekstilkent’te yatırıma davet etti. Vali, İzmir-Muş arası uçuş seferlerinin 15 Şubat 2017 tarihinde başlayacağını, İzmir ve Muş’u arasındaki mesafenin 2 saate düşeceğini belirtti.
Konfeksiyon Yatırımlarında OSB’de Yatırım Şartı Aramıyoruz
Konfeksiyon yatırımlarında Organize Sanayi Bölgesi şartını da aramadıklarını ifade eden Vali Yavuz, “Konfeksiyon sektörü kadın istihdamı yoğun bir sektör. O nedenle kadınlarımızın rahatlıkla ulaşımlarını sağlayıp çalışabilecekleri şekilde Muş şehir merkezine yakın yerlerde bin metrekare, iki bin metrekare tesisleri konfeksiyon atölyesi olarak hazırlayıp size teslim edeceğiz. Daha çok üretim yapıp pastayı büyütmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise, Egeli hazırgiyim ihracatçılarının 1990’lı yıllardan beri Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde hazırgiyim üretimi için çaba gösterdiklerini ve çok yol aldıklarını, bundan sonraki süreçte Muş’u mercek altına alacaklarını söyledi. Kızılgüneşler, 15 Şubat 2017 tarihinde İzmir-Muş arası direkt uçak seferleri başlar başlamaz bir işadamı heyeti ile Muş’a bir iş gezisi organize etme sözü verdi.
Teşvik paketi açıklandıktan sonra dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Muş, Batman ve Adıyaman’a ziyaretlerde bulunduğunu anlatan Kızılgüneşler, “Muş’taki üretimleri takip ediyoruz. Muş’taki üretimlerin birçoğunu İstanbul’da İzmir’de yaptırmak mümkün değil. Uşak, Adıyaman konfeksiyon sektörünün güçlü olduğu yerler. Muş neden böyle bir yer olmasın. Muş’ta insanların çalışkanlığı açısından ışık görüyorum” dedi.
22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararmane ile yatırım için 23 ilde Cazibe Merkezleri oluşturulduğuna işaret eden Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş’un bu iller arasında olduğunu, 500 bin TL ve üzeri yatırımların çalışanların SGK primlerinin karşılanmasından, vergi indirimine kadar çok fazla avantajı barındırdığını belirterek, Egeli hazırgiyim ihracatçılarını Muş’ta yatırım yapmaya çağırdı.
Cazibe Merkezlerine İkinci El Makine Desteği Verilmeli
Cazibe Merkezleri tebliğinde yeni yatırımlarda sıfır makine şartı getirildiğine işaret eden EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, Cazibe merkezlerinde yüzde 50 kullanılmış makine desteği olması gerektiğini savundu.
Kızılgüneşler, Cazibe Merkezleri’nin daha verimli olması için önerilerini şöyle sıraladı;
- Mevcut fabrikalarımızda Muş ve diğer illerde açacağımız tesislere taşıyabileceğimiz atıl kapasite makinelerimiz yeni makine şartı getirildiği için kenarda duruyor. Yeni makine almaya zorlanıyoruz. Konfeksiyon makineleri iyi kullanıldığı ve periyodik bakımları yapıldığında 15 yıla kadar çalışabiliyorlar. Biz bu makineleri ithal ediyoruz döviz veriyoruz. O nedenle yüzde 50 kullanılmış makine desteği getirilmeli.
- Cazibe Merkezlerinde, 500 bin TL’nin üzerindeki yatırımlar destekleniyor. 500 bin TL’lik yatırım sonrasında kapasite artırımı için 200-300 bin TL’lik yatırım yaptığımızda teşvik kapsamına girmiyor bunun da düzeltilmesi gerekiyor.
- Önemli giderlerimizden birisi de nakliye. Nakliye’nin yüzde 50 oranında desteklenmesini istiyoruz.
- Hazırgiyim sektöründe makineci, kalıpçı dediğimiz ara eleman ihtiyacına göre Meslek Yüksek Okulu ya da Meslek Lisesi seviyesinde okullarda eğitim verilmesi için çalışma yapılmalı.
- 100 makinelik bir konfeksiyon tesisinde 150-180 arası kişinin istihdamında destek alıyoruz, Biz 100 makine ile 250 kişi istihdam ediyoruz. Bu destek 250 kişiye göre revize edilmeli,
- İŞKUR ile yürüttüğümüz projelerde biz 1 kişi istihdam ettiğimizde, 1 kişinin de İŞKUR işbaşı destek programından istihdam edilmesini istiyoruz. Şu anda yüzde 30 olan bu oranın yüzde 100’e çıkarılmasını talep ediyoruz.
2006-15 yılları arasında İzmir’de konfeksiyon üretimi yaptıktan sonra İzmir’de maliyetlerin yüksekliği nedeniyle Muş’ta Sungu Tekstil’i kuran İşadamı Baykal Akarsu dünyaca ünlü markalara üretim yapan bir işletme haline geldiklerini ve 90-100 arası kişiyi istihdam ettiklerini 2017 yılında bu sayısı 250 kişiye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Akarsu, “Muş’ta ulaşım, güvenlik sıkıntısı yok. Yüzde 60’ı genç bir nüfus var personel sıkıntısı yok, siz çalışmak istediğiniz sürece sizinle çalışmak istiyorlar. Büyük firmalar Muş’a el uzatsın, 5 bin kişi istihdam edelim. Muş’un nüfusu 100 bin, 400 bin göç vermiş durumda. Muş’a el uzatırsak bu 400 bin kişinin bir bölümünün Muş’a geri dönüşünü sağlayabiliriz” dedi.
Muş Valisi Seddar Yavuz başkanlığında İzmir’e gelen heyette, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Murat Güresmer, MÜSİAD Muş Şube Başkanı Ferhat Üzel, Muş Sungu Belde Belediye Başkanı Bedrettin Çetin’in aralarında bulunduğu 20 kişi yer aldı.
Haberimizi Muş başta üzere "Cazibe Merkezleri" kapsamına alınan illerimize yatırım yapmak isteyen tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.