Türkiye’nin En Büyük 100 Perakende Şirketi Belirlendi!

2014 bilançoları baz alınarak gerçekleştirilen bu araştırma bir ilk niteliği taşıyor. Türkiye’de ilk kez 100 perakendecinin yer aldığı liste Perapost Dergisi ve CRIF araştırma şirketinin işbirliği ile hazırlandı. Detaylar haberimizde..

2014 bilançoları baz alınarak gerçekleştirilen bu araştırma bir ilk niteliği taşıyor. Türkiye’de ilk kez 100 perakendecinin yer aldığı liste Perapost Dergisi ve CRIF araştırma şirketinin işbirliği ile hazırlandı. BIST’te işlem görmeyen firmalar için şirketin kendi beyanları ya da web sayfalarında açıklamış oldukları finansal tablolardan, BIST firmaları için ise kamuoyuna açıklanan finansal verilerden derlenerek hazırlanan listede yer alan 100 perakende şirketinin toplam cirosu 83,4 milyar lira.

Listedeki kıyasıya rekabet zincir perakende marketleri, giyim perakendecileri ve teknoloji marketleri arasında yaşanıyor. Perakende ilk 100 listesinde 17 süpermarket zinciri bulunsa da toplam ciroya en büyük etki onlarda. Çünkü listenin ilk 10’unu 7 süpermarket zincirleri oluşturuyor. Hem kendi alanında hem de tüm perakende alanında birinciliği, 14,4 milyar liralık satış yapan BİM göğüslüyor. Migros, Tansaş, Macrocenter ve Ramstore grubu olan Migros Ticaret A.Ş ise ikinci sırada.

Perakende 100 listesinde en çok giyim perakendecileri yer aldı. Fakat listede 45 şirket bulunmasına rağmen ilk 10’a adını yazdıran sadece LC Waikiki oldu. 3. sıradaki LC Waikiki’den sonraki ilk giyim perakendecisi ise 15. sıradaki Defacto. Onun ardından Colin’s, FLO, Koton, Beymen gibi hazır giyim mağazaları ardı ardına yerlerini aldı.

Az önce de bahsettiğimiz gibi bir diğer rekabet ise teknoloji marketleri arasında yaşandı. Listeye sadece 4 teknoloji marketi girse de 32. sırada olan Gold Teknoloji Marketleri dışında sıralamada 3 isim de birbirine çok yakın. Teknosa 7. sırada listeye girerken Media Markt 10. sırada yer aldı. Bimeks ise 13. sıradan listeye girdi.

Çok katlı mağazacılık sektöründe faaliyet gösteren Boyner Büyük Mağazacılık’ın (Boyner ve YKM) ise 1,6 milyar TL ciro ile 11’inci sıraya yerleşti. İlk 20’deki tek yapı marketi Koçtaş olurken tek gıda perakendecisi ise Burger King oldu.

İşte Türkiye’nin En Büyük 100 Perakende Listesinin tamamı

(büyütmek için resme tıklayınız)

Haberimizi perakende sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor