Milli Yazılımın Önü Yerli İşletim Sistemi Pardus İle Açılacak!

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile kamu kuruluşlarında zorunlu hale gelecek. İlk olarak havacılık ve savunma sanayisinde kullanılacak Pardus ile birlikte yerli yazılımın önü açılacak. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile kamu kuruluşlarında zorunlu hale gelecek. İlk olarak havacılık ve savunma sanayisinde kullanılacak Pardus ile birlikte yerli yazılımın önü açılacak ve milli yazılım kullanımı zorunlu hale getirilecek.

Pardus projesiyle Türkiye’de ulusal güvenlik sorununun ortadan kaldırılması ve yerli yazılım sektörünün önünün açılması hedefleniyor.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile zorunlu hale geliyor. İlk olarak Havelsan'da kullanılmaya başlanacak olan yerli işletim sistemi havacılık ve savunma sanayisinde öncülük edecek. Milli yazılımın önünün açılacağı zorunluluk ile özellikle, 15 temmuz darbe girişiminde ön plana çıkan milli güvenlik sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

2003 yılında planlanmaya başlanan ve ilk sürümü 2005'te yayınlanan PARDUS işletim sistemi, KOBİ ve Kamu kuruluşlarının kullanımı için hazırlanmış güvenli, performanslı ve kullanıcı dostu arayüzlü GNU/Linux dağıtımıdır. 

Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan CPMYazılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, düzenlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projenin yazılım sektörü için bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi ve “Pardus işletim sistemi ile birlikte yerli yazılım kullanımı zorunluluğu, Türk yazılımını da dünya ülkeleriyle yarışacak hale getirecek.Şuanda ülkemizde birçok hastane ve kurumda Pardus kullanılmaya başlandı. Yerli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs ve benzeri zararlı dosyaların bulaşma ihtimali de ortadan kalkıyor.Pardus yerli işletim sistemi ülkemizin imza attığı başarılı işlerden biri olacağına inanıyoruz.Yazılım sektörünün ülke ekonomisine katkısının yanı sıra ülke güvenliğine olan katkılarının da altını çizmemiz gerektiği bir dönemdeyiz. Ayrıca yazılımlar bir şirketin en önemli bilgilerini içinde barındırıyor. Bu tarz bilgilerin yurt dışı kaynaklı şirketlerin elinde olmasının ülkemiz açısından yarattığı tehlikeyi 15 Temmuz olaylarında maalesef ki tecrübe ettik.” dedi.

PARDUS hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.pardus.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yazılım sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

yakup caglan
yakup caglan
Merbaha, bu pardus hangi pardus acaba ? 2013 yılına kadar geliştirilen pardus mu ?

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor