Tarım İnovasyon Ödülleri İle Tarımın Yenilikçi Projeleri Ödüllendirildi!

Growtech Eurasia 16. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, tarıma artı değer katan yenilikçi ürün, hizmet ve projeleri ödüllendirmeye devam ediyor. Detaylar Haberimizde..

Growtech Eurasia 16. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, tarıma artı değer katan yenilikçi ürün, hizmet ve projeleri ödüllendirmeye devam ediyor. Bu yıl 9’ncu kez düzenlenen ve konsepti yenilenerek Growtech Eurasia ‘Tarım İnovasyon Ödülleri’ adını alan yarışmada tarım sektörünün yenilikçi projeleri ödüllendirildi.

Growtech Eurasia ‘Tarım İnovasyon Ödülleri’, Antalya Expo Center’da gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. Kazananlar Seçici Kurul ön elemesinden sonra sosyal medya üzerinden yapılan oylamalar ve fuar ziyaretçileri tarafından belirlendi.

Umut Özdil tarafından sunulan Ödül Töreni’ne Growtech ziyaretçi ve katılımcıları büyük ilgi gösterdi. Yarışmaya başvuran ürün, proje ve uygulamalar, 4 gün süresince bu yıl ilk kez oluşturulan ‘İnovasyon Alanı’nda sergilerek, Growtech Eurasia’yi ziyaret eden 80 farklı ülkeden 4.145’i uluslararası 81.206 ziyaretçiye ulaştı. Bu yıl fuar, 4 kıtadan, 700’ün üzerinde marka, 24 katılımcı ülke, 80 ülkeden 81.206 ziyaretçiyi 30 Kasım-03 Aralık tarihleri arasında Antalya Expo Center'da 50.000 m2 fuar alanında ağırladı.

Growtech Eurasia ‘Tarım İnovasyon Ödülleri ve Kazanan Projeler

Kategori Kazanan Firma/İsim Proje
Tohum Petektar Tohum / Büşra Yapıcı Gürcan Pembe Kokteyl Domates Projesi
Tarımsal Bilişim Danışmanlık Toros Tarım / Mehmet Sadıkoğlu Toros Çiftçi Akıllı Tarım ve Gübreleme Uygulaması
Tarımsal Makine Ekipmanları Aksu İlaçlama / Coşkun Aksu Sera Alanına Girmeden İlaçlama (Portatif mobil ilaçlama makinesi)
Bitki Besleme ve Koruma Hexaferm / Murat Öcal Hexaferm Organomineral Gübre Projesi
Biyoven / Şahin Tatlı Üniversiteli Yerel Böcekler İşbaşında Projesi

Tohumculuk kategorisinde ödülünü Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer’den alan Petektar Tohum’un sahibi ve ıslahçısı Büşra Yapıcı, “AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Herkesin yaptığını değil, kimsenin yapmadıklarını hayata geçirmeye odaklanıyoruz. Mutluyum. Sonuç çok güzel. Growtech Tarım Fuarı’ndan aldığım ikinci ödül bu. Gürcan Pembe Domatesi ile ödül aldım. Bu domates normalde 250-300 gr arasındadır ve yeşil toplanır. Tüketiciye ulaşana kadar olgunlaşır ve pembe rengini alır, çok yumuşaktır ve en fazla 2 gün raf ömrü vardır. Bizim domatesimiz lezzet olarak aynı özelliklere sahip ama yumuşamıyor, raf ömrü uzun, bir salkımdan 2 kg’a kadar domates alınabiliyor ve pembe rengini aldığında toplanıyor. Hem üretici hem de tüketiciyi memnun ettik. Kimsenin ıslah etmediği bir domatesti bir ilki başardık” dedi.

Toros Çiftçi Akıllı Tarım ve Gübreleme Uygulaması ile Tarımsal Bilişim kategorisinde birinci olan Toros Tarım adına ödülü Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sadıkoğlu, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. İlkay Kutlar’ın elinden aldı. Her yıl Growtech Eurasia’ya katıldıklarını belirten Sadıkoğlu, “Toros Çiftçi Sayısal Tarım hizmetleri entegre bir tarımsal karar destek projesidir. Bu sistemin çıktıları sayesinde Toros müşterilerinin kendi köyleri ve hatta tarlaları için hava durumu bilgisi ve karar destek araçları elde etmesi sağlanmaktadır. Her çiftçi kendi tarlası için meteorolojik tabanlı gübreleme önerileri alabilmekte; don, fırtına, aşırı yağış zamanlarını görebilmektedir. Ayrıca yağış birikimi, sıcaklık birikimi gibi çok önemli zirai bilgiler her bir tarlası için elde edebilmektedir. Bulut teknolojileri, matematiksel modelleme ve zirai hesaplamalar üzerinden sağlanan bu bilgiler ülke topraklarındaki her bir parsele hizmet verecek yetenektedir” dedi.

Aksu İlaçlama, Tarımsal Makine kategorisinde Sera Alanına Girmeden İlaçlama Projesi ile ödüle layık bulundu. Aksu İlaçlama Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Aksu’ya ödülü UBM NTSR Fuarcılık Pazarlama Yöneticisi Aynur Turan tarafından verildi. Growtech Tarım Fuarı’na, projeyi geliştirenlere ve oylamaya katılanlara teşekkür eden Aksu, geliştirdikleri portatif mobil ilaçlama makinesinin ahtapot kollu ilaçlama ve püskürtme ünitesi sayesinde sera alanına girmeye gerek kalmadan ilaçlama yapılabildiğini belirtti. Bu yöntem ile ilaç son zerresine kadar akmadan hedefine ulaşıyor ve sürekli ilaçlama yapılması ihtiyacı ortadan kalkıyor.

Bitki Besleme ve Koruma kategorisinde iki ödül verildi. “Hexaferm Organomineral Gübre Projesi” ile ödülünü Sebahattin Emül’ün elinden alan Hexaferm Satış Müdürü Murat Öcal, ürünlerinin kimyasal gübrelere kıyasla sadece %45-50 civarında kimyasal besin içermesine rağmen eşit kullanımlarda, eş değer veya artan verim ve ürün kalitesi sunduğunu belirtti. Ürünün, içeriğindeki organik madde sayesinde de toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı üzerinde uzun dönemli fayda sağladına dikkat çekti.

Toplam 4 kategoride verilen ödüllerde Bitki Besleme ve Koruma alanında verilen eşdeğer ikinci ödülün sahibi Üniversiteli Yerel Böcekler işbaşında projesi ile Biyoven’den Şahin Tatlı oldu. Tatlı, projenin amacının tarımsal üretimde zararlı böceklere karşı kullanılabilecek faydalı böcekleri yerelde çoğaltmak, çiftçilerimize ekonomik fiyatla sunarak ithalatı azaltmak olduğunu söyledi. Tatlı, ödülünü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer’den aldı.

Haberimizi tarım sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor